14. januára 2010

Bleskové rezy


130 g hladkej múky., 50 g práškového cukru., 1/2 KL sódy bikarbóny., 20 g mäkkého masla alebo margarínu., vajce., KL mlieka., KL tekutého medu., KL rumu., 
Na krém: 250 ml smotany na šľahanie., 250 ml kyslej smotany., 2 tortové želé číre., KL práškového cukru., 250 g očistených, nakrájaných čerstvých jahôd (niekoľko z nich si odložíme na ozdobenie).,
Na posypanie: práškový cukor.,
Na kuchynskú pracovnú dosku nasypeme múku, práškový cukor, sódu bikarbónu a nožom miešame s tukom. V hrnčeku premiešame vajce, mlieko, med a rum. Pomocou noža zapracujeme do múky. Keď sa suroviny čiastočne spoja, ručne vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí (podľa potreby dosku posypeme múkou). Z cesta vyvaľkáme plát a pomocou valčeka ho prenesieme na plech (30 x 40 cm) obrátený dnom nahor. Nožom alebo radielkom plát zarovnáme, aby mal rovné hrany a nepresahovali cez okraj plechu. Obrezky pritisneme na plát. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme do ružova. Ihneď po vybratí z rúry pozdĺžne rozkrojíme na tri dlhé pruhy. Každý pruh nožom "podrežeme" a stiahneme na podložku. Pracujeme rýchlo, kým sú pruhy vlažné. Na podložke ich necháme celkom vychladnúť. Na prípravu krému vyšľaháme do tuha smotanu na šľahanie, kyslú smotanu, tortové želé a cukor. Na studený plát natrieme 1/2 krému, pokladieme jahodami a zľahka pritlačíme druhý plát, pričom postup opakujeme. Múčnik mierne zaťažíme a odložíme asi na 3 - 4 hodiny do chladu. Pred servírovaním mierne posypeme práškovým cukrom, ozdobíme jahodami a nakrájame na rezy.     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára