14. októbra 2010

Sviatočná vianočka

500 g hladkej múky., 1 balíček droždia Dr. Oetker., 40 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., štipka soli., 2 vajcia., 150 g rozpusteného vychladnutého masla., 150 ml vlažného mlieka., 1/2 KL rumovej arómy Dr. Oetker., hrozienka., nasekané oriešky., mandle., kandizované ovocie podľa chuti.
Na potretie a posypanie: 1 rozšľahané vajce., 25 g nasekaných mandlí alebo orieškov., 
Na prípravu cesta zamiešame v miske múku s droždím, cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia, maslo, mlieko arómu, hrozienka, oriešky, mandle a kandizované ovocie a dôkladne prepracujeme vareškou. Cesto zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 50 až 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 9 dielov, z každého dielu vyvaľkáme valček s dĺžkou asi 35 cm. Valčeky postupne splietame do vianočky (najskôr zo štyroch, z troch a z dvoch valčekov). Na plech vyložený papierom na pečenie položíme vrkoč zo štyroch valčekov. Naň položíme vrkoč z troch dielov. Aby vianočka nespadla, vpichneme do nej na dvoch miestach špajdľu. Necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Vianočku potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami alebo orieškami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.


       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára