13. mája 2012

Torta s likérom

6 vajec., 215 g kryštálového cukru., 120 g polohrubej múky., 45 g kakaa., 1 lyžička prášku do pečiva., 50 ml kávy., hobliny čokolády alebo zrnká kávy na ozdobu., tuk na vymastenie a polohrubá múka na vysypanie formy., 
Krém: 3 lyžice mlieka., 60 g bielej čokolády., 4 lyžice kávového likéru., 120 g práškového cukru., 175 g masla., 
Tortovú formu vymastíme tukom a vysypeme múkou. Vajcia rozdelíme, bielka vyšľaháme s polovicou cukru do tuha. Žĺtka a zvyšný cukor vyšľaháme do peny, postupne k nim zašľaháme múku preosiatu s kakaom a práškom do pečiva. Nakoniec do cesta vmiešame sneh z bielkov Cesto nalejeme do formy a pečieme asi 20 minút  v rúre vyhriatej na 180 stupňov C. Upečený korpus necháme vychladnúť a vodorovne ho prekrojíme na dve rovnaké časti.
Krém: Čokoládu rozpustíme v mlieku, primiešame likér, necháme vychladnúť a na 30 minút dáme do chladničky. Maslo a cukor vyšľaháme do peny a pomaly pridávame vychladenú mliečnu čokoládu. Miešame kým nevznikne hladký krém. Spodný korpus pokvapkáme kávou, natrieme polovicou krému, prikryjeme druhou polovicou korpusu, ktorý pokvapkáme kávou a natrieme zvyšným krémom. Vrch ozdobíme strúhanou čokoládou, alebo zrnkami kávy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára