16. januára 2013

Lazane plnené zeleninou

12 plátkov lazaní., soľ., olej., 1 viazanička cibuľky., 200 g  mrkvy., 200 g cukín., 3 rajčiaky., 3 strúčiky cesnaku., trošku sušenej bazalky., štipka čili korenia., 100 g listového špenátu., asi 14 malých rajčiakov., 70 g tvrdého syra., pažítka.,
Bešamel: 50 g masla., 2 PL hladkej múky., 250 ml zeleninového bujón., soľ., 100 g plesňového syra.,  
Lazane povaríme postupne, po 4 plátky, v posolenej vode s 2 lyžicami oleja. Opražíme cibuľu aj s vňaťou nakrájanú na kolieska. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, cukinu, rajčiaky, pretlačený cesnak, bazalku, čili korenie, soľ a podusíme. Špenát sparíme. Do pekáča vlejeme trošku bešamelu, nato dáme 4 plátky lazaní, obložíme polovicou špenátových listov, na to navrstvíme polovicu udusenej zeleniny a potrieme tretinou bešamelu, ešte raz zopakujeme. N vrch dáme zvyšné lazane a obložíme ich rajčiakmi rozrezanými na polovice. Zalejeme zvyšným bešamelom, posypeme nahrubo postrúhaným syrom, posekanou pažítkou a zapekáme asi 30 minút. 
Bešamel: Na rozohriatom masle, za stáleho miešania, opražíme múku, potom zalejeme studeným mliekom a bujónom, rozšľaháme a za stáleho miešania necháme zovrieť. Pridáme soľ, nahrubo postrúhaný syr a pri miernej teplote varíme pokiaľ sa syr nerozpustí.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára