4. septembra 2010

Torta Saint Honoré

250 g treného cesta., 1 dávka odpaľovaného cesta pripraveného so 125 ml mlieka a s rovnakým množstvom vody., zvyšok rozšľahaného vajca z prípravy odpaľovaného cesta., 1 vaječný žĺtok., 200 g kryštálového cukru., 3 lyžice vody.,
Plnka: 150 ml šľahačky., 2 lyžičky práškového cukru., 2 dávky nadstavovaného krému.,
Na slabo pomúčenej doske rozvaľkajte trené cesto na kruh priemeru 23 cm. Položte na pomastený plech, napichajte vidličkou a dajte chladiť. Odpaľované cesto naložte do vrecka s hladkým 1 cm hrotom. Zvyšok rozšľahaných vajec rozmiešajte s vaječným žĺtkom a touto zmesou natrite 2,5 cm okraj okrúhleho cesta. Cesto nastriekajte okolo obvodu treného cesta ako hrubý vyvýšený pás. Zo zvyšku odpaľovaného cesta nastriekajte na navlhčený plech 12 - 14 guľôčok. Guľôčky i kruh z odpaľovaného cesta natrite vajcom. Guľôčky upečte a nechajte vychladnúť na drôtenom rošte. Kruh z treného a odpaľovaného cesta pečte 10 minút, potom znížte teplotu (z 200 stupňov na 190 stupňov C) a pečte ho ešte 20 minút do zlatohneda. Kruh napichajte aby mohla unikať para, a vráťte do rúry na 5 minút. Vychlaďte na rošte. Cukor s vodou dajte do hrnca roztopiť, potom varte asi 7 minút, kým teplota vzniknutého karamelového sirupu nedosiahne 173 stupňov C. Použite pritom špeciálny teplomer. Dno hrnca ponorte do studenej vody. Sirup použite ako glazúru na guľôčky z odpaľovaného cesta. Natuho vyšľahajte šľahačku s cukrom. Naložte do vrecka a 5 mm hubicou. Šľahačku s cukrom. Naložte do vrecka s 5mm hubicou. Šľahačku nastriekajte do jednotlivých guľôčok a ich spodné časti ponamáčajte do karamelu. Guľôčky naaranžujte po obvode. Naložte pudingový krém do vrecka s 1 cm hviezdicovou hubicou a nastriekajte ho do kruhu. Pred podávaním nechajte 1 hodinu chladiť.
Postupujte plánovite - Trené cesto si pripravte deň vopred. Odpaľované cesto pripravte o niekoľko hodín skôr, voľne ho prikryte a uschovajte v chladničke. Aby karamel zostal pri práci tekutý, postavte hrniec do misy s veľmi horúcou vodou.
Glazovanie, plnenie a umiestenie guľôčok z odpaľovaného cesta - Každú guľôčku napichnite na hrot ostrého noža. Ponorte do karamelu a dajte na drôtený rošt, aby karamel stuhol. Cez otvor naspodu ktorým unikala para, nastriekajte do každej guľôčky šľahačku. Naplnená guľôčka stuhne. Rýchlo ponorte dno jednotlivých guľôčok do karamelu a naaranžujte ich tesne vedľa seba na vrchný obvod cesta.            
Glazovanie
Plnenie
Umiestnenie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára