16. júla 2012

Pórová polievka

3 veľké póry., 40 g masla (margarínu)., 1 cibuľu pokrájanú na kolieska., 500 g pokrájaných zemiakov., 850 ml zeleninového vývaru., 2 lyžičky citrónovej šťavy., nastrúhaný muškátový oriešok., 1/4 lyžičky mletého koriandra., 1 bobkový list., soľ., mleté biele korenie., 1 žĺtok., 150 g smotany na šľahanie., čerstvú pažítku na ozdobenie., 
Pór očistíme a necháme len bielu časť, ktorú nakrájame na veľmi drobné kúsky. V hrnci roztopíme maslo. Vložíme pór, cibuľu a za stáleho miešania podusíme. Do hrnca pridáme zemiaky, zeleninový vývar, citrónovú šťavu, štipku muškátového orieška, koriander a bobkový list, osolíme a okoreníme a necháme zovrieť. Prikryté varíme, kým zelenina nezmäkne. Necháme trochu vychladnúť, vyberieme bobkový list a rozmixujeme. Žĺtok vyšľaháme so smotanou, pridáme trochu polievky a zmes vlejeme do hrnca. Opatrne zohrejeme, polievka nesmie zovrieť. Znovu dochutíme. Dáme trochu vychladnúť a odložíme do chladničky. Polievku podávame studenú.
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára