4 žĺtka., 90 g práškového cukru., vanilínový cukor., 4 bielka., 100 g nasekaných lieskových orieškov.,
Na krém: vanilková tortová plnka., 200 g mäkkého masla., 200 ml studeného mlieka.,
Na ozdobenie: svetlá poleva., tmavá poleva., 2 PL riedkej marmelády.,
Žĺtka, práškový a vanilínový cukor vyšľaháme do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom primiešame spolu s orieškami do cesta. Všetko premiešame a cesto dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v strednej časti predhriatej rúry. Po upečení necháme korpus vychladnúť, stiahneme papier na pečenie a prerežeme na dve polovice.
Príprava krému: Krém pripravíme podľa návodu na obale tortovej plnky (variant: príprava s mliekom a maslom), ale použijeme 200 g mäkkého masla. Krémom potrieme polovicu korpusu a druhú polovicu na ňu priklopíme tak, aby spodná strana korpusu zostala hore. Zľahka potrieme marmeládou (len zakryjeme póry). Dáme na hodinu do chladničky stuhnúť. Nakoniec ozdobíme tortu polevami. Najprv podľa návodu rozpustíme tmavú polevu a potrieme povrch múčnika. Potom roztopíme svetlú polevu, odstrihneme malý rožtek a dozdobíme "fŕkance". Múčnik dáme (najlepšie cez noc) odležať do chladničky. Krájame nožom, ktorý si vždy namočíme do horúcej vody, aby nám poleva pri krájaní nepopraskala. Múčnik uchovávame v chlade.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára