28. januára 2013

Jahodový "pie"

250 g polohrubej múky., 50 g práškového cukru., troška soli., KL citrónovej kôry., 120 g masla alebo Hery., 80 ml studenej vody., 600 g jahôd., 1 vanilkový pudingový prášok., 50 - 70 g cukru (podľa sladkosti jahôd)., šťava z polovičky citrónu., 1 PL jemne nasekaných pistácií.,
Na dosku nasypte múku a soľ, pridajte maslo citrónovú kôru a rozdrobte na odrobinky, potom pridajte studenú vodu a spojte do cesta. Cesto zabaľte do fólie a nechajte pol hodiny v chlade. Potom cesto rozvaľkajte, vyložte ním tortovú formu aj s okrajom, na cesto pritlačte papier na pečenie, zaťažte ho nejakou strukovinu a v predhriatej rúre si 15 minút pečte, papier odoberte aj s obsahom a koláč dopečte, po 5 minútach vyklopte. Jahody umyte, očistite, nechajte odkvapkať. Polovicu jahôd dajte do mixéru, zalejte citrónovou šťavou a rozmixujte. Rozmixovanú zmes doplňte vodou do 400 ml, dajte do hrnca, pridajte cukor, pudingový prášok a za stáleho miešania uvarte hustý puding. Na dno tortového korpusu poukladajte na polovičky rozkrojené jahody, zalejte ich polovicou pudingu, potom dajte druhú vrstvu jahôd, zalejte ostatným pudingom, urovnajte a posypte pistáciami. Nechajte dobre vychladnúť.     


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára