16. januára 2010

Strašidielka

240 g hladkej múky., 1/2 droždia., štipka soli., vanilínový cukor., 2 PL práškového cukru., vajce., 150 ml vlažného mlieka., 50 g rozpusteného masla., nastrúhaná citrónová kôra z citróna.,
Na krém: 5 plátkov želatíny., 2 žĺtky., 3 PL práškového cukru., 150 g mäkkého tvarohu., 250 ml smotany na šľahanie.,
Na zdobenie: 2 - 3 PL jahodovej marmelády.,
Do misy dáme múku, droždie, soľ, vanilínový cukor, vajce, mlieko, maslo a citrónovú kôru a ručne zamiesime kysnuté cesto. Poprášime hladkou múkou, prikryjeme utierkou a na teple necháme vykysnúť asi 50 - 60 minút. Po vykysnutí cesto ešte rez prepracujeme. Potom z cesta vytvarujeme valček, ktorý rozkrájame na 20 rovnakých kúskov. Z každého kúsku vytvoríme bochníček. Bochníčky dávame na plech vyložený papierom na pečenie ďalej od seba. Bochníčky necháme na plechu ešte asi 5 - 10 minút nakysnúť. Pred pečením bochníčky trochu "sploštíme" dlaňou na plechu a dáme piecť do predhriatej rúry. Vychladnuté bochníčky 1x pozdĺžne rozrežeme.
Príprava krému: Plátky želatíny namočíme do studenej vody. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny. Žĺtkovú penu vyberieme z vodného kúpeľa a zašľaháme do nej mäkký tvaroh. želatínu zľahka vytlačíme a na miernom ohni ju rozpustíme. Za stáleho šľahania ju prilievame do žĺtkovej hmoty a potom dáme do chladničky. Občas krém zamiešame a akonáhle začne tuhnúť, pridáme ušľahanú smotanu, z ktorej sme odobrali PL do mikrotenového sáčku a odložili do chladničky na neskoršie použitie. Krém necháme asi 30 minút v chladničke. Krémom naplníme zdobiaci sáčok s hladkou zdobičkou strednej veľkosti. Na spodný diel každého bochníčku nastriekame prúžky krému mriežkovite cez seba ako "zuby". Marmeládu dáme do mikrotenového sáčku, odstrihneme maličkú špičku a na zuby nastriekame prúžky marmelády. Priklopíme horným dielom bochníčku. Na sáčku zo šľahačkou odstrihneme malý rožtek a nastriekame očká, na ktoré potom dáme trošku marmelády. Pred servírovaním necháme ešte v chladničke stuhnúť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára