9. apríla 2010

Judášky

250 ml mlieka., 500 g hladkej či polohrubej múky., 100 g masla., 2 žĺtky., 20 g droždia., soľ., lyžicu cukru., dve lyžice medu., citrónovú kôru., jedno vajce na potretie.,
Na kysnuté cesto si pripravte najprv kvások z teplého mlieka, droždia, trošky cukru a soli. Pridajte dve hrste polohrubej múky. Všetko rozmiešajte a nechajte kvások vykysnúť. Medzitým si v hrnci rozpusťte maslo alebo tuk na pečenie. V ňom rozmiešajte dve plné polievkové lyžice medu, strúhanú citrónovú kôru a dva žĺtky do peny. Do misky si pripravte múku, do ktorej primiešajte kvások a penu z tuku, medu, citrónovej kôry a žĺtkov. Všetko spolu spracujte na hladké mäkké cesto. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte do dlhých valčekov a tie stáčajte a prepletajte ako sa Vám páči. Vykysnuté ich potrite rozšľahaným vajcom a potom pečte v predhriatej rúre asi 20 minút. Najlepšie judášky sú ešte vlažné potreté medom.
   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára