2. apríla 2012

Nebeské marhuľové rezy

150 g zmäknutého masla alebo margarínu., 150 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., 4 žĺtky., 150 g hladkej múky., 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker., štipka soli., 
Ozdobenie: 4 bielky., 75 g strúhaných lieskových orieškov., 1 balíček škoricového cukru Dr. Oetker. 
Náplň: 1 balíček želatíny v prášku jemne mletej Dr. Oetker., 1 marhuľový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 480 g)., 100 ml šťavy z marhuľového kompótu., 250 g bieleho jogurtu., 30 g cukru., 1 balíček vanilkového cukru Dr. Oetker., 500 ml smotany na šľahanie., 
Na prípravu cesta ušľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne vmiešame cukor vanilínový cukor a zamiešame po jednom žĺtky (každý žĺtok asi 1/2 minúty). Múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou vmiešame v dvoch dávkach elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do zmesi. Cesto rozdelíme na dva diely a každý diel cesta stierkou rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Na ozdobenie ušľaháme bielky elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a rovnomerne rozotrieme na cestá. Zmiešame oriešky so škoricovým cukrom a nasypeme na rozotrené bielky. Plechy postupne vložíme do rúry a pečieme pri 180 stupňov C asi 20 minút každý plech. Pláty cesta ihneď po upečení stiahneme z plechu na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť Po vychladnutí odstránime papier na pečenie. Na prípravu náplne zmiešame želatínu so 4 lyžicami marhuľovej šťavy z kompótu a necháme 10 minút v malom kastróliku napučať. Marhule necháme odkvapkať na sitku a nakrájame na kocky. Jogurt zmiešame so zvyškom marhuľovej šťavy. cukrom a vanilkovým cukrom. Želatínu zahrejeme za stáleho miešania (nevaríme), kým sa úplne nerozpustí. Zmiešame ju s 2 - 3 lyžicami jogurtovej hmoty a vmiešame do náplne. Do náplne vmiešame kocky marhúľ. Smotanu ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a vmiešame do náplne. Jogurtovú náplň s marhuľami rozotrieme na plát cesta, zakryjeme druhým plátom cesta, zľahka pritlačíme a dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním múčnik nakrájame na trojhrany a naaranžujeme na podnos.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára