28. decembra 2018

Suši japonská špecialita

Ryža suši
115 g ryže., 0,25 l vody., 4 PL práškového cukru., 4 PL slabého vínneho octu., 2 KL soli., 1 – 2 PL jemne postrúhaného ďumbiera., 1- 2 PL jemne pretlačeného cesnaku
Ryžu umyte, zalejte vodu, prikryte dobre priliehajúcou pokrievkou a nechajte zovrieť na prudkom ohni. Potom plameň stíšte a varte ju ešte asi 10 – 15 minút, kým neabsorbuje všetku vodu. Medzitým v pohári premiešajte prísady a vmiešajte ich do teplej ryže. Ryžu nechajte pri izbovej teplote vychladnúť.
Spôsob prípravy rolády suši
Príprava je jednoduchá a dá sa rýchlo naučiť. Na stôl si dáte igelitovú fóliu, na ňu položíte plát morskej riasy a pokvapkáte ho vodou, aby zmäkol. Ryžu rozťľapkáte na plát, pričom na dvoch dlhších stranách necháte voľný okraj (si 2,5 cm). Pásiky očistenej zeleniny alebo marinovanej ryby pokladiete po dĺžke do stredu ryže, všetko opatrne po dĺžke zrolujete; pomáhajte si pritom igelitovou fóliou. Roládu postláčajte a nakrájajte na kúsky široké 2,5 cm. Suši podávajte so sójovou omáčkou a s pastou wasabi alebo z ďumbiera.
Lodičky suši
Ryžu suši vyformujte do malých oválov. Okolo nich naaranžujte pásy sušených morských rias, preložené napoly; kone spolu stlačte (morské riasy budú spolu držať). Tieto malé lodičky naplňte kaviárom alebo ikrami lososa.
Balíčky s údeným lososom
Z ryže suši vyformujte malé guľôčky a nechajte vychladnúť. Po stuhnutí guľôčky potrite pastou wasabi (ktorú možno nahradiť zmesou strúhaného chrenu a horčice v pomere 1:1) a prikryte plátkom údeného lososa. Napokon suši ozdobte bielou reďkovkou a zelenými lístkami.
Suši z lososa a morských rias
Ryžu obaľte do plátky morských rias a údeného lososa, ozdobte zelenými fazuľkami a malými mrkvičkami. K jedlu podávajte v mušli rôzne prísady, ako chren, horčicu a sójovú omáčku.
Čerstvá zeleň v losose
Zelené fazuľky a jarné a jarné cibuľky, spolu s ryžou zavinuté v údenom losose, pôsobia sviežo a majú jemnú chuť.
Vegetariánske suši
Do ryže vložte kúsky nedozretých šúľkov kukurice, kúsky zelenej fazuľky, červenej papriky, póriku alebo inej zeleniny. Potom ju zabaľte do plátka morských rias a ozdobte zelenými listami a citrónovou kôrou, ktoré doplnia farebnosť pokrmu.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára