19. decembra 2018

Morka s gaštanovou plnkou

morka (cca 4 kg)., 500 g mletého kuracieho mäsa., 1,5 kg gaštanov alebo jedna veľká plechovka konzervovaných gaštanov., 50 g masla., tymián., soľ., čierne korenie., morčacia pečeň., koňak., hydinová šunka
Šupku každého gaštana narežeme na vypuklej strane. Dáme zovrieť vodu do veľkého hrnca, vložíme gaštany a necháme ich variť asi 10 minút. Gaštany olupujeme postupne, ako ich vyberáme z vody. Zohrejeme rúru na 210 stupňov C. Dáme zovrieť vodu s troškou soli a čierneho korenia, do vriacej vody vložíme gaštany a povaríme ešte 30 minút. Osušíme ich, nastrúhame na jemnom strúhadle do nádoby, pridáme mleté mäso a tymián. Môžeme pridať nakrájanú morčaciu pečeň. Chuť zjemníme, ak do plnky pridáme polievkovú lyžicu koňaku a namiesto 100 g mletého mäsa použijeme rovnaké množstvo pokrájanej hydinovej šunky. Môžeme použiť aj gaštany z konzervy. Plnkou dobre naplníme morku. Otvor zašijeme hrubou niťou. Morku navrchu osolíme a okoreníme. Rozdrobíme 50 g masla na kúsky a položíme ich na morku. Pečieme 2 hodiny za občasného polievania vypečenou šťavou, aby sa mäso nevysušilo. Ak sa zapeká priveľmi rýchlo, morku ku koncu pečenia prikryjeme alobalom. Z upečenej morky vyberieme plnku, nakrájame ju na plátky a obložíme kúskami nakrájanej morky. Podávame s knedľou a dusenou kapustou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára