18. februára 2012

Britský opitý piškótový zákusok

1 liter smotany na šľahanie., 8 vaječných žĺtkov (bielky, ak nemáte do čoho ihneď použiť, pokojne môžete zmraziť v uzatváracom zmrazovacom vrecku až na 6 mesiacov)., 2 celé vajcia., 50 g práškového cukru., 1 KL vanilkového extraktu.,
Piškótový základ: 2 balenia piškótového cesta (8 ks v každom balení)., 1 zaváraciu fľašu (340 g) jahodového alebo černicového džemu., 500 ml Cream Sherry., 2 balenia (po 380 g) mrazeného lesného ovocia ktoré rozmrazíme., kôru z 1 pomaranča., 25 g práškového cukru (ak použijeme čerstvé ovocie, nie je potrebný).,
Poleva: 500 ml smotany na šľahanie., 50 g pistácií., 1 lyžicu (15 ml) kandizovaných ružových lupeňov (alebo kandizovaných okvetných lístkov fialky).,
Pri príprave vaječného krému postupujeme nasledovne: vo veľkom kastróle s dvojitým dnom zohrejeme smotanu. Kým sa zohrieva, vymiešame v miske vaječné žĺtky, celé vajcia a práškový cukor. Smotanu odstavíme tesne pred zovretím. Nesmie prevrieť! Nalejeme ju do misy s vajcami a cukrom, vyšľaháme. Kastról umyjeme, je to otravný, ale nevyhnutný krok. Nalejeme doň neuvarený vaječný krém a prevaríme ho. Varíme pri strednej teplote, celý čas miešame, kým nezhustne. Nesmie vrieť. Po 10 až 15 minútach by už mala byť zmes dostatočne hustá, tak ju prelejeme do studenej a čistej nádoby, pridáme vanilkový extrakt a trochu vyšľaháme, aby sme ju mierne vychladili. Povrch krému, ako aj nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Začneme si pripravovať ostatné ingrediencie. Tenké plátky piškótového cesta preložíme na polovice a naplníme džemom. Vyložíme nimi dno pohára, aby sme zvonku videli vrstvy. Podiely sú rôzne a keďže tento zákusok spočíva vo vrstvení, rozmery servírovacej misky určujú, ako ich budeme na seba ukladať, množstvo piškótového cesta, ktoré budeme potrebovať. Na piškótové cesto s džemom nalejeme sherry a necháme ho nasiaknuť. Na nasiaknuté piškótové cesto dáme rozmrazené letné ovocie s trochou šťavy, ktorú pustí. Ovocie posypeme strúhanou pomarančovou kôrou a práškovým cukrom.
Tip: Tortu upečieme týždeň vopred a zabalíme do dvojitej vrstvy mastného papiera a vrstvy alobalu. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe na chladnom mieste.
   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára