350 g polohrubej múky., kypriaci prášok do pečiva., 3 – 4 PL kakaa., trocha nastrúhanej kôry z umytého citróna., 3 – 4 PL mletých vlašských orechov., 250 ml mlieka., 2 PL rumu., 140 g mäkkého masla alebo margarínu., 220 g práškového cukru., vanilínový cukor., 4 žĺtky., 4 bielky
Plnka: krémová náplň čokoládová., 200 ml mlieka., 125 g mäkkého masla., 2 – 3 PL práškového cukru
Ozdobenie: poleva tmavá., poleva svetlá
V mise dôkladne premiešame múku, kypriaci prášok, kakao, citrónovú kôru a orechy. Mlieko a rum nalejeme do druhej nádoby. Maslo alebo margarín, práškový cukor a vanilínový cukor ušľaháme šľahačom na penu. Do našľahanej peny po jednom zatierame žĺtky – každý aspoň 30 sekúnd. Na 1. stupni šľahača striedavo v dvoch fázach zapracujeme do peny pripravenú sypkú zmes a mlieko s rumom. Z bielkov ušľaháme šľahačom sneh a krátko na 1. stupni šľahača zapracujeme do cesta. Hladké cesto nalejeme do tortovej formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie. Vložíme piecť do predhriatej rúry. Po upečení stiahneme papier na pečenie a korpus necháme úplne vychladnúť a 2x ho prerežeme. Krémovú náplň pripravíme podľa návodu na obale a pláty ňou spojíme. Obe polevy pripravíme podľa návodu na obale. Najskôr tortu natrieme tmavou polevou a ihneď „nalinkujeme“ svetlou polevou. Požadovaný vzor vytvoríme špajdľou tak, že protismernými ťahmi asi 2 – 3 cm od seba bielou polevou spájame – pracujeme rýchlo, aby poleva nestuhla skôr, než vytvoríme ozdobu. Tortu necháme 2 hodiny v chlade a servírujeme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára