3. apríla 2012

Čokoládová torta s brusnicami

100 g hladkej múky., 25 g solamylu jemného zemiakového škrobu Dr. Oetker., 1/ 2 KL kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker., 10 g kakaa., 4 vajcia., 80 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., 3 PL horúcej vody.,
Náplň: 100 g mliečnej čokolády., 70 g čokolády na varenie., brusnicový kompót (hmotnosť o odkvapkaní 175 g)., 250 ml šťavy z brusnicového kompótu (doplnenej vodou)., 1 balíček tortového želé červeného Dr. Oetker., 1 zarovnaná PL cukru., 600 ml smotany na šľahanie., 2 balíčky smeta-fixu Dr. Oetker.,
Ozdobenie: asi 50 brusiniek., asi 30 g čokolády na varenie.,
Na prípravu cesta preosejeme do misy múku, škrob, kypriaci prášok, kakao a zmiešame. Vajcia s cukrom, a vodou šľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni asi 3 minúty do peny. Zmes s múkou pridáme v troch dávkach do vaječnej hmoty a krátko premiešame elektrickým ručným šľahačom na najnižšom stupni. Cesto nalejeme do formy vloženej papierom na pečenie a uhladíme. Formu vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov C asi 25 minút. Formu položíme na kuchynskú mriežku. Asi po 5 minútach uvoľníme okraj formy a korpus necháme vychladnúť. Odstránime papier na pečenie a korpus jedenkrát pozdĺžne rozkrojíme. Na prípravu náplne nasekáme mliečnu čokoládu a čokoládu na varenie na väčšie kúsky a vložíme do nerezovej misky. Malý hrniec naplníme do 1/2 vodou, misu vložíme do vodného kúpeľa. Zahrievame na miernom plameni, kým sa čokoláda nerozpustí, občas zamiešame. Misu vyberieme z vodného kúpeľa a čokoládu necháme vychladnúť. Brusnice necháme odkvapkať v sitku, šťavu pritom zachytíme. Na prípravu želé doplníme zachytenú šťavu vodou do 250 ml. Zo zmesi brusnicovej šťavy s vodou, tortového želé a cukru pripravíme podľa návodu na obale želé. Do želé zamiešame brusnice a necháme chvíľu vychladnúť. Spodnú časť korpusu umiestnime na podnos. Na korpus nanesieme vychladnuté brusnice, pritom necháme na okraji asi 1 cm voľný. Smotanu na šľahanie ušľaháme so smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a postupne vmiešame do vychladnutej čokolády. Polovičku šľahačky s čokoládou nanesieme na ovocnú náplň a zakryjeme druhou časťou korpusu. Povrch a okraje torty potrieme zvyškom šľahačky s čokoládou a na povrchu torty vytvoríme vzor pomocou vidličky. Ozdobíme malými kôpkami brusníc. Kuchynskou škrabkou nastrúhame na tortu hobliny čokolády. Tortu uložíme na 2 hodiny do chladničky.   


    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára