2. septembra 2010

Marcipán a Marcipánové ovocie

Marcipán - (mandľová masa) sa používa priamo ako poleva alebo ako základ na prípravu polevy. Ťažké ovocné torty, ktoré sa majú poliať fondánovou polevou alebo kráľovskou polevou, treba najprv  potiahnuť vrstvou marcipánu, aby poleva nezmenila farbu. Keď nie je vrch torty rovný, začnite tým, že ho zarovnáte pomocou marcipánových kruhov. Natrite tortu marhuľovou glazúrou. Na zarovnanie povrchu 20 cm torty rovnomerne rozvaľkajte 250 g marcipánu tak, aby vznikol kruh a máličko väčší, ako je priemer torty. Tortu naň prevráťte a okraje odrežte. Tortu obráťte do správnej polohy a položte na dosku. Aby sa celá torta zakryla marcipánom, odmerajte ju motúzom od spodného okraja naprieč stredom zase až po spodný okraj. To bude priemer marcipánového kruhu, ktorý potrebujete. Na dosku, ktorú ste trocha posypli práškovým cukrom, položte 750 g marcipánu. Použite dlhý rovný valec a vyvaľkajte z marcipánu rovnomerne hrubý kruh s potrebným priemerom (podľa motúza). Prebytočný práškový cukor odstráňte štetcom. Vrch torty natrite trochou koňaku. Vyvaľkaný kruh marcipánu naviňte na valec, premieste na tortu a tu ho rozprestrite. Potom marcipán prstami nahladko popritláčajte boky a vrch a upravte jeho tvar. Prečnievajúci marcipán odrežte. Tortu pred poliatím alebo kráľovskou polevou nechajte sušiť v chlade najmenej 24 hodín. Pred poliatím môžete marcipán natrieť trochou koňaku, aby torta pekne voňala.
Marcipánové ovocie - Hoci je lepšie použiť kúpený marcipán, my budeme najskôr nútení pripraviť si vlastný. Vezmite z neho kúsok a mieste ho, kým nebude mäkký a poddajný. Na prifarbenie pridajte niekoľko kvapiek potravinárskeho farbiva a dobre zamieste. Rozvaľkajte alebo vytvarujte ovocie či lístky rukami. Vykrajujte nožom.
Tvarovanie listov cezmíny - Potravinárskou farbou vyfarbite marcipán na zeleno a natenko ho rozvaľkajte na doske poprášenej práškovým cukrom. Vykrajujeme ostrým nožíkom. Malou okrúhlou formičkou na cesto alebo hrotom nožíka povykajujte vonkajšie oblúčiky, aby vznikli lístky. Môžete na to použiť aj cezmínovú formičku. Na cezmínových lístkoch vytvarujte zašpicatené hroty. Pridajte bobuľky z červeného marcipánu. Kým dáte ozdoby na tortu, nechajte ich vysušiť.


     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára