28. decembra 2018

Slávnostné rybacie dukátiky so zeleninovou omáčkou

200 g mrkvy., 2 vajcia., PL petržlenovej vňate., citrón., mrazené rybacie filé, zeleninový vývar., 2 PL kyslej smotany., 150 g strúhanky., 2 PL maizeny., podľa potreby olej., hladká múka., podľa chuti mleté čierne korenie., soľ
Filé rozmrazíme a podľa potreby očistíme, odstránime všetky malé kostičky (najlepšie pinzetou). Nakrájame na malé kocky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou, opražíme na jednej polievkovej lyžici oleja a necháme vychladnúť. Rybu roztlačíme vidličkou, dáme do misy, premiešame s maizenou, vytvarujeme fašírky – dukátiky. Na dvadsať minút ich odložíme do mrazničky alebo na štyridsať minút do chladničky. Očistenú mrkvu nakrájame na malé kocky, uvaríme v mierne osolenej vode, zalejeme a necháme odkvapkať. Zeleninový vývar pripravíme podľa návodu na obale, necháme vyvariť na polovičné množstvo tekutiny, vmiešame kyslú smotanu, osolíme a metličkou priamo v hrnci napeníme. Vmiešame mrkvu a nasekanú petržlenovú vňať. Fašírky obalíme najprv v múke, potom v rozšľahaných vajíčkach a nakoniec v strúhanke. Na rozohriatom oleji vypražíme z každej strany dochrumkava. Dukátiky podávame so zeleninovou omáčkou a zemiakovou slamou. Namiesto strúhanky môžeme použiť aj rozdrvené kukuričné lupienky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára