20. septembra 2010

Korenené celé pomaranče

Na 1 kg pomarančov budeme potrebovať: 1 l jablkového octu, 750 g cukru, šťavu z citróna, klinčeky. K tomu si pripravíme ešte koreninové vrecúško. Do zošitej gázy vložíme 2 KL klinčekov, 2 rozdrvené kúsky škorice, PL rozdrveného kardamónu. Pomaranče poriadne vydrhneme, na kôre vyrežeme pásiky (najlepšie prúžkovačom) a pridáme ich do koreninového vrecúška. Potom ich vložíme do zaváracieho hrnca a zalejeme studenou vodou. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme 20 – 25 minút, kým kôra nezmäkne. Vyberieme pomaranče dierovanou varechou a necháme odkvapkať. Odmerajme 1 l vývaru a dajme ho do prázdneho hrnca. K tomu pridáme ocot, cukor, citrónovú šťavu a koreninové vrecúško. Od zovretia varíme 10 minút. Poriadne pozbierame penu a pomaranče vložíme do nálevu. Necháme cez noc stáť. Na druhý deň opäť varíme na miernom ohni 20 minút. Opatrne pomaranče vyberieme a necháme mierne vychladnúť. Každý pomaranč ozdobíme niekoľkými klinčekmi a poukladáme do vyvareného pohára. Sirup opäť varíme na prudkom ohni, kým mierne nezhustne. Potom ho nalejeme do pohára tak, aby boli pomaranče zakryté a pohár uzavrieme.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára