1. septembra 2010

Orechová torta

250 g horkej čokolády., 250 g vlašských orechov., 125 g nesoleného masla., 200 g práškového cukru., 4 vajcia s žĺtkami oddelenými od bielkov., 250 ml chantlilskej šľahačky., lístky čokolády., 
Vymastite a vysteľte tortovú formu priemeru 23 cm. Predhrejte rúru na 150 stupňov C. Rozsekajte 200 g čokolády. Zomeľte ju s orechmi v homogenizátore (urobte to nadvákrát). Vymiešajte maslo, pridajte tri štvrtiny dávky cukru a spolu vyšľahajte dopenista. Po jednom pridajte vaječné žĺtky a po každom prídavku zmes dobre rozšľahajte. Do krému gumenou špachtľou vmiešajte čokoládovo - orechovú zmes. Vaječné bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Vsypte doň zvyšok cukru a opäť natuho vyšľahajte. Pridajte to k čokoládovej zmesi a gumenou špachtľou vzájomne prevrstvite. Naložte do formy a vrch zarovnajte špachtľou.pečte dovtedy, kým nezistíte, že špajľa vsunutá do stredu je po vytiahnutí čistá, teda 60 - 70 minút. Nechajte vychladnúť. Uvoľnite západku a boky formy odtiahnite. Nechajte tortu spočívať na spodnom plechu. Plochým nožom rovnomerne natrite vrch a boky torty chantillskou šľahačkou. Položte na podnos a nechajte hodinu chladiť. Posekajte zvyšnú čokoládu a roztopte ju v mise položenej na hrnci s horúcou vodou, Naložte do vrecka na zdobenie s písacím hrotom, prípadne do papierového kornútika. Navrchu tortu zľahka nastriekajte. Ozdobte obvody torty naspodu - na podnos naklaďte čokoládové lístočky.
Chantillská šľahačka - znamená šľahačku vyšľahanú s cukrom a aromatizovanou vanilkou, koňakom, rumom alebo napríklad likérom Grand Marnier. Plnia a zdobia sa ňou torty, prípadne z nej môžete nastriekať ružice či iné ozdoby. Dajte vychladiť misu a vložte ju do väčšej misy, ktorá je do polovice naplnená ľadovou vodou. Do misy nalejte 250 ml šľahačky. Natuho ju vyšľahajte Pridajte 1 lyžicu práškového cukru a 1/2 lyžičky vanilkovej esencie alebo 1 lyžičku inej arómy. Šľahajte, aby šľahačka opäť stuhla a držala tvar.
Lístočky - Použite ohybné listy s výraznými žilkami (listy ruží). Nechajte kúsok stopky voľnej. Malým čistým štetcom naneste na spodnú stranu jednotlivých listov rovnomernú vrstvičku roztopenej čokolády. Nechajte vychladnúť, potom dajte do chladu stuhnúť. Listy odlúpite opatrne, aby ste sa čokolády nedotýkali. (Používajte listy ruží, fialiek alebo mäty.)
     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára