28. januára 2013

Ľahká jahodová torta

4 vajcia., 2 PL vody., 130 g pieskového cukru., 1 vanilínový cukor., 150 g polohrubej múky., KL strúhanej citrónovej kôry., 30 g rozohriateho masla., 500 g jahôd., pomarančový džem., 50 ml pomarančového likéru., 
Do šľahača dajte celé vajcia, vodu, cukor a vyšľahajte do hustej peny.Vmiešajte múku, premiešajte s citrónovou kôrou a nakoniec opatrne vlejte vlažné maslo. Vzniknutým cestom naplnte veľkú tortovú formu vymazanú maslom a posypanou osiatou strúhankou. Vložte do predhriatej rúry, zvoľna pečte asi 45 minút. Vyklopte na mriežku, a nechajte vychladnúť. Potom prekrojte, obidve plochy pokvapkajte likérom a natrite džemom. Spodný diel pokryte vrstvou nakrájaných jahôd, priklopte vrchným dielom a nechajte niekoľko hodín v chlade. Hotovú tortu potom ozdobte niekoľkými jahodami a posypte pieskovým cukrom.

Jahodový "pie"

250 g polohrubej múky., 50 g práškového cukru., troška soli., KL citrónovej kôry., 120 g masla alebo Hery., 80 ml studenej vody., 600 g jahôd., 1 vanilkový pudingový prášok., 50 - 70 g cukru (podľa sladkosti jahôd)., šťava z polovičky citrónu., 1 PL jemne nasekaných pistácií.,
Na dosku nasypte múku a soľ, pridajte maslo citrónovú kôru a rozdrobte na odrobinky, potom pridajte studenú vodu a spojte do cesta. Cesto zabaľte do fólie a nechajte pol hodiny v chlade. Potom cesto rozvaľkajte, vyložte ním tortovú formu aj s okrajom, na cesto pritlačte papier na pečenie, zaťažte ho nejakou strukovinu a v predhriatej rúre si 15 minút pečte, papier odoberte aj s obsahom a koláč dopečte, po 5 minútach vyklopte. Jahody umyte, očistite, nechajte odkvapkať. Polovicu jahôd dajte do mixéru, zalejte citrónovou šťavou a rozmixujte. Rozmixovanú zmes doplňte vodou do 400 ml, dajte do hrnca, pridajte cukor, pudingový prášok a za stáleho miešania uvarte hustý puding. Na dno tortového korpusu poukladajte na polovičky rozkrojené jahody, zalejte ich polovicou pudingu, potom dajte druhú vrstvu jahôd, zalejte ostatným pudingom, urovnajte a posypte pistáciami. Nechajte dobre vychladnúť.     


Ovocná torta

150 g práškového cukru., 2 balíčky vanilínového cukru., 2 žĺtky., šťavu z 1 citrónu., 400 ml mlieka., 1 vanilkový pudingový prášok., 400 g mäkkého tvarohu., 200 g piškótov., broskyňový kompót., čerstvé ovocie podľa sezóny., 
Maslo vymiešame s vanilínovým cukrom a 50 g cukru. Z mlieka vanilkového pudingu, cukru a žĺtkov uvarte za stáleho miešania krém, za stáleho miešania ho nechajte vychladnúť a v malých dávkach ho vmiešajte do maslového krému, nakoniec po častiach vmiešajte mäkký tvaroh. Do tortovej formy poukladajte vrstvu piškótov, pokvapkajte ich šťavou z kompótu, rozotrite časť krému, pridajte vrstvu ovocia nakrájaného na kúsky, vrstvy opakujte až je forma plná, povrch tvorí krém. Tortu nechajte do druhého dňa tuhnúť v chladničke, potom ho vyklopte a ozdobte zvyšným ovocím. Môžete posypať mandľami alebo orechmi.
    

Tvarohová štóla

400 g polohrubej múky., 1 prášok do pečiva., 180 g práškového cukru., 1 vanilkový cukor., 250 g mäkkého tvarou., 200 g masla., 2 vajcia., šťavu a kôru z polovičky citrónu., 50 g hrozienok., 150 g rôzneho kandizovaného ovocia (pomarančovú a citrónovú kandizovanú kôru., čerešne atď)., 40 g orechových jadier., 50 g olúpaných mandlí., 50 g masla na potretie., práškový cukor na posypanie., 
Osejte polohrubú múku s práškom do pečiva, pridajte práškový cukor, vanilkový cukor, mäkký tvaroh, mäkké maslo, celé vajcia, šťavu a kôru z polovičky citróna a vypracujte vláčne cesto. Zapracujte vopred umyté hrozienka, kandizované ovocie, hrubo nasekané orechové jadrá a mandle. Vytvorte podlhovastú šišku, položte ju na papier na pečenie na plech. Stred po dĺžke pritlačte hánkami na ruke a prehnite. Zvoľna upečte v predhriatej rúre. Ešte horúcu štólu niekoľkokrát natrite teplým maslom a nakoniec posypte vrstvou práškového cukru.

27. januára 2013

Zapečený krém

3 veľké vajcia., 100 g pieskového cukru., 2 PL polohrubej múky., citrónová kôra z polovice citrónu., 50 ml citrónovej šťavy., 150 ml mlieka., soľ., 25 g masla., práškový cukor na posypanie., 
Malé zapekacie misky vytrite maslom. Žĺtky a dve tretiny cukru vyšľahajte do peny. Z bielkov, citrónovej šťavy a soli vyšľahajte sneh, zašľahajte ešte zvyšok cukru . Do žĺtkovej peny vmiešajte mlieko, citrónovú kôru, múku a nakoniec opatrne vmiešajte sneh. Cestom naplňte pripravené misky, postavte ich do väčšieho hrnca, zalejte vriacou vodou, aby  siahala asi do polovice misiek, vložte do predhriatej rúry na 180 stupňov C a zvoľna pečte ešte 20 minút. Vyberte z rúry. Krém podávajte teplý alebo studený, posypaný práškovým cukrom. Podľa potreby môžete doplniť ovocím. 

Minipalacinky s orieškami

cca 10 palaciniek., 75 g jadier lieskových orieškov., 40 g masla., 40 g hladkej múky, 250 ml mlieka., 70 g práškového cukru., 2 malé vajcia., 25 g masla., 
Zo 40 g masla a múky pripravte svetlú zápražku, zalejte ju studeným mliekom, poriadne rozšľahajte, najlepšie metličkou a chvíľku povarte do hustej kaše. Kašu odstavte, nechajte chvíľu vychladnúť. Lieskové oriešky opečte na suchej panvici až začne praskať šupka, potom ich dajte do utierky, šupku odstráňte. Olúpané lieskové oriešky rozmixujte alebo jemne pomeľte. Do kaše vmiešajte cukor, oriešky, žĺtky a nakoniec vyšľahaný sneh z bielkov. Zmesou natrite palacinky, stočte ich a nakrájajte na asi 5 cm dlhé kúsky. Pekáč vytrite maslo, naukladajte palacinky, posypte vločkami zvyšného masla a v predhriatej rúre zapekajte pri strednej teplote asi 20 minút. Podávajte posypané práškovým cukrom.
   

Rokfortové tortičky

balíček toustového chleba., téglik nátierkového masla., 250 g nivy., mleté biele korenie., soľ., 50 g  mandľových lupienkov., 2 PL mlieka alebo bieleho jogurtu., na ozdobu cherry paradajky, zelené vňate., podľa možností drobné jedlé kvietky (sedmokrásky., fialky., drobnokveté sirôtky atď).,
V miske zmiešajte nátierkové maslo s jemne postrúhanou nivou. Podľa chuti nátierku osoľte a pridajte korenie. Toustový chlieb spojte po troch plátkoch nátierkou a pritlačte. Vykrojte kolieska v priemere asi 4 cm alebo na kocky s hranou asi 4 cm. Asi 2 lyžice nátierky odložte a rozmiešajte ju s mliekom alebo jogurtom, touto riedkou nátierkou natrite bok tortičiek a obaľte ich v nasucho opečených mandľových lupienkoch. Postavte ich na tanier. Zbytok nátierky dajte do cukrárskeho sáčku a na každú tortičku robte čiapočku. Ozdobte zelenou vňaťou, polovičkou cherry paradajky a kvetinou.

      

Zemiakové knedle

1 kg bravčového pliecka., 2 väčšie cibule., 3 PL masti., korenie na teak., korenie., 2 kg zemiakov., 3 kopcovité PL hladkej múky., soľ., 2 krajce chleba., 
Pliecko osoľte, pridajte korenie na steak, vložte do pekáča, pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu, podlejte a upečte domäkka. Krajce chleba nakrájajte na kocky a osmažte na masti. Zemiaky ošúpte, jemne nastrúhajte do misy, vyžmýkajte prebytočnú vodu. Do zemiakov vmiešajte soľ a múku . Vytvorte knedličky veľké ako päsť, do každého zabaľte 5 kociek chleba. Vložte ich do vriacej posolenej vody, po vyplávaní na povrch varte ešte asi 15 - 20 minút. Uvarené knedle vyberte, rozdeľte na polovicu, rozložte na taniere, pridajte mäso, prelejte výpekom. Podávajte so šalátom z hlávkovej kapusty.   

26. januára 2013

Ryžové fašírky

150 g krátkozrnnej ryže., 250 g kuracích pŕs., 1 mrkvu., 1 cibuľu., kocku hydinového bujónu., 25 g masla., 2 vajcia., soľ., korenie., pažítku., strúhanku z 2 ks pečiva., strúhaný tvrdý syr., olej na smaženie.,
Šalát: polovička ľadového šalátu., 1 malú cukinu., zväzok reďkoviek., soľ., korenie., olivový olej., citrónová šťav.,
Do vody dajte kuracie mäso, bujónovú kocku, mrkvu, cibuľu, osoľte, pridajte korenie, varte domäkka. Mäso a mrkvu vyberte a nadrobno nakrájajte. Opláchnite ryžu, zalejte vývarom a pozvoľne poduste domäkka. Do uvarenej ryže vmiešajte 1 celé vajce, 1 žĺtok, mäso s mrkvou. Podľa potreby zahustíte trochou strúhanky. Zo zmesi vytvorte malé fašírky, obaľte ich najprv v rozšľahanom bielku a potom v strúhanke. Zvoľna usmažte z obidvoch strán na oleji. Ľadový opláchnutý šalát natrhajte do misky, pridajte na jemno nakrájané reďkovky, ostrúhanú cukinu osoľte, pridajte korenie, zalejte olejom, citrónovou šťavou a premiešajte.

Pohánka so zeleninou a semienkami

300 g pohánkových krúp., 4 stonky stopkového zeleru., 250 g mrkvy., 200 g brokolice., 4 PL zmesi semienok (tmavé a svetlé sezamové semienka.,  olúpané dyňové semienka., olúpané slnečnicové semienka., 4 PL hrubo nasekaných jadier vlašských orechov., 1 - 2 PL orechového alebo olivového oleja., hrubá morská alebo himalájska soľ., čerstvo mleté čierne korenie.,
Pohánku zalejte horúcou vodou, nechajte odkvapkať, nasypte ju do hrnca a nasucho ju ľahko opečte, zalejte vodou a poduste domäkka. Zeleninu očistite, pokrájajte, uvarte domäkka v pare, alebo ju vložte do vriacej mierne osolenej vody (najskôr mrkvu, zeler a poslednú brokolicu) a uvarte do mäkka. Semienka nasucho opečte na panvici, keď už ú skoro hotové pridajte k nim nasekané orechy (tie opečte len krátko aby nezhorkli). Nakoniec zmiešajte pohánku so zeleninou, semienkami a olejom, osoľte, pridajte korenie a podávajte.
  

Pšenovník

300 g pšena., 200 g zmes sušeného ovocia (marhule., jahody., slivky)., mlieko., troška soli., 30 g masla.,
Pšeno preberte, dajte do nádoby, zalejte vriacou vodou, premiešajte a vodu zlejte, zopakujte ešte raz, prepláchnite, tento postup sa robí preto, aby pšeno nebolo horké. Potom ho nasype do zapekacej misy, pridajte vypláchnuté sušené ovocie, trochu soli, zalejte mliekom, aby bolo pšeno asi 2 cm ponorené. Pridajte kúsky masla, vložte do predhriatej rúry a veľmi zvoľna pečte asi jednu  hodinu. Podávajte len s cukrom alebo preliate ovocnou šťavou.
  

Špenátové rizoto

300 g čerstvého špenátu., 3 strúčiky cesnaku., 150 g ryže., 250 ml zeleninového vývaru., 3 PL oleja., soľ., petržlenová vňať., 100 g strúhaného syra., 
Jemne posekaný špenát nasypte do rozohriateho oleja s prelisovaným cesnakom. Premiešajte, pridajte ryžu, dve tretiny strúhaného syra, nasekanú petržlenovú vňať, soľ. Zalejte vývarom a duste tak dlho až je ryža mäkká. Podávajte posypaný zbytkom nasekanej petržlenovej vňate a syrom. 

25. januára 2013

Hubové placky

100 g biele pečivo., 80 ml mlieka., 100 g anglickej slaniny., 1 cibuľu., 400 g najlepšie pevných húb., KL rasce., korenie., soľ., 2 vajcia., pažítku., olej na smaženie.,
Pečivo nakrájajte na malé kocky, zalejte mliekom a nechajte vsiaknuť. Nadrobno nakrájanú slaninu trochu opečte na panvici, pridajte nakrájanú cibuľu a nechajte opiecť, potom vmiešajte očistené, nakrájané huby, pridajte rozdrvenú rascu, korenie, soľ. Poduste domäkka a až sa tekutina odparí. Huby nechajte trochu vychladnúť, potom ich zmiešajte s namočeným pečivom, vajcami a na jemno nasekanou pažítkou. Lyžičkou urobte na vymastenej panvici malé placky, zvoľna ich usmažte z oboch strán. Podávajte so zeleninovým šalátom. 

Varená ryža so zeleninou a hubami

250 g farebnej ryže., 400 g zelených fazuliek., 2 mrkvy., 1 červená cibuľa., 200 g lesných alebo pestovaných húb., 200 g tvrdého tvarohu., 2 PL olivového oleja., PL sójovej omáčky., morská soľ., čerstvo mleté korenie.,  
Tvaroh nakrájajte na kocky, dajte ich do misky, zalejte lyžicou sójovej omáčky, lyžičkou oleja, osoľte, pridajte korenie a nechajte chvíľu odležať. Ryžu niekoľkokrát prepláchnite a nechajte odkvapkať. Na lyžici oleja opečte nakrájanú červenú cibuľu, pridajte ryžu, ešte krátko opečte, zalejte vodou, aby bola asi 2 cm ponorená, osoľte, pridajte korenie, očistené huby a zvoľna zakryté pokrievkou duste domäkka. Očistené fazuľky vložte do vriacej posolenej vody, povarte ich domäkka asi 5 minút a sceďte ich. Uvarenú ryžu premiešajte s časťou fazuliek. Rozdeľte na taniere ryžu, pridajte zvyšok fazuliek a ochutený tvaroh.

Melónový šalát so syrom

2 malé cantalup melóny., 200 g mozzarellových guliek v náleve alebo čerstvého syra nakrájaného na kocky., 100 g schwarzwaldskej šunky., 1 KL jemno nasekanej mäty., 2 PL olivového oleja., šťava z 1 citróna., 2 - 3 kvapky balzamikového octu., soľ., čerstvo pomleté korenie., 2 PL olúpaných dyňových semienok.,
Melóny umyte, osušte, prekrojte na polovičky, semienka vyberte, dužinu vykrojte guľatou lyžicou a dajte do misy. Pridajte guľky syra bez nálevu. Zmiešajte citrónovú šťavu s olejom, balzamikovým octom, mätou, soľou a korením, pridajte do misy a dobre premiešajte s melónom a syrom. Okraje melónových šupiek môžete ozdobne ostrihať nožničkami, naplňte ich šalátom, doplňte kúsky šunky a pospte jemne opečenými dyňovými semienkami. Môžete podávať s kúskom citrónu a plátkom opečenej bagety.

Šalát s prepeličím vajcom

18 prepeličích vajec., 1 zelený listový šalát., 2 zväzky reďkoviek., 100 g tvrdého syra., 1 PL horčice., šťava z citrónu., 5 PL olivového oleja., KL cukru., soľ., korenie.,
Vajcia uvarte na tvrdo, rýchlo ich ochlaďte a hneď ošúpte. Do misky natrhajte šalát, pridajte pokrájané reďkovky, na rezance nakrájaný syr a na polovicu rozpoltené vajcia. V miske zmiešajte horčicu s cukrom, potom pridajte citrónovú šťavu a nakoniec postupne pridajte olej. Zmes podľa chuti osoľte a pridajte korenie a nalejte na šalát. 

24. januára 2013

Šalát s kozím syrom

150 g kozieho syra., 200 g mrkvy., 150 g hrášku., 2 vajcia uvarené natvrdo., 2 cibuľky., zelenú petržlenovú vňať., 200 ml bieleho jogurtu., morskú soľ korenie., PL citrónovej šťavy., PL olivového oleja.,  
Mrvu nakrájajte na rezance, uvarte ju skoro domäkka, pridajte hrášok a dovarte, sceďte, vychlaďte a nechajte odkvapkať. Nasypte do misky, pridajte nakrájanú cibuľku, na plátky nakrájané vajcia, na kúsky nakrájaný syr. Jogurt rozmiešajte so soľou, korením, olejom a citrónovou šťavou, nalejte na šalát a zľahka premiešajte. Posypte zelenou petržlenovou vňaťou.

Šalát s kuracími kúskami

2 kuracie rezne., 1 malé vajce., 100 g kukuričných lupienkov., soľ., korenie., PL oleja., 200 g bieleho jogurtu., 1 malý pohár sterilizovanej červenej repy., 1 menší ľadový šalát., 1 cibuľka s vňaťou., 1 PL strúhaného chrenu.,
Kuracie mäso nakrájajte na malé kúsky, osoľte, pridajte korenie, obaľte vo vyšľahanom vajci a rozdrvených kukuričných lupienkoch. Rozložte na plech vyložený papierom na pečenie, vložte do predhriatej rúry na 200 stupňov C a pečte asi 10 - 15 minút. Mäsové kúsky môžete usmažiť aj vo fritovacom hrnci, alebo na oleji na panvici. Červenú repu sceďte, nakrájajte ju na malé kocky, vmiešajte do jogurtu, podľa chuti dresing osoľte, pridajte korenie, strúhaný chren. Do misiek dajte na kúsky potrhaný šalát, na kolieska nakrájanú cibuľku, zalejte dresingom a obložte kuracími kúskami. Môžete posypať lístkami rukoly, alebo petržlenovou vňaťou.

Veľkonočné morčacie prsia

800 g morčacích pŕs v celku., 3 natvrdo uvarené vajcia., 2 - 3 PL jemne posekanej zelenej petržlenovej vňate., 1 KL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 100 g slaniny., 2 strúčiky cesnaku., soľ., korenie., zelenina (250 g hrášku., 250 g karotky., 2 ks kalerábu)., maslo., KL hladkej múky., soľ., troška muškátového orieška.,
Zmiešajte petržlenovú vňať s rozmarínom, s prelisovaným cesnakom, soľou a korením. Polovicu jemne pokrájanej slaniny opečte a vmiešajte do bylinkovej zmesi. Z mäsa pripravte plát, potrite ho zelenou zmesou, navrch položte vajce a stočte do mäsa alebo môžete tiež vyrezať otvor dlhým nožom a ten naplniť. Omotajte niťou a opečte na ostatnej upečenej slanine na panvici. Presuňte do pekáča, zalejte a zvoľna pečte asi 50 minút. Medzitým očistiť zeleninu, mrkvu a kaleráb, pokrájajte, dajte ju do hrnca, málo zalejte, pridajte muškátový oriešok a poduste domäkka. Tekutinu nechajte vypariť, do zeleniny vložte guľku vytvorenú z masla a múky, nechajte ju rozpustiť, krátko povarte, nakoniec podľa chuti osoľte. Upečené mäso pokrájajte na plátky obložte zeleninou. Podávajte s varenými zemiakmi.

23. januára 2013

Jahňacie kotlety

8 - 12 jahňacích kotliet asi 2 cm silných., morská soľ., čerstvo pomleté zelené korenie., 1 KL sušeného rozmarínu., šťava z 1 citrónu., 3 PL olivového oleja., 2 KL dijónskej horčice., 1 malá mäsitá červená paprika., zväzok čerstvej mäty., 4 cibuľky s vňaťou., 400 g cukín., soľ., korenie., 
Kotlety osoľte, pridajte korenie, natrite olejom, poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, vložte do predhriatej rúry na 200 stupňov C a pečte z každej strany asi 5 - 7 minút. V miske rozmiešajte dijónsku horčicu s citrónovou šťavou, lyžičkou oleja, soľou, pridajte korenie, vmiešajte jemne nasekanú mätu, na malé kocky nakrájanú papriku a 2 cibuľky. Premiešajte, podľa chuti môžete pridať trošku cukru. Dobre premiešajte. Umyté cukiny nakrájajte na kolieska, vložte ich do vriacej posolenej vody a varte 2 minúty, sceďte, premiešajte s lyžicou oleja, nasekanými 2 cibuľkami, podľa chuti osoľte a pridajte korenie. Upečené kotlety rozdeľte a pridajte korenie. Upečené kotlety rozdeľte a taniere, pridajte cukiny a prelejte omáčkou. Podávajte s rôzne upravenými zemiakmi. 

Bravčové mäso pečené na zázvore

750 g bravčovej krkovičky., 1 cibuľa., PL masti., 2 PL hotovej svetlej zápražky., soľ., 40 g jemne nastrúhaného zázvoru., 
Mäso umyte, osušte, natrite soľou a strúhaným zázvorom. Vložte ho do pekáča, pridajte jemne nakrájanú cibuľu, masť, zalejte trochou vody. Vložte do predhriatej rúry a upečte domäkka. Podľa potreby zalievajte vodou a vypečenou šťavou. Nakoniec šťavu zahustite hotovou zápražkou a krátko povarte. Podávajte s dusenou ryžou, alebo varenými, či inak upravenými zemiakmi.

Medové kura

1 kura., soľ., KL sypkého zeleninového bujón., 1 väčšiu cibuľu., 4 strúčiky cesnaku., 2 PL hrozienok., 100 g medu., 2 PL olivového oleja., 1 PL sladkej chilli omáčky., 
Kura dobre umyte, osušte a rozštvrťte, osoľte, rozložte do pekáča, posypte lyžičkou sypkého zeleninového bujón, hrubo nasekanou cibuľou, nasekaným cesnakom a umytými hrozienkami. Rozmiešajte med s olejom a chilli omáčkou, zmesou natrite kura, mierne zalejte vodou a zvoľna upečte domäkka. V priebehu pečeia podľa potreby natierajte medovou zmesou a podlievajte. Podávajte s ryžou, zemiakmi alebo pečivom.

Mäsové guľky

300 g mletého jahňacieho mäsa (možno nahradiť aj bravčovým alebo hydinovým mäsom)., 300 g jazmínovej ryže, 60 g ďatlí bez kôstky alebo hrozienok., PL zmes korenia "meat másala", KL škrobovej múčky., 200 g bieleho jogurtu., 1 feferónka., PL masla., PL olivového oleja., KL strúhanej citrónovej kôry., morská soľ., korenie., 4 PL jemnej nasekanej petržlenovej vate., 50 g olúpaných mandlí., 
Ryžu prepláchnite a nechajte odkvapkať. Mleté mäso dobre vymiešajte so soľou, vmiešajte väčšiu časť petržlenovej vňate, škrobovú múčku a korenie "meat másalu". Zo zmesi vytvorte malé guľky. Vložte ich na panvicu s rozpáleným olejom, pridajte jemne posekanú feferónku a opečte zo všetkých strán, zalejte ich jogurtom, znížte teplotu, prikryte ich pokrievkou a poduste domäkka. V hrnci ohrejte maslo, pridajte ryžu, krátko ju opečte, pridaje umyté ďatle alebo hrozienka, zalejte vodou (cca 6 dcl), osoľte pridajte korenie, pod pokrievkou zvoľna poduste domäkka. Potom pokrievku zložte, vmiešajte guľky, zvyšnú petržlenovú vňať a nasucho opražené mandle.

Cukinová polievka

750 g cukina., 1 stredne veľký zemiak., 1 KL olivového oleja., 2 strúčiky prelisovaného cesnaku zmiešaného so soľou., 1 cibuľu., 2 KL kari korenia., 2 PL nasucho pečených mandľových lupienkov., morská soľ., biele mleté korenie.,
V hrnci na oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridajte kari korenie, olúpané na kolieska nakrájané cukiny a na drobné kocky nakrájaný zemiak. Zalejte 1/2 l vody, osoľte, pridajte korenie a zvoľna varte domäkka. Potom všetko rozmixujte ponorným mixérom podľa potreby pridajte vodu asi 4 dcl a nechajte zovrieť. Podľa potreby ochuťte. Rozdelte do misiek a posypte mandľovými lupienkami. Ozdobte petržlenovou vňaťou.
  

22. januára 2013

Pečené mäso z daniela s ryžou

700 g stehna alebo chrbát z daniela., 50 g slaniny., 4 strúčiky cesnaku., 1 PL provensálskeho korenia., 1 malý pŕ. 2 PL oleja., 250 g červenej ryže., morská soľ., korenie., 
Mäso upravte tak, aby vznikol valec, prešpikujte slaninou a cesnakom, osoľte, pridajte korenie, natrite olejom, posypte provensálskym korením a nechajte rozležať niekoľko hodín v chlade. Potom mäso opečte zo všetkých strán na lyžici oleja na predhriatej panvici, presuňte do pekáča, málinko podlejte a zvoľna pečte asi 1 hodinu, až je mäso mäkké. Medzitým prepláchnite ryžu, uvarte ju s troškou soli domäkka. Na lyžici oleja zvoľna opečte domäkka pór, vmiešajte ryžu, spoločne krátko povarte. Mäso nakrájajte na plátky, rozdeľte na taniere a pridajte ryžu.
  

Pražský králik

1 králik., 1 cibuľa., 1 petržlen., 1 mrkva., kúsok zeleru., 100 g masla., 250 ml kyslej smotany., 1 PL hladkej múky., 1 KL zázvoru., 1 KL sladkej papriky., troška muškátového kvetu., soľ., šťava z polovičky citróna., 
Králika rozdelte na o, osoľte ich a pridajte korenie, natrite paprikou. Zeleninu očistite, nastrúhajte na jemno, alebo nasekajte na drobné kúsky a osmažte na masle. Porcie králika pridajte k zelenine, podlejte trochou vývaru, alebo horúcou vodou a za občasného podlievania duste domäkka. Keď je mäso mäkké, rozmiešajte v smotane hladkú múku, vmiešajte do zeleniny s mäsom a ešte krátko povarte. Ochuťte citrónovou šťavou a pridajte korenie. Podávajte s knedľou, ryžou alebo cestovinami.

21. januára 2013

Ovarová polievka

1300 g vývaru z bravčových hláv a vnútorností., 70 g krúp., mleté čierne korenie., majorán., soľ., cesnak., 
Vývar z hláv a vnútorností precedíme, krúpy prepláchneme a uvaríme vo vývare. Ochutíme cesnakom, korením, majoránom a dosolíme. Nakoniec polievku zahustíme hladkou múkou a dovaríme.



Šišky s rumovou polevou

300 g hladkej múky., 200 g hrubej múky., soľ., 250 ml mlieka., 40 g kryštálového cukru., 25 g droždia., 3 žĺtky., 1 PL rumu., štipka vanilky., 80 g masla., 700 ml oleja na vyprážanie., hladká múka., 200 g džemu., 2 PL rumu., 1 PL teplej vody., 75 g práškového cukru., 
Obe múky so štipkou soli preosejeme do misy. Do časti vlažného mlieka dáme lyžičku cukru, rozdrobíme droždie a necháme vykvasiť. Vo zvyšnom mlieku rozšľaháme žĺtky s cukrom v kotlíku ponorenom do vodného kúpeľa, až vlažná hmota zhustne. Do múky nalejeme kvások, žĺtkovú penu, pridáme rum, vanilku, rozpustené maslo a vareškou vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť. Po 30 minútach cesto vareškou ešte raz dôkladne prepracujeme a necháme opäť kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, je správne vykysnuté. Preložíme ho na pomúčenú dosku a valčekom vyvaľkáme plát hrubý asi 4 mm. Z neho vykrajujeme kolieska s priemerom asi 6 cm. Na polovicu z nich dáme doprostred malú lyžičku džemu a priklopíme zvyšnými prázdnymi kolieskami. Okraje dôkladne spojíme. Necháme ich ešte 20 minút kysnúť Šišky vyprážame z oboch strán v rozohriatom oleji Medzitým si pripravíme polevu. Rum vymiešame s cukrom a teplou vodou a vychladnuté šišky polejeme polevou. 

Hovädzia roláda s vajíčkom

1 kg hovädzieho chudého mäsa (hovädzie zadné)., 80 g masla., 1 cibuľa., 30 g hladkej múky., hovädzí vývar.,
Plnka: 250  mletého hovädzieho mäsa., 250 g bravčového mäsa., sardelová pasta., 1 vajíčko., soľ., štipka čierneho korenia., 1 menšia cibuľka., 1 KL kapár., 3 vajíčka uvarené na tvrdo.,
Mäso narežte na tenké plátky a zľahka naklepte. Na plnku zmiešame oba druhy mletého mäsa, vmiešajte sardelovú pastu, vajíčko, soľ, čierne korenie, najemno posekanú cibuľku, pridajte kapary. Všetko spolu dobre premiešajte. Touto zmesou potrite plátky mäsa, na mäso s plnkou položte po dĺžke ešte rezy vajíčka, plátok mäsa stočte a dobre previažte niťou. Na masle speňte pokrájanú cibuľu, mäso najprv zo všetkých strán prudšie opečte, potom preložte na pekáč a za občasného podlievania hovädzím vývarom pečte v rúre. Keď je roláda mäkká, vyberte ju a širokým ostrým nožom opatrne pokrájajte na rezy. Zvyšný výpek poprášte trochou múky, podlejte hovädzím vývarom a krátko povarte. Plátky rolády naservírujte, prelejte šťavou a podávajte s varenými alebo pečenými zemiakmi.

20. januára 2013

Plnené čokoládové srdiečka


100 g hladkej múky., 1 zarovnaná PL kakaa., 40 g práškového cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 80 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na náplň: 1/3 balíčka Polevy svetlej Dr.Oetker., 30 g zmäknutého masla., 1 zarovnaná KL práškového cukru., ½ KL Vanilkovej arómy Dr.Oetker
Na ozdobenie: 3/4 balíčka Polevy svetlej Dr.Oetker., 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker., cukrové zdobenie Dr.Oetker (napr. Dúhové guľôčky Dr.Oetker)
Ešte potrebujeme: plech na pečenie., papier na pečenie., vykrajovaciu formičku v tvare srdiečka (Ø asi 4 cm)
Na prípravu cesta preosejeme do misy múku a kakao. Pridáme cukor, vanilínový cukor, maslo alebo margarín a všetko ručne spracujeme dohladka. Cesto postupne vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche na plát s hrúbkou asi 3 mm. Formičkou vykrojíme 30 srdiečok, ktoré naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Srdiečka stiahneme aj s papierom na pečenie a necháme vychladnúť. Na prípravu náplne rozpustíme svetlú polevu podľa návodu na obale. Maslo, práškový cukor a arómu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Vmiešame 1/3 rozpustenej polevy, zvyšok polevy necháme vo vodnom kúpeli, aby poleva nestuhla. Vždy 2 srdiečka zlepíme náplňou. Tmavú polevu rozpustíme podľa návodu na obale. Srdiečka ozdobíme tmavou a svetlou polevou a posypeme cukrovým zdobením.
Elektrická rúra: 180 °C., Teplovzdušná rúra: 160 °C., Plynová rúra: stupeň 3., Doba pečenia: asi 10 minút

Srdiečka pre zamilovaných


130 g hladkej múky., 40 g práškového cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 80 g zmäknutého masla alebo margarínu., 1 žĺtok., nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
Na ozdobenie: 1 balenie Tubičiek na zdobenie Dr.Oetker., 1 balenie Polevy svetlej Dr.Oetker 
Ešte potrebujeme: plech na pečenie., papier na pečenie., formičku v tvare srdiečka (Ø asi 7 cm)., 6 drievok alebo špajdlí
Na prípravu cesta zmiešame na pracovnej doske múku, cukor, vanilínový cukor, maslo alebo margarín, žĺtok, kôru a ručne vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme plát s hrúbkou 1 cm a formičkou vykrajujeme srdiečka. Do každého srdiečka zasunieme drievko alebo špajdľu. Srdiečka prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Srdiečka necháme vychladnúť. Po vychladnutí zdobíme podľa vlastnej fantázie.
TIP: Pred pečením namočíme špajdľu do vody, aby počas pečenia nezhnedla.
Elektrická rúra: 180 °C., Teplovzdušná rúra: 160 °C., Plynová rúra: stupeň 3., Doba pečenia: asi 12 minút

Valentínske popcakes


1 balenie Brownies Dr.Oetker., 80 ml vody., 80 ml oleja., 2 vajcia., 180 g zmäknutého masla., 1 KL Vanilkovej arómy Dr.Oetker., 150 g práškového cukru
Na ozdobenie: 2 balíčky Polevy svetlej Dr.Oetker., 1 balenie Tubičiek na zdobenie Dr.Oetker
Ešte potrebujeme: plech na pečenie (20 x 30 cm)., asi 35 špajdlí., kúsok polystyrénu
Na prípravu cesta vysypeme zmes na prípravu brownies do misy, pridáme vodu, olej, vajcia a pripravíme podľa návodu na obale. Cesto vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po upečení necháme korpus vychladnúť. Maslo vyšľaháme s arómou a cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Vychladnuté cesto rozdrobíme a ručne premiesime s vyšľahaným maslom. Cesto odložíme asi na 20 minút do chladničky mierne stuhnúť. Z cesta vytvoríme guľôčky.
Polevy rozpustíme podľa návodu na obale. Okraje špajdlí namáčame do polevy a zapichneme do guľôčok. Špajdle napicháme do polystyrénu a odložíme do chladničky stuhnúť.
Elektrická rúra: 180 °C., Teplovzdušná rúra: 160 °C., Plynová rúra: stupeň 3., Doba pečenia: asi 35 minút

19. januára 2013

Orechové štvorce

400 g lístkového cesta., 100 g kryštálového cukru., 1 KL mletej škorice., 200 g vlašských orechov., 3 PL hrozienok namočených v rume., pár kvapiek citrónovej šťavy., 
Na pomúčenej doske cesto natenko rozvaľkáme a nakrájame na menšie štvorce. Do hrnca dáme cukor, škoricu, zalejeme 100 ml vody a varíme pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom pridáme zomleté orechy, hrozienka, citrónovú šťavu, premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť. Spodný štvorec potrieme plnkou, prikryjeme ďalším štvorcom potretým plnkou a nato dáme tretí, nepotretý štvorec. Preložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme doružova.
    

Letné kurča

1 väčšie kurča., soľ., mleté čierne korenie., 50 g šalotiek., čerstvý tymian., 2 červené papriky., 1 menšia cukina., 5 rajčiakov., 100 g šunky nakrájanej na plátky., 100 ml bieleho vína., 1 PL maizeny.,
Kurča posolíme, potrieme olejom, okoreníme a necháme odležať. Odležané kurča pečieme asi hodinu. Počas pečenia kurča polievame vypečenou šťavou. Keď už chytá zlatistý nádych, pridáme očistené celé cibuľky, posekaný tymian a pečieme ďalej. Po chvíli pridáme očistenú papriku nakrájanú na rezance, cukinu nakrájanú na kolieska a rajčiaky prekrojené na polovicu. Nakoniec kurča obložíme plátkami šunky, vložíme späť do rúry a za polievania šťavou upečieme domäkka. Upečené kurča vyberieme, polejeme vínom rozmiešaným s maizenou, vložíme späť do rúry a pečieme 3 minúty. Hotové kurča nakrájame na porcie a podávame so zeleninou a s novými zemiakmi varenými vcelku. 

Morčacie stehno s fazuľkou

500 g vykosteného vrchného morčacieho stehna., soľ., mleté čierne korenie., mletá červená paprika., hladká múka., olej., 1 červená cibuľa., 200 g zelenej fazuľky., 200 ml smotany na varenie., 100 ml suchého bieleho vína., šťava z jedného citróna., kôpor., 1 KL cukru.,
Mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na kocky, posolíme, okoreníme a obalíme v múke zmiešanej s mletou paprikou. Na rozohriatom oleji opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme mäso a pri miernej teplote, za stáleho miešania opekáme 10 minút. Potom pridáme očistenú, na menšie kúsky nakrájanú fazuľku, zalejeme smotanou, vínom a citrónovou šťavou. Neprikryté a pri miernej teplote, dusíme domäkka. Nakoniec pridáme posekaný kôpor, cukor a ešte niekoľko minút povaríme. Mäso podávame s cestovinou.

18. januára 2013

Pórová krémová polievka

250 g póru., 20 g masla., 1 cibuľa., 2 strúčiky cesnaku., 500 ml mäsového bujón., 250 ml smotany na šľahanie., soľ., mleté čierne korenie., 2 rožky.,
Pór očistíme, dôkladne umyjeme a najemno nakrájame. Na rozohriatom masle opražíme cibuľu a cesnak nakrájané nadrobno, vmiešame pór, zalejeme horúcim bujónom, smotanou a pri miernej teplote varíme asi 15 minút. Uvarenú polievku rozmixujeme, dochutíme soľou a korením a ešte krátko povaríme. Rožky nakrájame na drobné kocky, rozložíme na suchý plech a vo vyhriatej rúre upečieme doružova. Polievku podávame s opečenými rožkami. 

Pečené bravčové karé

700 g vykosteného bravčového karé., soľ., mleté černe korenie., drvená rasca., olej., 4 strúčiky cesnaku., 3 cibule., 300 ml zeleninového bujónu.,
Mäso umyjeme, osušíme, previažeme niťou, posolíme, okoreníme, posypeme rascou a v pekáči, na rozohriatom oleji opečieme zo všetkých strán. Pridáme očistený cesnak, cibuľu nakrájanú na štvrťky, podlejeme horúcim bujónom, prikryjeme a vo vyhriatej rúre pečieme 50 minút. Počas pečenia mäso obraciame a polievame vypečenou šťavou. Potom odkryjeme a necháme sčervenieť.  Upečené mäso vyberieme, necháme 10 minút postáť, potom odstránime niť a nakrájame. 

Špagety a la putanesca

100 g tmavých olív bez kôstky., 50 g kaparov., 5 strúčikov cesnaku., 1 čili papričku., 100 g sardeliek.,  olivový olej., 100 ml suchého bieleho vína., 8 rajčiakov., 70 g rajčiakového pretlaku., soľ., 500 g špagiet., petržlenová vňať., 
Olivy, kapary, očistený cesnak a čili papričku bez jadierok nasekáme Ak sú sardelky príliš slaní, prepláchneme ich pod tečúcou vodou a nakrájame na rezance. Vo väčšej panvici rozohrejeme olej, pridáme olivy, kapary, cesnak, čili papričku, sardelky a za stáleho miešania krátko opražíme. Potom zalejeme vínom, pridáme sparené, ošúpané rajčiaky nakrájané na menšie kúsky, pretlak a za stáleho miešania krátko podusíme. Špagety uvaríme v solenej vode, scedíme, preložíme na tanier, polejeme typickou talianskou omáčkou  posypeme posekanou vňaťou.
  

Tofu a la Čína

1 PL sójovej omáčky., 1 PL worcesterskej omáčky., 2 PL olivového oleja., 200 g bieleho tofu., olej., 1 KL karí korenia., 2 strúčiky cesnaku., 1 čili paprička., 1 veľká červená paprika., 400 g čínskej kapusty., 200 g malých šampiňónov., 150 g sterilizovanej kukurice., soľ., štipka., mletého ďumbiera (zázvor)., 1 KL kečupu., 1 KL maizeny.,
Do misky dáme sójovú a worcesterskú omáčku, olivový olej, 2 PL studenej vody a rozšľaháme. Do marinády dáme tofu nakrájané na menšie kocky, premiešame, prikryjeme a necháme 12 hodín marinovať. Vo väčšej panvici rozohrejeme olej, vmiešame karí korenie, nadrobno posekaný cesnak a čili papričku a krátko popražíme. Pridáme očistenú, na rezančeky nakrájanú papriku a kapustu, očistené, na plátky nakrájané šampiňóny, scedenú kukuricu., soľ, ďumbier a za stáleho miešania pražíme. Nakoniec pridáme tofu a za častého miešania znova popražíme. V troške studenej vody rozmiešame kečup, maizenu, vlejeme do zeleniny a ešte 1 minútu varíme. Podávame s ryžou, chlebom alebo pečivom.
  

16. januára 2013

Bravčové kotlety s fazuľkou

4 bravčové kotlety., soľ., mleté čierne korenie., hladká múka., mletá červená paprika., olej., 200 ml zeleninového bujónu., 300 g varenej zelenej fazuľky., 30 g masla., 1 cibuľa, 2 PL pikantného kečupu., 1 strúčik cesnaku., kúsok feferónky., pažítka.,
Kotlety umyjeme, osušíme posolíme, koreníme a obalíme v múke rozmiešanej s mletou paprikou. Na rozohriatom oleji kotlet opekáme niekoľko minút z oboch strán, podlejeme horúcim bujónom, prikryjeme a pri mernej teplote dusíme 15 minút. Uvarenú fazuľku nakrájanú na menšie kúsky pridáme k cibuli opraženej na masle, popražíme, pridáme kečup, pretlačený cesnak, posekanú feferónku, posolíme a niekoľko minút dusíme. Kotlety podávame s fazuľkou, posypané posekanou pažítkou a s pečenými zemiakmi.

Živánska z kapra

800 g vykosteného kapra s kožou., 150 g údenej slaniny nakrájanej na plátky., soľ., mletá červená paprika., 500 g zemiakov., 2 cibule., 2 zelené papriky., 4 rajčiaky., 4 strúčiky cesnaku., alobal.,
Kapra nakrájame na porcie, na vrchnej strane dvakrát narežeme, prešpikujeme plátkami slaniny, posolíme a posypeme mletou paprikou. Očistené zemiaky a cibuľu nakrájame na kolieska, papriku na rezance, rajčiaky na osminky a cesnak na plátky Nachystáme si alobal na štyri porcie, naspodok dáme zemiaky, potom cibuľu, papriku, rajčiaky, cesnak, posolíme, prikryjeme kaprom, zvyšnou slaninou a pevne zabalíme do alobalu. Vložíme do pahreby a pečieme 35 minút, alebo dáme na plech a upečieme vo vyhriatej rúre.
  

Lazane plnené zeleninou

12 plátkov lazaní., soľ., olej., 1 viazanička cibuľky., 200 g  mrkvy., 200 g cukín., 3 rajčiaky., 3 strúčiky cesnaku., trošku sušenej bazalky., štipka čili korenia., 100 g listového špenátu., asi 14 malých rajčiakov., 70 g tvrdého syra., pažítka.,
Bešamel: 50 g masla., 2 PL hladkej múky., 250 ml zeleninového bujón., soľ., 100 g plesňového syra.,  
Lazane povaríme postupne, po 4 plátky, v posolenej vode s 2 lyžicami oleja. Opražíme cibuľu aj s vňaťou nakrájanú na kolieska. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, cukinu, rajčiaky, pretlačený cesnak, bazalku, čili korenie, soľ a podusíme. Špenát sparíme. Do pekáča vlejeme trošku bešamelu, nato dáme 4 plátky lazaní, obložíme polovicou špenátových listov, na to navrstvíme polovicu udusenej zeleniny a potrieme tretinou bešamelu, ešte raz zopakujeme. N vrch dáme zvyšné lazane a obložíme ich rajčiakmi rozrezanými na polovice. Zalejeme zvyšným bešamelom, posypeme nahrubo postrúhaným syrom, posekanou pažítkou a zapekáme asi 30 minút. 
Bešamel: Na rozohriatom masle, za stáleho miešania, opražíme múku, potom zalejeme studeným mliekom a bujónom, rozšľaháme a za stáleho miešania necháme zovrieť. Pridáme soľ, nahrubo postrúhaný syr a pri miernej teplote varíme pokiaľ sa syr nerozpustí.  

Grilované kurča

1 stredné veľké kurča., 1 kocka slepačieho bujónu., 40 g masla., 2 cibule., soľ.,
Kurča umyjeme, vložíme do vriace vody tak, aby bolo zakryté, pridáme kocku bujónu, pri miernej teplote uvaríme takmer do mäkka a vyberieme. Na rozohriatom masle opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, posolíme a pri miernej teplote pražíme dochrumkava. Kurča posypeme opraženou cibuľou, dáme ho na rozohriaty gril a grilujeme dočervena. Kurča posypeme opraženou cibuľou, dáme ho na rozohriaty gril a grilujeme dočervena. Kurča podávame so zemiakmi opečenými na masle. 

Mäsová zmes s kokosovou ryžou

250 g kuracích pŕs., 150 g bravčového mäsa zo stehna., 150 g morčacích pŕs., olej., 150 g póru., 1 žltá paprika., 250 g bielej kapusty., 100 g šampiónov., soľ., mleté čierne korenie., 3 PL sójovej omáčky.,  PL pomarančovej šťavy., 2 PL suchého bieleho vína., 200 g ryže., 200 ml mlieka., 200 ml vody., 5 PL strúhaného kokosu., 2 PL masla.,
Mäso nakrájame na plátky, vyklepeme a nakrájame na hrubšie rezance. Mäso postupne, podľa jednotlivých druhov, opražíme za stáleho miešania na olej a vyberieme. Zeleninu a huby očistíme, umyjeme a nakrájame na rezance. Vložíme do výpeku z mäsa, posolíme, okoreníme a podusíme asi 10 minút. Potom zalejeme sójovou omáčkou rozmiešanou s pomarančovou šťavou a vínom, pridáme mäso, premiešame a ešte podusíme. Ryžu umyjeme. Do hrnca vlejeme mlieko, vodu, vsypeme ryžu, strúhaný kokos, posolíme a za stáleho miešania necháme zovrieť. Potom za občasného premiešania varíme asi 15 minút domäkka. Do hotovej ryže vmiešame maslo. Mäso podávame s kokosovou ryžou.
  

14. januára 2013

Polievka s údeným tofu

200 g veľkej bielej fazule., 1 PL cukru., olej., 1 cibuľa., 2 mrkvy., 50 g zeleru., 100 g kalerábu., 2 zemiaky., 200 g údeného tofu., 1 kocka zeleninového bujónu, soľ., mleté čierne korenie., petržlenová vňať.,
Fazuľu umyjeme, na noc namočíme do studenej vody a necháme napučať. Potom scedíme a uvaríme s lyžicou cukru domäkka. Na rozohriatom oleji opražime cibuľu nakrájanú nadrobno. Mrkvu, zeler a kaleráb nakrájame na hranolčeky, vmiešame do cibule a krátko popražíme, podlejeme troškou horúcej vody, pridáme kocku bujónu a pri miernej teplote krátko podusíme. Nakoniec pridáme fazuľu aj s vývarom, dolejeme potrebným množstvom vriacej vody, posolíme, okoreníme a uvaríme do mäkka. Uvarenú polievku dochutíme posekanou petržlenovou vňaťou.

Kuracie prsia s južanskou omáčkou

4 kuracie prsia., soľ., mleté čierne korenie., olej., 1 červená paprika., 1 cibuľa., 1 strúčik cesnaku., 4 PL rajčiakového pretlaku., 50 g zelených olív plnených červenou paprikou., štipka kajenského korenia., petržlenová vňať., 
Mäso umyjeme, osušíme, posolíme, okoreníme, na rozohriatom oleji opečieme z každej strany po 5 minút a vyberieme. Papriku, cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme v rozohriatom oleji. Potom vmiešame pretlak, podľa potreby rozriedime horúcou vodou a pri miernej teplote dusíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme nakrájané olivy, dochutíme soľou, štipkou kajenského korenia a ešte krátko a ešte krátko podusíme. Kuracie prsia nakrájame na plátky a podávame s omáčkou a bielym pečivom.

Dvojfarebné koláčiky

250 g hladkej múky., 115 g práškového cukru., 1 vrecúško vanilkového cukru., 1 KL kypriaceho prášku., 2 PL rumu., 1 vajce., 125 g masla., 15 g kakaa., 2 PL mlieka., 1 bielok.,
Na dosku preosejeme múku a 100 g práškového cukru, pridáme vanilkový cukor, kypriaci prášok, premiešame, urobím jamku, dáme do nej rum, vajce, pridáme postrúhané maslo a vypracujeme vláčne cesto.Rozdelíme ho na dve polovice a do jednej vypracujeme kakao rozmiešané so zvyšným cukrom a mliekom. Obe cestá zvlášť zabalíme do fólie a na 60 minú dáme na chladné miesto. Potom ich rozdelíme na viac dielov, každý natenko rozgúľame alebo ušúľame tenké šúľky a podľa vlastnej fantázie vytvoríme rôzne tvary. Jednotlivé časti cesta pred spojením potrieme rozšľahaným bielkom a pevne zvinieme. Jednotlivé časti cesta zabalíme do fólie a na 60 minút dáme na chladné miesto. Vychladené cesto nakrájame na plátky hrubé 5 mm, rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 stupňov C upečieme doružova.
  

Filé zapečené v zemiakovom hniezde

1 kg zemiakov., soľ., 200 ml mlieka., 100 g masla., 1 viazanička kôpru., 400 g mrazeného rybieho filé., citrónová šťava., olej., mleté biele korenie., 
Zemiaky ošúpeme, nakrájame, uvaríme v osolenej vode a scedíme. Potom zemiaky popučíme, zalejeme mliekom uvareným s polovicou masla, posypeme polovicou nasekaného kôpru a vymiešame na hladkú kašu. Nerozmrazené filé umyjeme, osušíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme postáť 30 minút. Odležané filé vložíme do rozohriateho oleja, prudko opečieme z oboch strán, vyberieme, posolíme a okoreníme. Pekáč vymastíme troškou masla, zo zemiakovej kaše na dno sformujeme hniezdo a do stredu dáme pripravené filé. Rybu aj zemiaky obložíme plátkami zvyšného masla a posypeme zvyšným kôprom. Vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme dozlatista. Zapečenú rybu podávame s dusenou zeleninou.
    

Králik na estragóne

1 králik., soľ., mleté čierne korenie., horčica., 100 g tenkých plátkov anglickej slaniny., olej., 400 g sterilizovaných rajčiakov., 2 cibule., 2 KL sušeného estragónu., 500 ml slepačieho bujónu., 1 KL hladkej múky., 
Králika očistíme, odblaníme, umyjeme a vykostíme. Potom nakrájame na kúsky, posolíme, okoreníme, potrieme horčicou, zabalíme do plátku slaniny a prichytíme špáradlom. Na dno vymasteného pekáča dáme nakrájané rajčiaky aj so šťavou a cibuľu nakrájanú na plátky. Na tento základ dáme králičie zvitky, prikryjeme, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 50 minút. Mäso odkryjeme, zalejeme studeným bujónom rozmiešaným s múkou, vložíme späť do rúry a pečieme 15 minút. Králika podávame so zemiakovými kroketami.

13. januára 2013

Pečené kurča s kapustou

1 veľké kurča., soľ, 50 g masla., drvená rasca., 1 kg kyslej kapusty., 1 jablko., 200 ml čierneho piva., 
Kurča očistíme, umyjeme, osušíme, posolíme, zvnútra vytrieme kúskom masla a posypeme rascou. Kapustu vytlačíme, ak je veľmi ostrá aj premyjeme, vmiešame do nej očistené jablko pokrájané na mesiačiky a natlačíme do brušnej dutiny kurčaťa, aj pod kožu. Otvor zašijeme, kurča preložíme do pekáča, obložíme ho kúskami masla, prikryjeme a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 40 minút, potom kurča odkryjeme, za častého polievania pivom a vypečenou šťavou upečieme dočervena. Z brušnej dutiny upečeného kurčaťa vyberieme kapustu a nakrájame ho na porcie. Kapustu dáme do vypečenej šťavy a premiešame. Kurča podávame s kapustou a zemiakovými knedľami.