27. februára 2012

Tvarohový sypaný hrnčekový koláč

2 hrnčeky hladkej múky., 2 hrnčeky hrudkového tvarohu., 1 hrnček kyslej smotany., 1 hrnček roztopeného masla., 1/2 hrnčeka práškového cukru., 1/2 hrnčeka kryštálového cukru., 1 kypriaci prášok do pečiva., 2 vanilkové cukry., 2 vajcia., citrónová kôra., maslo na vytretie plechu.,
V miske zmiešame hladkú múku, kypriaci prášok do pečiva, práškový cukor a eden vanilkový cukor. V druhej miske zmiešame tvaroh, kryštálový cukor, jeden vanilkový cukor a postrúhanú kôru z jedného citróna. Plech na pečenie potrieme hrubou vrstvou masla. Na dno plechu rovnomerne nasypeme polovicu múkovej zmesi. Na ňu potom rovnomerne vysypeme tvarohovú hmotu. Na tvaroh zas nanesieme kyslú smotanu. Napokon nasypeme zvyšok múkovej zmesi. Po celej poslednej vrstve potom vylejeme roztopené maslo a nakoniec rozšľahané vajcia. Tvarohový sypaný koláč pečieme v rúre pri teplote približne 180 stupňov C.


    

Bravčovinka s červenou kapustou

600 - 800 g bravčového mäsa bez kosti., lyžička rasce., 2 strúčiky cesnaku., 3 cibule., 3 jablká., 80 ml oleja., 1 malá hlávka červenej kapusty., lyžica polohrubej múky., 2 lyžice brusnicového kompótu., ocot., soľ., cukor.,
Ošúpeme cibuľu, cesnak a zemiaky. Kapustu nakrájame na rezančeky. Na panvici na oleji opečieme mäso z každej strany. Potom ho osolíme, posypeme rascou, dáme do pekáča, pridáme nakrájané dve cibule, podlejeme trochou vody a dáme do rúry. Zemiaky nakrájame a dáme asi na dve minúty povariť do osolenej vody. Scedíme ich a pridáme k mäsu. Pridáme taktiež na plátky nakrájaný cesnak a pokračujeme v pečení. Poslednú cibuľu nakrájame na kocky a speníme ju na oleji. Pridáme pokrájanú kapustu, rascu, soľ, zalejeme vodou a dáme dusiť. Po 20 minútach kapustu posypeme múkou, pridáme cukor, soľ a ocot.. Podľa potreby prilejeme vodu a dusíme 10 minút. Primiešame brusnice, necháme prejsť varom. Jablká nakrájame na osminky, pridáme k mäsu a 15 minút pečieme. Vyberieme z rúry, prikryjeme a dovaríme.

18. februára 2012

Britský opitý piškótový zákusok

1 liter smotany na šľahanie., 8 vaječných žĺtkov (bielky, ak nemáte do čoho ihneď použiť, pokojne môžete zmraziť v uzatváracom zmrazovacom vrecku až na 6 mesiacov)., 2 celé vajcia., 50 g práškového cukru., 1 KL vanilkového extraktu.,
Piškótový základ: 2 balenia piškótového cesta (8 ks v každom balení)., 1 zaváraciu fľašu (340 g) jahodového alebo černicového džemu., 500 ml Cream Sherry., 2 balenia (po 380 g) mrazeného lesného ovocia ktoré rozmrazíme., kôru z 1 pomaranča., 25 g práškového cukru (ak použijeme čerstvé ovocie, nie je potrebný).,
Poleva: 500 ml smotany na šľahanie., 50 g pistácií., 1 lyžicu (15 ml) kandizovaných ružových lupeňov (alebo kandizovaných okvetných lístkov fialky).,
Pri príprave vaječného krému postupujeme nasledovne: vo veľkom kastróle s dvojitým dnom zohrejeme smotanu. Kým sa zohrieva, vymiešame v miske vaječné žĺtky, celé vajcia a práškový cukor. Smotanu odstavíme tesne pred zovretím. Nesmie prevrieť! Nalejeme ju do misy s vajcami a cukrom, vyšľaháme. Kastról umyjeme, je to otravný, ale nevyhnutný krok. Nalejeme doň neuvarený vaječný krém a prevaríme ho. Varíme pri strednej teplote, celý čas miešame, kým nezhustne. Nesmie vrieť. Po 10 až 15 minútach by už mala byť zmes dostatočne hustá, tak ju prelejeme do studenej a čistej nádoby, pridáme vanilkový extrakt a trochu vyšľaháme, aby sme ju mierne vychladili. Povrch krému, ako aj nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Začneme si pripravovať ostatné ingrediencie. Tenké plátky piškótového cesta preložíme na polovice a naplníme džemom. Vyložíme nimi dno pohára, aby sme zvonku videli vrstvy. Podiely sú rôzne a keďže tento zákusok spočíva vo vrstvení, rozmery servírovacej misky určujú, ako ich budeme na seba ukladať, množstvo piškótového cesta, ktoré budeme potrebovať. Na piškótové cesto s džemom nalejeme sherry a necháme ho nasiaknuť. Na nasiaknuté piškótové cesto dáme rozmrazené letné ovocie s trochou šťavy, ktorú pustí. Ovocie posypeme strúhanou pomarančovou kôrou a práškovým cukrom.
Tip: Tortu upečieme týždeň vopred a zabalíme do dvojitej vrstvy mastného papiera a vrstvy alobalu. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe na chladnom mieste.
   

Marhuľové rezy

4 vajcia., 120 g masla., 150 g práškového cukru., 200 g polohrubej múky., 1 kypriaci prášok do pečiva., štipka soli., 300 g marhúľ., 80 g marhuľového džemu., 100 g tmavej čokolády na varenie., 4 lyžice smotany., 80 g bielej čokolády., 
Plnka: 300 g mäkkého tvarohu., 120 g masla., 2 vanilkové cukry., 50 g práškového cukru., 100 g kyslej pochúťkovej smotany.,
Žĺtky vymiešame s maslom a práškovým cukrom do peny. Pridáme preosiatu múku premiešanú s kypriacim práškom a soľou a nakoniec vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto preložíme do vymasteného a múkou vysypaného hlbšieho plechu, zarovnáme a v stredne vyhriatej rúre upečieme. Upečený plát podľa hrúbky prekrojíme ako tortu alebo pozdĺžne na dve časti. Spodnú časť natrieme plnkou. nahusto vedľa seba uložíme vykôstkované marhule, prikryjeme druhou časťou a jemne popritláčame. Vrch natrieme marhuľovým džemom, polejeme roztopenou tmavou čokoládou premiešanou so smotanou a posypeme postrúhanou bielou čokoládou. Na chladnom mieste necháme dobre stuhnúť. 
Plnka: Maslo vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom do peny a postupne všľaháme tvaroh a kyslú smotanu.
       

Teľacie mäso na paprike

600 g teľacieho mäsa na dusenie., 1 cibuľa., 2 lyžice oleja., soľ., mleté čierne korenie., mletá rasca., 1 lyžička mletej červenej papriky., 4 zeleninové papriky, 1 kocka mäsového bujónu., 1 lyžička škrobovej múčky., 
Teľacie mäso odblaníme a pokrájame na mal medailóniky. V hlbšej panvici opražíme na oleji očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mäso a za stáleho miešanie 3 minúty opražíme. Osolíme, okoreníme mletým korením, rascou, posypeme mletou červenou paprikou a premiešame. Podlejeme trochou vody a prikryté dusíme 15 minút. Papriky prekrojíme, jadierka odstránime, pokrájame na rezance a vložíme k mäsu. V 2 dl vody rozmiešame mäsový bujón, vylejeme na mäso a za občasného miešania udusíme domäkka. Škrobovú múčku rozmiešame v troche vody, vylejeme na mäso a za stáleho miešania krátko povaríme. Podávame s varenou ryžou.

Mandľové palacinky s pomarančom

5 dl mlieka., 120 g polohrubej múky., štipka soli., 2 vajcia, 50 g mletých mandlí., štipka mletej škorice., 2 lyžice cukru., olej., 2 pomaranče., 80 g mandlí., vanilkový cukor.,
Z mlieka, soli, hladkej múky, vajec, mletých mandlí, mletej škorice a cukru vymiešame hladké cesto. Na teplom mieste necháme 10 minút postáť. Cestíčko premiešame a postupne z neho pripravíme na troche oleja tenké palacinky. Pomaranče ošúpeme, odstránime bielu dužinu a žilky, pokrájame a naplníme nimi pripravené palacinky. Každú posypeme nahrubo posekanými mandľami a vanilkovým cukrom.

Čevapčiči s chlebom

300 g mletého bravčového mäsa., 300 g mletého hovädzieho mäsa., soľ., mleté čierne korenie., 1 vajce., 1 cibuľa., 1 lyžica kečupu., olej., 4 krajce toastového chleba., zelenina na oblohu., 
Obe mleté mäsa osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme vajce, očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, kečup a dokonale vymiešame. Zo zmesi tvarujeme malé valčeky, ktoré opečieme na rozohriatom oleji zo všetkých strán (asi 4 minúty). Toastový chlieb nasucho opečieme z oboch strán na teflónovej panvici, uložíme na taniere, n každý dáme tri kúsky čevapčiči, ozdobíme kolieskami cibule a sezónnou zeleninou.
    

17. februára 2012

Cestoviny so smotanovou omáčkou a slaninou

300 g uvarených cestovín., 120 g prerastenej údenej slaniny., 2,5 dl smotany na varenie., 100 g smotanového syra., mleté čierne korenie., vegeta., 50 g slaného syra., bazalka., 
Cestoviny dáme do väčšej misy. Slaninu pokrájame na kocky, opražíme a oškvarky vyberieme. Do výpeku vlejeme smotanu, pridáme syr a za stáleho miešania necháme rozvariť. Okoreníme, ochutíme vegetou a vmiešame do cestovín. Pridáme vidličkou roztlačený slaný syr, premiešame, rozdelíme na taniere a každú porciu posypeme opraženou slaninou a umytou pokrájanou bazalkou.
       

Špargľa s pečeným mäsom

1 kg špargle., 1 lyžička cukru., 1 citrón., 600 g bravčovej krkovičky., mleté čierne korenie., mletá červená paprika., rasca., 1 cibuľa., 
Špargľu očistíme, ošúpeme, odstránime tvrdé časti a vložíme do vriacej osolenej vody. Pridáme cukor, 2 lyžice citrónovej šťavy a miernym varom varíme 10 minút. Scedíme a uložíme na teplom mieste. Bravčové mäso solíme, okoreníme mletým čiernym korením, posypeme rascou a uložíme do pekáča. Podlejeme trochou vody a prikryté pečieme 40 minút. Počas pečenia polievame výpekom. Mäso odkryjeme, posypeme mletou červenou paprikou, odložíme očistenou pokrájanou cibuľou a odkryté pečieme 20 minút. Počas pečenia polievame výpekom a podľa potreby podlievame vodou. Upečené mäso vyberieme, pokrájame na plátky a podávame so špargľou a ľubovoľnou prílohou.
       

Hovädzie mäso na červenom víne

600 g hovädzieho mäsa na dusenie., 2 lyžice msti., 1 väčšia cibuľa., 4 zeleninové papriky., soľ., mleté čierne korenie., mletá červená paprika., 2 strúčiky cesnaku., 1,5 dl červeného vína.,
Hovädzie mäso pokrájame na kocky a prudko opečieme na rozohriatej masti. Pridáme očistenú, nadrobno pokrájanú cibuľu a za stáleho miešania opražíme takmer dohneda. Osolíme, okoreníme, posypeme mletou červenou paprikou a premiešame. Podlejeme trochou vody a dusíme do polomäkka. Papriky prekrojíme, jadierka vyberieme, umyjeme, pokrájame, cesnak ošúpeme, nadrobno pokrájame a pridáme k mäsu. Podlejeme vínom a udusíme domäkka.
   

Grilovaná zmes

2 hovädzie steak á 150 g., 2 ks kuracích pŕs., 2 bravčové rezne z karé á 120 g., 80 g tvrdého syra., 2 plátky šunky., 4 ks klobásy na grilovanie.,
Marináda: 1,5 dl bieleho vína., 1 lyžička mletého čierneho korenia., 2 lyžice horčice., 1 lyžička grilovacej zmesi., 2 roztlačené strúčiky cesnaku., 4 lyžice oleja., soľ.,
Hovädzie mäso jemne naklepeme opakom noža, kuracie prsia prekrojíme na hrubé rezne a bravčové karé narežeme tak, aby vzniklo vrecko, do ktorého vložíme polovicu plátky šunky a syra a okraje spevníme špáradlami. Všetko mäso vložíme do vhodnej nádoby na marinovanie, zalejeme marinádou a necháme na chladnom mieste aspoň 1 hodinu postáť. Mäso vyberieme, uložíme na rozohriaty gril a z oboch strán grilujeme po 4 minúty. Čas grilovania záleží od hrúbky mäsa. Asi 2 minúty pred ukončením pridáme klobásy, natrieme marinádou alebo len olejom a ugrilujeme.
Marináda: Všetky suroviny spolu zmiešame a podľa chuti osolíme.
  

16. februára 2012

Nové zemiaky s rezňami

800 g malých nových zemiakov., soľ., 1/2 viazaničky petržlenovej vňate., 2 lyžice masla., 4 teľacie rezne á 120 g., hladká múka., 1 vajce., 2 lyžice smotany., olej alebo tuk na vyprážanie., 
Zemiaky umyjeme pod tečúcou vodou, vložíme do vody, osolíme a uvaríme domäkka. Scedíme, pokrájame na mesiačiky, posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou, polejeme roztopeným maslom a premiešame. Teľacie rezne naklepeme, osolíme, obalíme v hladkej múke, v rozšľahanom vajci premiešanom so smotanou a postupne vypražíme v rozohriatom oleji alebo tuku z oboch strán do zlatista. Podávame s novými zemiaky.

Zeleninová polievka s kuracím mäsom

1 cibuľa., 200 g mrkvy., 80 g hrášku., 200 g zemiakov., 2 lyžice oleja., 150 g kuracích pŕs., soľ., mleté čierne korenie., 1 kocka zeleninového bujónu., pažítka., 
Cibuľu ošúpeme, nadrobno pokrájame, mrkvu očistíme, postrúhame na hrubšom strúhadle, zemiaky ošúpeme, umyjeme a pokrájame na kocky. V hrnci zohrejeme olej a opražíme na ňom kuracie prsia. Pridáme cibuľu, mrkvu, speníme, osolíme, okoreníme mletím čiernym korením zalejeme 3/4 litra vody a privedieme do varu. Do vriaceho vývaru dáme hrášok, zeleninový bujón, zemiaky a miernym varom varíme 20 minút. Mäso vyberieme, pokrájame na plátky a rozdelíme na taniere. Zalejeme polievkou, podľa chuti osolíme a posypeme pokrájanou pažítkou.

Praženica s krabími tyčinkami

4 vajcia., 2 lyžice mlieka., soľ., 80 g tvrdého syra., 2 lyžice masti., 100 g krabích tyčiniek., kôpor., citrón., 
Vajcia rozšľaháme s mliekom, osolíme, syr nadrobno pokrájame. V hlbšej panvici zohrejeme masť, pridáme vajcia, syr a za stáleho miešanie necháme trochu stuhnúť. Krabie tyčinky nadrobno pokrájame, vysypeme na vajcia a za stáleho miešanie necháme stuhnúť. Praženicu rozdelíme na taniere, posypeme pokrájaným kôprom a pokvapkáme citrónovou šťavou. 


Halušky so šunkou a špenátom

150 g zemiakov uvarených v šupke, 1 vajce., 150 g polohrubej múky., 50 g hrubej múky., soľ., 500 g čerstvého špenátu.,  strúčik cesnaku., 2 lyžice masla., mleté čierne korenie., 150 g šunky., 2 vajcia uvarené na tvrdo., 80 g tvrdého syra.,
Zemiaky ošúpeme, prelisujeme a zmiešame s rozšľahaným vajcom, polohrubou a hrubou múkou, so štipkou soli. Vypracujeme vláčne hladké cesto, rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru valčeka, pokrájame na 1 cm hrubé kúsky a každý jemne stlačíme vidličkou. Halušky varíme v osolenej vode 10 minút, vyberieme a uložíme do misy. Na masle opražíme čistený pokrájaný cesnak, pridáme umytý pokrájaný špenát, osolíme okoreníme, podlejeme trochou vody a krátko povaríme. Špenát zmiešame s haluškami, ozdobíme plátkami šunky, ošúpanými pokrájanými vajciami a posypeme postrúhaným syrom.
       

Jahňací špíz s citrónom

600 g jahňacieho stehna., 1/2 lyžičky soli., 1 lyžička grilovacieho korenia., 2 lyžice oleja., 1 dl bieleho vína., 1 citrón., 1 zväzok mladej cibuľky., 8 lístky šalvie.,
Jahňacie mäso pokrájame na väčšie kocky a dáme do misy. Soľ, grilovacie korenie, olej a víno zmiešame, vylejeme na mäso, premiešame a necháme na chladnom mieste 2 hodiny marinovať. Mladú cibuľku očistíme, citrón umyjeme pod tečúcou vodou, pokrájame na kolieska šalviové listy umyjeme a osušíme. Na grilovanie ihly striedavo napichujeme marinované mäso, kolieska citróna, cibuľku a šalviu. Špízy uložíme do pekáča a vo vyhriatej rúre upečieme domäkka. Počas pečenia otáčame a polievame výpekom.
      

15. februára 2012

Brownies s bielou čokoládou

225 g zmäknutého masla., 150 g horkej čokolády., 300 g hladkej múky., 2 KL prášku do pečiva., 110 g práškového cukru., 4 vajcia., 60 g nasekaných nesolených pistácií., 100 g bielej čokolády., tuk na vymastenie formy.,
Formu vymastíme a dno ešte vyložíme papierom na pečenie. Nasekanú horkú čokoládu a maslo spolu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom, zložíme z ohňa a necháme vychladnúť. Múku a prášok do pečiva spolu preosejeme do misy,pridáme cukor. Vajcia rozšľaháme a vmiešame do vychladnutej čokoládovej zmesi. Hneď ju pridáme k múke a cukru a všetko spolu premiešame. Bielu čokoládu nasekáme na kúsky a spolu s pistáciami vmiešame do cesta. Do formy navrstvíme cesto, rovnomerne rozotrieme. Koláč vložíme do vyhriatej rúry (180 stupňov C) a pečieme 30 až 35 minút. Po upečení necháme 20 minút chladnúť vo forme a potom preložíme a necháme celkom vychladnúť.
     

Treska na smotane

4 filety z tresky bez kože., väčšiu hrsť pokrájanej petržlenovej vňate., 4 PL kyslej smotany., 1 PL chrenu (chrenovej omáčky)., citrón.,
Filety poukladajte vedľa seba do zapekacej misy. (Ak použijete mrazenú rybu, najprv ju nechajte rozmraziť a osušte). Osoľte a okoreňte. V inej miske zmiešajte petržlen so smotanou, chrenom a soľou. Smotanovú zmes rozdeľte lyžicou na mäso, netreba ju roztierať. Zapekaciu misu zakryte alobalom, na niekoľkých miestach prepichnite a vložte do vyhriatej rúry na cca 15 - 20 minút. Servírujte ihneď. Podľa chuti ešte pokvapkajte citrónom. Ideálnou prílohou sú varené zemiaky.
     

Pečený ostriež

300 g ostrieža., 150 g farebných paprík., 20 g cesnaku., olej., mleté čierne korenie., soľ., 
Očisteného, umytého a osušeného ostrieža posoľte, okoreňte a potrite prelisovaným cesnakom. Nechajte aspoň 40 minút odležať na chladnom mieste. Farebné papriky zbavte jadrovníkov a nakrájajte ich na tenké rezance. Potom ich orestujete na panvici na rozohriatom oleji do polomäkka. Odležaného ostrieža vložte do vymastenej zapekacej misy, pridajte opečené papriky, podľa potreby osoľte a dajte spolu zapiecť. Zapečenú rybu podávajte s bielym pečivom.
     

Pangasius zo Švédska

1/2 kg pangasia (alebo inej bielej vykostenej ryby)., 6 stredne veľkých zemiakov., 2 mrkvy., 1/2 väčšieho póru., 2 kyslé smotany,. za hrsť nadrobno nakrájanej pažítky., za hrsť nakrájaného kôpru., 20 dkg tvrdého syra., korenie na ryby., drvenú rascu., soľ., čierne mleté korenie., maslo., 
Pekáč vymažeme maslom, na dno poukladáme na kolieska nakrájané zemiaky, osolíme, posypeme rascou. Na panvici na masle opražíme nastrúhanú mrkvu s pórom. Túto zmes uložíme na zemiaky. Rybu posypeme korením na ryby, rascou a položíme na zmes mrkvy s pórom do zapekacej misy. Dáme zapiecť do rúry na 15 minút na 200 stupňov C. Medzitým si pripravíme omáčku z 2 kyslých smotán, kôpru a pažítky (môžete použiť akúkoľvek inú bylinku, napr. petržlen, bazalku), trochu soli a korenia. Nastrúhame si syr. Po 15 minútach vyberieme pekáč z rúry, omáčku nalejeme na rybu a zasypeme syrom. Dopečieme dozlatista.
      

Šalát s údeným lososom

200 g cestovinových mušlí alebo penne., soľ., 150 g hrášku (mrazený)., 1 PL oleja., 2 vajcia., 200 g údeného lososa., 150 g plnotučného jogurtu., 150 g creme fraiche., 1 KL nastrúhanej citrónovej kôry., 3 PL citrónovej šťavy., čierne korenie., cukor., 1/2 zväzku kôpru., 
Cestoviny uvarte v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody. Asi 2 minúty pred dovarením pridajte hrášok a povarte. Potom rezance s hráškom sceďte, nechajte vychladnúť a premiešajte s olejom. Vajcia varte 10 minút, opláchnite studenou vodou a pokrájajte na šestiny. Lososa nakrájajte na širšie pruhy. Kôpor opláchnite, osušte a nasekajte. Na zálievku zmiešajte jogurt, creme fraiche, citrónovú kôru a šťavu, osoľte, okoreňte a pridajte štipku cukru. Rezance s hráškom premiešajte s vajcami, lososom a omáčkou a nechajte krátko odležať. Podávajte posypané čerstvo nasekaným kôprom.
    

Šalát Afrodiziakum


400 g cvikly., 80 g pomletých orechov., 2 strúčiky cesnaku., 1,5 dl tatárskej omáčky., mleté čierne korenie., soľ.,
Cviklu uvaríme, ošúpeme a nahrubo postrúhame. Pridáme tatársku omáčku, prelisovaný cesnak, pomleté orechy, na hrot noža korenia a soľ. Premiešame a necháme odstáť. Podávame s hriankami.

Cviklová polievka


2 stredné cvikly., 1 malú cibuľu., soľ., mleté čierne korenie., šťavu z ½ citróna., 2 lyžice smotany na varenie., 1 hrnček kyslej smotany.,
Ošúpanú cviklu nakrájame na malé kocky a spolu s celou cibuľou uvaríme v slanej vode. Keď cvikla zmäkne, cibuľu vyberieme, pridáme smotanu na varenie a všetko dôkladne rozmixujeme. Opäť prevaríme, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Pred podávaním ozdobíme kyslou smotanou.

Grilovaná cvikla


8 ks cvikly., 75 g orechov., kyslú smotanu., 1,5 lyžice horčice., 3 lyžice nakrájanej pažítky., soľ., mleté čierne korenie.,
Orechy nasucho opražíme na panvici alebo v rúre. Necháme vychladnúť a nahrubo posekáme. Primiešame smotanu, horčicu, pažítku a omáčku osolíme a okoreníme. Cvikly zabalíme do dvojitej vrstvy alobalu, uložíme na gril alebo priamo do pahreby a pečieme asi 40 – 50 minút, kým zmäknú. Alobal rozbalíme, cvikly prekrojíme, polejeme omáčkou, posypeme orechmi a pažítkou. Podávame napríklad s chrumkavou bagetou.

Jemná kelová polievka s údeninou


500 g kelu., 500 g zemiakov., 50 g mrkvy., 100 ml šľahačkovej smotany., 200 g klobásy., 1 – 2 kocky zeleninového bujónu., olej., soľ., mleté čierne korenie., majorán., 15 g maizeny.,
Zeleninu umyjeme, očistíme a pokrájame – kel na rezančeky, mrkvu na kolieska a zemiaky na kocky. Do hrnca dáme variť 800 ml vody, bujón a zemiaky. Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridáme smotanu, kolieska mrkvy a kel. Polievku osolíme, okoreníme a zahustíme maizenou rozmiešanou v troche vody. Klobásu pokrájame  na tenké kolieska, opražíme na oleji a pridáme do polievky. Premiešame a nakoniec pridáme majorán.

Mrkvová polievka s tekvicovými jadierkami


1 väčšiu nakrájanú cibuľu., 3 lyžice olivového oleja., 4 mrkvy., 1 veľký zemiak., 1 lyžičku mletého zázvoru., 1,5 l kuracieho alebo zeleninového vývaru., sušený rozmarín., soľ., čierne korenie., tekvicové jadierka na posypanie.,
V hrnci na oleji osmažte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, nadrobno nakrájaný zemiak, zázvor, zalejte horúcim vývarom, osoľte a okoreňte. Povarte cca pol hodiny, rozmixujte dohladka a podávajte posypané nasucho opraženými semienkami, pokvapkané olejom.

Chilli con carne á la Peter Petro


1 lyžicu oleja., 1 veľkú cibuľu., 1 červenú a zelenú papriku., 2 strúčiky cesnaku., 1 lyžicu chilli., 1 lyžicu sladkej papriky., 1 lyžicu drvenej rasce., 500 g mletého hovädzieho mäsa., 1 kocku bujónu., 400 g paradajok z konzervy., ½ lyžice majoránu., 1 – 2 kocky horkej čokolády., 2 lyžičky paradajkového pretlaku., 400 g sterilizovanej fazule., 200 g kukurice., soľ., korenie.,
Cibuľu nakrájajte nadrobno. Papriky zbavte jadierok a nakrájajte približne na 1 cm kocky. Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak, na kocky nakrájanú papriku, chilli, sladkú papriku a rascu. Odstavte z ohňa a za stáleho miešania ešte chvíľu smažte, kým sa všetky vône pekne premiešajú. Pridajte mleté mäso a vareškou ho roztlačte na menšie kúsky. Opekajte cca 5 minút dochrumkava. Pridajte vývar, konzervované paradajky a chvíľu spolu poduste. Prisypte majorán, soľ, korenie, paradajkový pretlak, zmes priveďte k varu, potom úplne stíšte plameň a za občasného miešania nechajte všetko cca pol hodiny pobublávať. Nakoniec pridajte fazuľu, kukuricu a čokoládu. Polievku opäť priveďte do varu, podľa potreby pridajte vodu. Osoľte, okoreňte a nechajte cca 10 minút odstáť, aby sa chute rovnomerne rozložili.

Tiramisu


dlhé piškóty., Mascarpone., Amaretto likér., káva., žĺtky., 15 dkg práškového cukru., kakao.,
Uvaríme si 2,5 dcl kávy, vlejeme do nej asi 1 dcl amaretta a necháme vychladnúť. Pripravíme si tortovú formu a na dno poukladáme piškóty namočené do kávy. Žĺtky vymiešame s cukrom do penista a pomaly primiešame mascarpone. Polovicu tejto hmoty vylejeme na piškóty a položíme druhú vrstvu piškót. Zvyšok krému vylejeme na piškóty a uhladíme. Zákusok uložíme do chladničky najlepšie na noc, aby stuhol. Pred podávaním posypeme kakaovým práškom.

14. februára 2012

Jemné bravčové kotlety HELLMANN´S

4 bravčové kotlety, 4 lyžice majolenky Hellmann´s., 1 - 2  cibule., soľ., čierne korenie., strúhaný parmezán na posypanie.,
Kotlety dôkladne naklepeme. Osolíme, okoreníme a posypeme cibuľou nakrájanou na kolieska. Potom mäso a cibuľu potrieme majolenkou Hellmann´s a posypeme nastrúhaným parmezánom. Pečieme v predhriatej rúre na 190 - 200 stupňov C počas 25 minút do zlatista.

Vanilkové srdiečka

125 g masla., 125 g tuku na pečenie., 1 vajce., 80 g práškového cukru., 1 bal. vanilínového cukru., kôru z 1 citróna., 300 g hladkej múky., práškový cukor na posypanie.,
Maslo, tuk vajce a oba druhy cukru vyšľaháme do peny. Do zmesi opatrne primiešame citrónovú kôru a preosiatu múku. Vymiesime hladké cesto, ktoré po častiach plníme do cukrárskeho vrecúška s väčším nadstavcom. Na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame srdiečka a pečieme 10 - 12 minút vo vyhriatej rúre. Po upečení srdiečka pocukrujeme.

Kokosové pusinky

3 bielky., štipku soli., 180 g práškového cukru., 1 bal. vanilínového cukru., 50 g jemného tvarohu., 90 g strúhaného kokosu., 30 g jemnej strúhanky., 
V miske dotuha vyšľaháme bielky so štipkou soli. Počas šľahania postupne prisypeme práškový a vanilínový cukor. Do našľahanej peny pridáme tvaroh, zmes kokosu a strúhanky a zľahka premiešame. Pripravenou zmesou naplníme cukrárske vrecúško s hladkým násadcom. Na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame pusinky s priemerom asi 3 cm. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 150 stupňov C pečieme 10 minút, potom teplotu znížime na 125 stupňov C a dopečieme. Po vychladnutí sa dajú ľahko odlepiť od papiera. Polovicu pusiniek môžete namočiť do tmavej čokoládovej polevy.
  

13. februára 2012

Citrónové linecké kolieska

210 g hladkej múky., 140 g masla alebo Hery., 70 g práškového cukru., 2 žĺtky., 1 lyžičku vanilínového cukru., 2 lyžičky citrónovej šťavy., 
Poleva: 100 g bielej čokoládovej polevy., 30 - 40 g stuženého pokrmového tuku., potravinársku farbu.,
Preosiatu múku zmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme na malé kocky pokrájaný studený tuk, žĺtky lyžičku postrúhanej citrónovej kôry a 2 lyžičky citrónovej šťavy. Rýchlo vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a na dve hodiny dáme do chladu odpočinúť. Cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku 2 - 3 mm. Vykrojíme kolieska, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pri teplote 175 stupňov C pečieme asi 10 minút. Upečené kolieska spojíme citrónovým alebo marhuľovým džemom, ktorý ochutíme citrónovou šťavou. Nakoniec koláčiky ozdobíme bielou čokoládovou polevou.
       

Čokoládový zákusok

200 g kvalitnej horkej čokolády., 200 g masla., 5 vajec., 20 g hladkej múky., 2 štipky soli., 200 g jemného kryštálového cukru., šľahačku na ozdobenie., 
Čokoládu nasekáme a spolu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Dobre premiešame. Vajcia rozbijeme, žĺtky oddelíme a postupne ich vmiešame do roztopenej čokolády. Pridáme preosiatu múku so štipkou soli. Bielka trochu prisolíme a vyšľaháme dotuha. Počas šľahania postupne pridávame cukor. Sneh zľahka vmiešame do čokoládovej zmesi. Rúru vyhrejeme na 160 - 180 stupňov C. Do formy rozotrieme cesto a pečieme asi 50 minút. Necháme vo forme úplne vychladnúť a ozdobíme šľahačkou.
  

Čokoládový krém

100 g horkej čokolády., 50 ml mlieka., 3 žĺtky., 70 g práškového cukru., 300 ml šľahačkovej smotany., ovocie na ozdobenie (sezónne alebo kompót).,
Nad parou zohrejeme na malé kúsky polámanú čokoládu, pridáme mlieko a spolu prehrejeme. Žĺtky s cukrom vymiešame a pridáme k zmäknutej, trochu vychladnutej čokoláde. Všetko spolu riadne premiešame. Všetko spolu riadne premiešame. Smotanu vyšľaháme dotuha a opatrne ju primiešame k čokoládovej hmote. Hotový krém rozdelíme do pohárov a odložíme na niekoľko hodín do chladničky. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou, čokoládou a ovocím podľa sezóny alebo kompótom.
  

Ovocné palacinky

8 tenkých palaciniek., 150 g pomarančového džemu., 4 pomaranče., 50 g práškového cukru., 250 ml čerstvej pomarančovej šťavy., 4 lyžice pomarančového likéru., horkú čokoládu na polevu., maslo.,
Džem mierne zahrejeme a každú palacinku natrieme z jednej strany. Palacinky preložíme na štvrtiny. Pomaranče olúpeme a pokrájame na tenké kolieska. V hrnci na masle skaramelizujeme cukor, zalejeme pomarančovou šťavou a pomaly varíme, kým tekutina nezhustne a nezredukuje sa približne na polovicu. Do omáčky vložíme plátky pomarančov a pokvapkáme pomarančovým likérom. Hotovou omáčkou zalejeme palacinky. Na záver môžeme poliať čokoládovou polevou vymiešanou s maslom a podávame. 
      

Krídelká lásky

1 kg kuracích krídeliek., 4 strúčiky cesnaku., 3 lyžice medu., 8 lyžíc sójovej omáčky., štipku čili korenia., soľ., olej., 
V miske zmiešame prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, med, 2 lyžice oleja, čili korenie a soľ. Umyté, osušené krídelká vložíme do marinády, premiešame a necháme na chladnom mieste odležať. Marinované krídelká grilujeme dozlata, pričom ich potierame zvyškom marinády.

12. februára 2012

Čokoládová štrúdľa

1balenie lístkového cesta., 70 g čokolády na varenie., 1 lyžicu kakaa., 80 ml mlieka, 60 g masla., 25 g práškového cukru., dreň z 1/2 vanilky, štipku soli., 2 vajcia., 50 g strúhanky., 50 g mletých orieškov., 25 g kryštálového cukru., 
Kakao vymiešame s 5 PL mlieka. Zvyšné mlieko prevaríme, vmiešame kakaovú zmes a pridáme na kúsky polámanú čokoládu. Všetko dobre rozmiešame a necháme vychladnúť. Maslo, práškový cukor, vanilku a štipku soli vyšľaháme dopenista. Postupne vmiešame žĺtky. Metličkou na sneh opatrne zapracujeme čokoládovú zmes, strúhanku a orechy. Na záver ešte vyšľaháme bielky s cukrom a pridáme ich do plnky. Plnku rozložíme na 1/3 cesta a štrúdľu zvinieme. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút na 160 - 180 stupňov C.

Čokoládová pena

200 g mrazených malín., 2 lyžice kryštálového cukru., 1 balíček červeného tortového želé., 100 g bielej čokolády., 1 lyžičku vanilkového extraktu., 250 g smotany na šľahanie.,
Maliny zalejeme 200 ml vody, prevaríme a scedíme. Odkvapkanú šťavu doplníme vodou na 250 ml a rozpustíme v nej cukor a tortové želé. Uvaríme podľa návodu na obale. Želé vylejeme do misky s rovným dnom tak, aby bola jeho výška asi 1 cm a necháme struhnúť. Čokoládu s vanilkou a 50 ml smotany rozpustíme v teplom vodnom kúpeli. Zvyšnú smotanu vyšľaháme a vmiešame do nej vlažnú čokoládovú zmes. Na dno pohára dáme malé kocky malinové želé. Pohár doplníme čokoládovou penou a ozdobíme.

Čokoládové fondue

200 g horkej čokolády., 200 ml smotany na šľahanie., 2 lyžice Baileys alebo Amaretto brandy., 200 g na kúsky nakrájaného ovocia (banán., ananás., mandarínky)., 100 g sušeného ovocia (marhule., datle., kolieska jabĺk)., 50 g maslových keksov.,
Čokoládu najemno nasekáme. Smotanu prevaríme a horúcu nalejeme na nasekané kúsky čokolády. Ručným šľahačom odhladka vymiešame a ochutíme alkoholom. Čokoládovú masu dáme do misky na fondue a udržujeme ju teplú. Maslové keksy a kúsok ovocia napichujeme na drevenú špajdľu alebo na vidličku a namáčame do čokoládovej zmesi.
 

Slovenské fondue

1 stredne veľký okrúhly chlieb., 250 ml šľahačkovej smotany., 200 g taveného syra., 1 malú zelenú papriku., 200 g slaniny., pažítku., morskú soľ., mleté čierne korenie., 
Z bochníka zrežeme vrch a vydlabeme striedku. Slaninu pokrájame nadrobno, opečieme na panvici. Smotanu zmiešame so syrom, slaninou, s nadrobno pokrájanou paprikou a nasekanou pažítkou. Ochutíme korením a podľa potreby posolíme. Zmes vlejeme do vydlabaného chleba, prikryjeme chlebovou "pokrievkou". Položíme na plech, okolo chleba poukladáme na menšie kúsky natrhanú striedku, ktorú polejeme masťou zo slaniny. Pečieme vo vyhriatej rúre na 150 stupňov C asi 10 minút.
 

Lososové roládky

500 g filé z lososa alebo pstruha., 2 lyžice horčice., soľ., mleté čierne korenie.,250 g šampiňónov., 150 ml zeleninového vývaru., 200 ml kyslej smotany., olej., 
Filé očistíme a narežeme na osem menších rezňov, potrieme tenkou vrstvou horčice a zvinieme do roliek. Posolíme a okoreníme. Šampiňóny očistíme, nakrájame na plátky. V panvici rozohrejeme trochu oleja a huby na ňom sprudka opečieme, osolíme a odložíme na teplé miesto. Rybacie rolky varíme nad parou približne 10 minút. Do zeleninového vývaru pridáme lyžicu húb a na miernom ohni zredukujeme tekutinu na polovicu. Do zmesi vmiešame smotanu, pridáme zvyšné huby a krátko povaríme. Roládky podávame s hubovou omáčkou a čerstvou zeleninou.
 

Cereálne müsli tyčinky

150 g ovsených vločiek., 100 g jemne posekaných orechov., 150 g sušeného ovocia., 80 g medu., 50 g hnedého cukru., 80 g masla., 2 PL celozrnnej múky., 1 PL marhuľového džemu., 2 PL sezamových semienok., 1 vajce., 
Na miernom ohni spolu roztopíme v hrnci cukor, med a maslo. Postupne pridáme marhuľový džem. Suroviny spolu premiešame a odstavíme z ohňa. Do zmesi postupne pridáme ovsené vločky, sušené ovocie a sezam. Ďalej pridáme vajce, múku, orechy a zmes premiešame. V prípade potreby ešte zahustíme džemom alebo medom. Hmotu rovnomerne rozotrieme na pekáč ktorý vystelieme papierom na pečenie. Pečieme cca 20 minút pri teplote 170 stupňov do zlatista. Hneď po upečení nakrájame na tyčinky a necháme vychladiť. Podľa chuti môžeme dozdobiť čokoládou.
 

10. februára 2012

Kokosová roláda

100 g nastrúhaného kokosu., 200 g práškového cukru., 100 g sušeného mlieka., 2 lyžice medu., 1 lyžica oleja., 50 g kandizovaného farebného ovocia., 2 lyžice kakaa., 2 lyžice kokosu.,
Kokos zmiešame s práškovým cukrom a sušeným mliekom. Pridáme med, olej a dve lyžice vody. Všetko prepracujeme na tuhšiu hmotu. Hmotu rozdelíme na tri diely. Do jedného spracujeme na malé kúsky nakrájané kandizované ovocie a potom vytvarujeme valec. Do druhého dielu zapracujeme kakao a hmotu rozvaľkáme na plát hrubý 3 mm. Do kakaového plátu zabalíme valček s ovocím. Tretí diel hmoty bez ďalších prísad rozvaľkáme na plát a zabalíme do neho pripravený stred rolády. Na papier na pečenie nasypeme kokos a roládu v ňom obalíme. Zabalíme do papiera a dáme do chladničky stuhnúť. Stuhnutú roládu nakrájame na tenké plátky.
   

Kapor s orieškami a zeleninou

1 mrkva., 1 petržlen., 1 kapor (asi 1,5 kg)., soľ., 1 lyžička vegety., 3 lyžice oleja alebo masla., 2 bielky., 4 lyžice strúhanky., 80 g orieškov., 1 lyžica strúhaného parmezánu., bylinky., zelenina., plátky citróna na obloženie.,
Mrkvu a petržlen ošúpeme a nakrájame na hranolčeky. Kapra dobre očistíme a odrežeme hlavu. Potom ho umyjeme, osušíme, osolíme, posypeme vegetou a vložíme do neho nakrájanú koreňovú zeleninu. Pekáč potrieme olejom alebo maslom, dáme doň naplneného kapra a pečieme v rúre pri 180 stupňov C. asi 35 minút. Počas pečenia kapra potierame vypečenou šťavou. Bielky vyšľaháme na sneh, do ktorého vmiešame strúhanku, polovicu orieškov a parmezán. Hmotu rozdelíme vo vyššej vrstve na predpečeného kapra a posypeme burskými orieškami. Dopekáme 15 minút.

9. februára 2012

Slivky v slanine

sušené slivky., slaninu., olej na panvicu alebo fritovací hrniec., špáradlá.,
Slaninu nakrájame na plátky a sušené slivky necháme chvíľu napučať vo vlažnej vode. Potom ich osušíme a zabalíme do plátkov slaniny, pre udržanie slaniny prepichneme špáradlom a dáme opekať na panvicu alebo do fritézy. Pre dosiahnutie delikátnejšej chuti môžeme do každej slivky pridať mandľu.


Syrové tyčinky

250 g hladkej múky., 250 g údeného syra alebo čedaru., 250 g hery.,
Syr nastrúhame a s múkou a herou spracujeme cesto. Necháme ho trochu odpočinúť v chlade. Potom vyvaľkáme plát, vykrajujeme formičkou alebo krájame na tyčinky. Povrch potrieme vajíčkom, trochu posolíme, posypeme rascou, sezamovými semienkami alebo makom. Pečieme v stredne teplej rúre. Pre zmenu chute môžeme použiť aj iné druhy syra.
 

Nivové taštičky

lístkové cesto., šunkovú salámu., nivu., cibuľu., 
Nakrájanú cibuľku necháme opražiť dosklovita, pridáme nadrobno nakrájanú salámu a nastrúhanú nivu. Smažíme, kým sa niva neroztečie. Z lístkového cesta nakrájame štvorčeky, naplníme vychladnutou zmesou a zlepíme do trojuholníkov - okraje taštičiek natrieme pred zlepením bielkom, hotové taštičky žĺtkom. Takto pripravené zapečieme v rúre.