300 g hladkej múky., 200 g hrubej múky., soľ., 250 ml mlieka., 40 g kryštálového cukru., 25 g droždia., 3 žĺtky., 1 PL rumu., štipka vanilky., 80 g masla., 700 ml oleja na vyprážanie., hladká múka., 200 g džemu., 2 PL rumu., 1 PL teplej vody., 75 g práškového cukru.,
Obe múky so štipkou soli preosejeme do misy. Do časti vlažného mlieka dáme lyžičku cukru, rozdrobíme droždie a necháme vykvasiť. Vo zvyšnom mlieku rozšľaháme žĺtky s cukrom v kotlíku ponorenom do vodného kúpeľa, až vlažná hmota zhustne. Do múky nalejeme kvások, žĺtkovú penu, pridáme rum, vanilku, rozpustené maslo a vareškou vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť. Po 30 minútach cesto vareškou ešte raz dôkladne prepracujeme a necháme opäť kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, je správne vykysnuté. Preložíme ho na pomúčenú dosku a valčekom vyvaľkáme plát hrubý asi 4 mm. Z neho vykrajujeme kolieska s priemerom asi 6 cm. Na polovicu z nich dáme doprostred malú lyžičku džemu a priklopíme zvyšnými prázdnymi kolieskami. Okraje dôkladne spojíme. Necháme ich ešte 20 minút kysnúť Šišky vyprážame z oboch strán v rozohriatom oleji Medzitým si pripravíme polevu. Rum vymiešame s cukrom a teplou vodou a vychladnuté šišky polejeme polevou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára