6. apríla 2010

Veľkonočný pletenec

600 g polohrubej múky., štipka soli., 30 g droždia., 1 lyžička kryštálového cukru., 1,5 dl mlieka., 2 vajcia., 100 g masla alebo rastlinného tuku., 80 g práškového cukru., 20 g hrozienok., 1/2 lyžičky postrúhanej citrónovej kôry., 4 lyžice kakaa., 6 lyžíc marhuľového džemu., 
Preosiatu múku premiešame so soľou. Z droždia, kryštálového cukru a polovice vlažného mlieka necháme nakysnúť kvások, vylejeme do múky, pridáme vajcia., zvyšné mlieko, zmäknuté maslo alebo tuk, práškový cukor a vymiesime hladké vláčne cesto. Cesto rozdelíme na dve časti - do jednej vmiešame citrónovú kôru a polovicu hrozienok a do druhej kakao a zvyšné hrozienka. Obe cestá necháme na teplom mieste vykysnúť. Na pomúčenej doske obe cestá rozvaľkáme do tvaru valca, spletieme dokopy, upravíme do tvaru venca a preložíme na vymastený plech. Na plechu necháme 10 minút kysnúť. Pletenec natrieme olejom a v stredne vyhriatej rúre upečieme. Horúci pletenec natrieme zohriatym džemom a necháme vychladnúť. 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára