5. septembra 2010

Fondánová poleva a Nanesenie polevy

Fondánová poleva - ktorá je známa aj ako cukrová pasta, sa používa pri zvláštnych príležitostiach, napr. na svadobné torty. Preosejte do misy 425 g práškového cukru. Pridajte 1 vaječný bielok a 1 lyžičku tekutej glukózy. Dobre rozmiešajte pomocou nožom a okrúhlym hrotom, kým sa suroviny nespoja na hrču. Vymieste, aby vznikla guľa, a položte ju na dosku poprášenú práškovým cukrom. Mieste asi 10 minút, kým nie je masa celkom hladká. Posypte ju práškovým cukrom, aby sa nelepila. Tuho zabaľte do priľnavej fólie.
Nanesenie fondánovej polevy - Ťažká ovocná torta sa musí pred nanesením fondánovej polevy obaliť marcipánom, inak by ovocie polevu sfarbilo. Na piškótové torty treba vopred natrieť marhuľovú glazúru. Rozvaľkanú masu rýchlo rozprestrite na tortu, kým nestratí tvar. Tortu odmerajte. Na doske posypanej práškovým cukrom vyvaľkajte z masy veľký kruh. Ponad valec k sebe pritiahnite vzdialenejší okraj. Fondánovú masu na valci opatrne preneste. Okraj, ktorý je vám bližšie, položte tak, aby sa dotýkal dosky. Masu rozprestrite na tortu a nechajte zľahka padnúť. Uhlaďte vrch a boky torty. Prsty si ponorte do práškového cukru a vytlačte všetky bubliny. Zvyšok pokryvu naspodu odrežte ostrým nožíkom.      
       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára