28. decembra 2018

Sarma

kvasená kapustová hlávka – asi 20 stredne veľkých listov., 500 g mletého miešaného (bravčového a hovädzieho) mäsa., 2 šálky nie veľmi uvarenej ryže., vajce., veľká cibuľa., 3 strúčiky cesnaku., KL papriky., čierne korenie., soľ., rasca., plátky údeného vareného mäsa a domáca klobása podľa počtu porcií
Nadrobno pokrájanú cibuľku podusíme, pridáme mleté mäso, narýchlo popražíme a odložíme. Pridáme ryžu, vajce, pretlačený cesnak a koreniny podľa chuti. Kapustové listy rozložíme, ak sú listové rebrá hrubé, trochu ich zrežeme. Na širší okraj listov položíme kôpky náplne, zavinieme ich a okraje zatlačíme dnu. Na dno kastróla pokladieme zvyšné listy alebo vrstvu strúhanej kyslej kapusty, potom dáme vrstvu roliek, plátky údeného mäsa a opäť rolky, na vrch mäso a po boku celú klobásu. Celé zalejeme vodou, vrch prikryjeme opäť kapustovými listami alebo kapustou a pomaly varíme. Keď je jedlo uvarené (podľa plátkov údeného mäsa), môžeme ho preložiť do zapekacej nádoby alebo na plech a v rúre zapečieme. Podávame so zemiakovým pyré alebo s chlebom a nastrúhaným chrenom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára