18. júla 2012

Guláš s cestovinou

600 - 800 g hovädzieho predného (glejovka, slabina)., olej., 1 sójové kocky ( asi 100 g)., 5 zeleninových paprík., 5 paradajok., 1 väčšia cibuľa., 3 strúčiky cesnaku., mleté čierne korenie., soľ., mletá rasca., mletá červená sladká paprika., cestoviny (vrtuľky, kolienka).,
Hovädzie mäso nakrájame na kocky, dáme na pripravený zohriaty olej podusiť. Keď dôjde šťava z mäsa podlejeme ho vodou dokiaľ nebude polomäkké, vtedy pridáme sójové kocky ktoré vyžmýkame od vody. Sójové kocky si namočíme deň vopred do vody. Chvíľu spolu varíme, dokiaľ nevydusíme šťavu z mäsa (vodu). Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, na pásiky pokrájané strúčiky cesnaku, očistenú a na kocky pokrájanú papriku, paradajky porezané na pásiky. Guláš posolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme mletú rascu a mletú červenú sladkú papriku (môžeme podľa chuti pridaj aj čili mletú papriku). Dusíme v zelenine, dokiaľ mäso nebude mäkké. Podávame s cestovinou prípadne zo zemiakmi.

17. júla 2012

Praclíky

Sladké praclíky

Množstvo surovín na 1 plech na praclíky:
45 g cukru., 1 KL vanilkového cukru., 65 g zmäknutého masla., 1 vajce., 110 g hladkej múky., maslo na vymastenie plechu.,
Všetky prísady zmiešame v miske. Formičky na plechu vyplníme cestom pomocou stierky. Dáme do predom vyhriatej rúry a pečieme cca 12 - 15 minút na 160 stupňov C. Necháme krátko vychladnúť a vyklopíme z formy. Ihneď posypeme cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou.

Syrové praclíky s rascou

Množstvo surovín na 1 plech na praclíky:
60 g zmäknutého masla., 1 vajce., 1/2 KL sladkej papriky., soľ., 50 g strúhaného syra (ementál)., 100 g hladkej múky., maslo na vymastenie plechu., rasca (prípadne sezamové semienko).,
Utrieme maslo. Potom vymiešame vajce, soľ a papriku. Nakoniec vmiešame syr a múku. Formičky na plechu vyplníme cestom pomocou stierky. Dáme do predom vyhriatej rúry a pečieme cca 15 minút na 180 stupňov C. Necháme krátko vychladnúť a vyklopíme z formy. Ak nepôjdu praclíky ľahko vyklopiť, poklepeme drevenou vareškou na spodnú stranu plechu. 

(Plech vymastíme. Cca na 10 minút necháme vychladnúť v chladničke - cesto sa v ňom lepšie rozotrie.)

Šťavnatý hroznový tunel

3 vajcia., 100 g kryštálového cukru., 100 g hladkej múky., 250 g bieleho hrozna., 250 g červeného hrozna., 2 vrecúška tortového želé., tuk a olej.,
V miske vyšľaháme vajcia s cukrom a primiešame preosiatu múku. Cesto vylejeme do podlhovastej formy vymazanej tukom a vyloženej papierom na pečenie a upečieme v rúre. Potom korpus vyberieme, necháme vychladnúť a znova ho vrátime do formy na pečenie, tentoraz potretej olejom a vyloženej fóliou. Hroznové bobule navrstvíme na upečené cesto vo forme. Tortové želé pripravíme podľa návodu na obale a zalejeme ním hrozno. Koláč vložíme do chladničky a necháme vychladnúť a stuhnúť.

Hermelínové tortičky

160 g mäkkého tvarohu., 4 hermelíny., soľ., mleté farebné korenie., bylinky (petržlenová vňať., pažítka., kôpor)., 100 g plátkovej šunky., 4 listy šalátu., 1 paradajka., 
Mäkký tvaroh osolíme a okoreníme. Prisypeme bylinky a dobre premiešame. Hermelín rozkrojíme a obe polovice potrieme pripravenou tvarohovou zmesou. Na spodnú časť potom rozložíme šunku a pritlačíme druhý diel. Na tanier pripravíme listy hlávkového šalátu, položíme naň hermelínové tortičky. Ozdobíme paradajkou a petržlenovou vňaťou.

16. júla 2012

Pikantná polievka

2 lyžice rastlinného oleja., 225 g múčnatých zemiakov, pokrájaných na kocky., 1 pokrájanú veľkú cibuľu., 2 roztlačené strúčiky cesnaku., 1 lyžičku garam masaly., 1 lyžičku mletého koriandra, 1 lyžičku mletej rímskej rasce., 900 ml zeleninového vývaru., 1 červenú čili papričku, posekanú, bez semienok., 100 g hrachu.,  lyžice bieleho jogurtu., soľ., mleté čierne korenie., koriander na ozdobenie.,
Vo veľkom hrnci rozohrejeme rastlinný olej, pridáme zemiaky, cibuľu aj cesnak a asi 5 minút pražíme. Nasypeme koreniny a pražíme ešte asi minútu. Vlejeme zeleninový vývar pridáme čili papričku a necháme zovrieť. Zmiernime teplotu a prikryté varíme, kým sa zemiaky nezačnú rozpadávať. Pridáme hrach, povaríme a vmiešame jogurt. Ochutíme. Polievku rozdelíme do predhriatych tanierov a ozdobíme posekaným koriandrom. Ihneď podávame s chlebom.

Bôbová polievka

2 lyžice olivového oleja., 1 posekanú červenú cibuľu., 2 roztlačené strúčiky cesnaku., 2 pokrájané zemiaky., 500 g vylúpaného bôbu., 1 l zeleninového vývaru., 2 lyžice posekanej mäty.,
Na ozdobenie: čerstvá mäta., biely jogurt., 
V hrnci rozohrejeme olej a cibuľu s cesnakom pražíme asi 2 - 3 minúty. Pridáme zemiaky a za stáleho miešania ešte chvíľu opekáme. Prilejeme vývar, vložíme bôb a prikryté varíme kým bôb a zemiaky nezmäknú. Niekoľko kúskov zeleniny vyberieme a odložíme bokom. Zvyšok polievky nalejeme do mixéra a dohladka zmixujeme. Polievku prelejeme do čistého hrnca a pridáme odloženú zeleninu aj mätu. Za stáleho miešania pomaly zohrejeme. Polievku rozdelíme do tanierov, ozdobíme jogurtom, mätou a hneď podávame.

Brokolicová polievka

2 lyžice olivového oleja., 2 zemiaky, pokrájané na kocky., 1 cibuľu, posekanú nadrobno., 225 g ružičiek brokolice., 125 g syra s modrou plesňou (niva)., 1 l zeleninového vývaru150 g smotany na varenie., štipku mletej červenej papriky., soľ a mleté čierne korenie., 
V hrnci rozohrejeme olej, pridáme zemiaky, cibuľu a za stáleho miešania opražíme. Niekoľko ružičiek brokolice odložíme na ozdobu, zvyšok dáme do hrnca. Vlejeme zeleninový vývar a pridáme aj syr. Necháme zovrieť, zmiernime teplotu a prikryté varíme, kým zemiaky nezmäknú. Polievku rozmixujeme v kuchynskom robote alebo mixéri a po častiach spracujeme na hladkú kašu. Kašu preložíme do čistého hrnca, pridáme smotanu, papriku osolíme a okoreníme. Odložené ružičky brokolice asi 2minúty blanšírujeme vo vriacej vode a potom vyberieme dierkovanou lyžicou. Polievku rozdelíme do predhriatých tanierov, ozdobíme ružičkami brokolice, mletou paprikou a ihneď podávame.

Pórová polievka

3 veľké póry., 40 g masla (margarínu)., 1 cibuľu pokrájanú na kolieska., 500 g pokrájaných zemiakov., 850 ml zeleninového vývaru., 2 lyžičky citrónovej šťavy., nastrúhaný muškátový oriešok., 1/4 lyžičky mletého koriandra., 1 bobkový list., soľ., mleté biele korenie., 1 žĺtok., 150 g smotany na šľahanie., čerstvú pažítku na ozdobenie., 
Pór očistíme a necháme len bielu časť, ktorú nakrájame na veľmi drobné kúsky. V hrnci roztopíme maslo. Vložíme pór, cibuľu a za stáleho miešania podusíme. Do hrnca pridáme zemiaky, zeleninový vývar, citrónovú šťavu, štipku muškátového orieška, koriander a bobkový list, osolíme a okoreníme a necháme zovrieť. Prikryté varíme, kým zelenina nezmäkne. Necháme trochu vychladnúť, vyberieme bobkový list a rozmixujeme. Žĺtok vyšľaháme so smotanou, pridáme trochu polievky a zmes vlejeme do hrnca. Opatrne zohrejeme, polievka nesmie zovrieť. Znovu dochutíme. Dáme trochu vychladnúť a odložíme do chladničky. Polievku podávame studenú.
  

13. júla 2012

Pečené pstruhy

 pstruhy (asi po 300 g)., soľ. šťava z jedného citróna., 2 cibule., 1/2 šalátovej uhorky., 4 lyžice horčice., 3 lyžice čerstvého strúhaného chrenu., 1 lyžica nasekaného kôpru., 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate., mleté čierne korenie., 2 lyžice hladkej múky na obalenie., 2 lyžice masla., 200 ml vývaru.,
Pstruhy osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Dve ošúpané cibule a uhorku nakrájame. V miske zmiešame chren, horčicu, nasekaný kôpor a petržlenovú vňať, pridáme uhorku cibuľu. Masu osolíme, okoreníme, dobre premiešame a pstruhy ňou naplníme. Otvor uzavrieme špáradlami. Naplnené pstruhy obalíme v múke. Na panvici roztopíme maslo a ryby v ňom z oboch strán opečieme dozlatista. Potom ich vyberieme z výpeku a vložíme do vyhriatej rúry asi na 5 minút. Výpek v panvici zalejeme vývarom a necháme zovrieť. Pstruhy vyberieme z rúry položíme na taniere a podlejeme výpekom. Vhodnou prílohou sú opekané zemiaky a zeleninový šalát.

12. júla 2012

Koláč s čerešňami

300 g čerešní., 100 g hladkej múky., 120 g cukru., 2 balíčky vanilkového cukru., 4 vajíčka., 250 ml mlieka., 250 ml smotany., maslo na formu., kryštálový cukor.,
Rúru predhrejeme na 180 stupňov C. Formu na pečenie vymažeme maslom a posypeme kryštálovým cukrom. Do misy dáme múku, vanilkový a práškový cukor. Premiešame a pridáme vajíčka za stáleho miešania. Nalejeme smotanu s mliekom a šľaháme,, kým nevznikne hladké cesto. Cesto nalejeme do formy a poukladáme čerešne. Pečieme 45 minút. Horúci koláč posypeme kryštálovým cukrom.
  

11. júla 2012

Orechové tortičky s marhuľami

300 g hladkej múky., 150 g práškového cukru., 1/2 lyžičky prášku do pečiva., 1 vajce., 150 g masla., 
Krém: 150 g masla., 150 g práškového cukru., 1 lyžičku mletej kávy., 
Dohotovenie: 100 g marhuľového džemu., 100 g mletých lieskových orieškov., 150 g marhúľ., 1 balíček tortového želé.,
Múku preosejeme s cukrom a práškom do pečiva. Pridáme vajce, maslo a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v chlade 30 minút. odležať. Potom ho rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm. Rozložíme ich na plechy vyložené papierom na pečenie a pečieme pri 200 stupňov C asi 15 minút. Po upečení ich necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom a mletou kávou. Jedno koliesko potrieme krémom a zlepíme s druhým. To potrieme džemom a položíme nna tretie koliesko. Strany potrieme krémom a obalíme mletými lieskovými orieškami. Na povrch položíme polovicu marhule a potrieme tortovým želé, ktoré pripravíme podľa návodu na obale. Necháme stuhnúť a odležať asi 2 hodiny v chladničky.

Medové krídelká

16 kuracích krídelok., 4 lyžice medu., 1 hlavičku cesnaku., čili papričky., 1 lyžicu korenia na hydinu., 2 lyžice oleja., zelený šalát., 4 paradajky., provensalské byliny.,
Z medu, roztlčeného cesnaku a malého množstva vody pripravíme marinádu. Kuracie krídelká umyjeme, osušíme, naložíme do tejto zmes a necháme marinovať cez noc. Na druhý de naložené krídelká poukladáme do pekáča, podlejeme zvyškom marinády a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 45 minút. Počas pečenia krídelká otáčame. Hotové podávame na čerstvom šaláte, ako príloha sú vhodné paradajky zapečené s provensalským korením a celozrnná bageta.

Grilovaný pstruh na bylinkách

4 pstruhy., 1 citrón., soľ., korenie na ryby., petržlenová vňať., pažítku., estragón., bazalku., 2 strúčiky cesnaku., 3 PL oleja., 1 PL bieleho vína.,
V miske zmiešame nahrubo pokrájané bylinky, pretlačený cesnak, olej, víno a soľ. Umyté a očistené ryby pokvapkáme citrónovou šťavou na povrchu aj zvnútra. Necháme 10 minút odstáť. Potom ich posolíme a posypeme korením na ryby. Pstruhy potrieme zvnútra i zvonku pripravenou bylinkovou zmesou. Ryby rozložíme na rozohriaty gril a pečieme z oboch strán asi 10 až 15 minút. Občas ich potrieme bylinkovou zmesou. Podávame s varenými alebo opekanými zemiakmi a so šalátom.

Krevety na čili a cesnaku

400 g kreviet., 2 strúčiky cesnaku., 1 čili papričku., 1 mladá cibuľa., petržlenová vňať., 2 PL oleja.,   100 ml bieleho vína., šťava z 1 citróna., 60 g masla., soľ., 8 PL sladkokyslej omáčky.,
Krevety vylúpneme, dôkladne očistíme, opláchneme a osušíme. Cesnak, čili papričky, cibuľku, petržlenovú vňať očistíme, umyjeme, osušíme a všetko nadrobno nasekáme. Pridáme olej víno a citrónovú šťavu. Posolíme okoreníme, dobre premiešame a necháme aspoň 30 minút odstáť. Krevety napichujeme na grilovacie ihly a potrieme rozpusteným maslom. Na rozpálenom rošte asi 5 až 8 minút prudko grilujeme. Počas grilovania potierame krevety zvyšným maslom a podľa potreby obraciame.

5. júla 2012

Slivkové pralinky s červeným vínom - nepečené


100 g sušených sliviek bez kôstok (asi 15 kusov)., 75 ml červeného vína., 150 g Marcipánu Dr.Oetker., 50 g preosiateho práškového cukru.,
Na ozdobenie: 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker.,
Na prípravu praliniek slivky pozdĺžne rozpolíme. Červené víno v malom hrnčeku uvedieme do varu, pridáme slivky a povaríme na miernom plameni asi 3 minúty. Asi na 1 hodinu odložíme do chladu a necháme macerovať. Marcipán a práškový cukor spolu prepracujeme, aby vznikla kompaktná hmota. Na pracovnej ploche zľahka vysypanej práškovým cukrom vyvaľkáme štvorec 30 x 30 cm a nakrájame na 30 obdĺžničkov 5 x 6 cm. Vždy jednu polovicu slivky položíme doprostred obdĺžnička z marcipánu a slivku zabalíme do marcipánu tak, aby vznikol valček. Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Slivky zabalené v marcipáne pomocou vidličky ponoríme do čokolády a necháme odkvapkať na koláčovej mriežke (čokoládu prípadne ešte raz zahrejeme). Necháme zatuhnúť. Po zatuhnutí vytvoríme zo zvyšnej polevy, ktorú rozohrejeme, priečne linky. Až do podávania uložíme pralinky do chladu.
Tip: Na ozdobenie praliniek môžeme skombinovať aj tmavú a svetlú čokoládovú polevu.



Piňa Colada cupcakes


Na kokosovú hmotu: 3 bielky., 130 g cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 20 g strúhaného kokosu.,
Na cesto: 50 g zmäknutého masla alebo margarínu., 100 g cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 3 žĺtky., 130 g hladkej múky., 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker., 2-3 PL kokosového likéru., 
Na náplň: 1 malá plechovka kompótovaného ananásu, kúsky (hmotnosť po odkvapkaní 280-300 g).,
Ananás necháme poriadne odkvapkať na sitku. Na prípravu kokosovej hmoty ušľaháme bielky elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni na tuhý sneh, krátko zašľaháme cukor a vanilínový cukor. Opatrne vmiešame kokos. Na prípravu cesta ušľaháme maslo alebo margarín, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne vmiešame žĺtky. Múku zmiešame s kypriacim práškom a po dvoch dávkach vmiešame do cesta striedavo s kokosovým likérom. Odoberieme 1 polievkovú lyžicu z kokosovej hmoty a vmiešame ju do cesta. Cesto rovnomerne rozdelíme do papierových košíčkov vložených vo forme na muffiny. Na povrch rozdelíme odkvapkaný ananás a nanesieme kokosovú hmotu. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Cupcakes zakryjeme asi v polovici doby pečenia papierom na pečenie, aby na povrchu príliš nezhnedli.



Tortičky s brusnicami


Na cesto: 250 g hladkej múky., 1/2 balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker., štipka soli., 250 g masla alebo margarínu., 150 g cukru., 4 vajcia (veľkosť M)., 2 PL mlieka.,
Na ozdobenie: 500 g polotučného tvarohu., 4 PL mlieka., 1 balíček Crème Olé pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker., 2 PL práškového cukru., 10 PL brusnicového džemu.,
Na prípravu cesta nasypeme do misy múku, pridáme kypriaci prášok a soľ a premiešame. Pridáme maslo alebo margarín a premiešame ručným elektrickým šľahačom na najvyššom stupni. Postupne pridáme cukor, vajcia a mlieko. Hladké cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Upečený múčnik preklopíme na kuchynskú mriežku. Stiahneme horný papier a korpus necháme vychladnúť. Okrúhlou formičkou vykrajujeme tortičky a rozložíme ich na plech na pečenie. Odkrojky jemne rozmrvíme. Na prípravu náplne vareškou dôkladne premiešame tvaroh, mlieko a Crème Olé.  Pokiaľ je náplň príliš tuhá, pridáme ešte 1–2 lyžice mlieka. Pomocou kávovej lyžičky rozdelíme tvaroh rovnomerne na tortičky a lyžičkou vytvoríme ozdobné vlnky. Na tanier si pripravíme mrveničku, tortičky po okraji náplne posypeme a mrveničku jemne pritlačíme. Na 1 hodinu odložíme do chladu. Pred podávaním ozdobíme brusnicovým džemom.


Jogurtovo jahodové kocky


Na cesto: 4 vajcia., 160 g cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 200 g polohrubej múky., ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker.,
Na náplň: 350 g čerstvých jahôd., 850 g smotanového jogurtu jahodového., 2 balíčky Želatínového stužovača Dr.Oetker., 200 ml vody.,
Na polevu: 1 balíček červeného Tortového želé Dr.Oetker., 2 PL cukru., 250 ml vody.,
Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Zľahka ručne vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a vypracujeme hladké cesto. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (30 x 40 cm). Uhladíme a dáme piecť do predhriatej rúry. Upečený korpus necháme na plechu vychladnúť. Na prípravu náplne nakrájame jahody na malé kúsky a zmiešame s jogurtom. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ručne vmiešame do jogurtu s jahodami. Dôkladne zamiešame. Náplň nalejeme na vychladnutý korpus. Pomocou stierky uhladíme a dáme asi na 1 hodinu stuhnúť do chladničky. Tortové želé pripravíme s cukrom a vodou podľa návodu na obale a nalejeme na náplň. Necháme stuhnúť, nakrájame na kocky a podávame. Môžeme ozdobiť čerstvými jahodami.



Limetkové muffiny s makom


Na cesto: 200 g zmäknutého masla alebo margarínu., 100 g cukru., 2 balíčky Vanilínového cukru Dr.Oetker., 1 vajce., 300 g hladkej múky., 3 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker., 75 ml smotany na šľahanie., kôra a šťava z 1 chemicky neošetrenej limetky., 250 g mletého maku., 100 ml mlieka.,
Na polevu: 150 g práškového cukru., šťava z 1 limetky
Na ozdobu: 1 balenie Guľôčok strieborných/bielych Dr.Oetker
Na prípravu cesta ušľaháme dohladka maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni. Postupne vmiešame cukor, vanilínový cukor a vajce a vyšľaháme do peny. Múku a kypriaci prášok zmiešame a postupne po dávkach striedavo so smotanou vmiešame do peny. Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej polovice cesta zašľaháme kôru z limetky a limetkovú šťavu, do druhej polovice cesta zašľaháme mletý mak a mlieko. Makové cesto naplníme do košíčkov a uhladíme, nanesieme limetkové cesto, formu vložíme do rúry a pečieme. Muffiny po upečení necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Na prípravu polevy miešame práškový cukor s limetkovou šťavou asi 3 minúty a pomocou štetca potrieme povrch muffinov. Ihneď ozdobíme striebornými a bielymi guľôčkami.

4. júla 2012

Tvarohová torta s marhuľami


Na cesto: 100 g hladkej múky., 25 g jemného zemiakového škrobu Solamyl Dr.Oetker., ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., štipka soli., 3 vajcia., 125 g zmäknutého masla alebo margarínu.,
Na náplň: marhuľový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 480 g)., 200 ml smotany na šľahanie., 250 g bieleho jogurtu., 250 g odtučneného tvarohu., 80 g práškového cukru., nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna., 1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker., 100 ml vlažnej vody.,
Na posypanie: 1 zarovnaná PL práškového cukru.,
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, škrob, kypriaci prášok, vanilínový cukor a soľ.  Pridáme vajcia, maslo alebo margarín a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Cesto rozotrieme do formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po upečení necháme korpus vychladnúť na kuchynskej mriežke. Potom formu a papier odstránime, korpus pozdĺžne rozkrojíme a na spodnú časť nasadíme očistený okraj formy. Hornú časť korpusu nakrájame na 16 rovnakých dielov. Na prípravu náplne necháme na sitku odkvapkať marhuľový kompót. Marhule nakrájame na menšie kúsky. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise zmiešame jogurt, tvaroh, cukor a citrónovú kôru a vmiešame želatínový stužovač, ktorý sme pripravili s vodou podľa návodu na obale. Nakoniec vmiešame šľahačku. Dve tretiny tvarohovej náplne rozotrieme na spodnú polovicu korpusu a uhladíme. Na náplň rozložíme marhule a zakryjeme zvyškom náplne. Na povrch položíme 16 nakrájaných dielikov a tortu vložíme asi na 3 hodiny do chladničky stuhnúť. Pred podávaním odstránime okraj formy, tortu posypeme práškovým cukrom a nakrájame na kúsky.


Svieža jogurtovo citrónová bábovka


Na cesto: 350 g hladkej múky., 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker., 220 g cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 1 balíček Pudingu s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker., 4 vajcia., 1 KL Citrónovej arómy Dr.Oetker., 125 g rozpusteného masla., 250 g bieleho jogurtu.,
Na ozdobenie: 300 g preosiateho práškového cukru., 5 PL šťavy z citróna., 4 PL mlieka
Na prípravu cesta nasypeme do uzatvárateľnej nádoby múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor a pudingový prášok a premiešame. Pridáme vajcia, arómu, maslo a jogurt a nádobu pevne uzavrieme viečkom. Nádobou „hrkáme“ (trasieme), kým sa prísady nespoja. Ešte raz starostlivo premiešame metličkou, aby sa suché prísady uvoľnili od okraja. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy, vložíme do rúry a pečieme. Na prípravu polevy zmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a mliekom a prelejeme vychladnutú bábovku polevou. 
Tip: Poleva je veľmi dobrá aj s limetkovou alebo pomarančovou šťavou.


Tvarohový koláč na plech


Na cesto: 350 g hladkej múky., 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker., 100 g cukru., 2 vajci, a 100 g masla alebo margarínu.,
Na náplň: 1 kg odtučneného tvarohu., 175 g práškového cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 4 vajcia., 60 g jemného zemiakového škrobu Solamyl Dr.Oetker., 400 ml smotany na šľahanie., 50 g plátkov mandlí
Na ozdobenie: 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom. Pridáme cukor, vajcia a maslo alebo margarín. Ručne spracujeme na mrveničku.Mrveničku rovnomerne rozložíme na vymastený plech a polievkovou lyžicou pritlačíme k plechu.Na prípravu náplne dobre premiešame tvaroh, cukor, vanilínový cukor, vajcia a solamyl. Zo smotany ušľaháme pevnú šľahačku a pridáme ju do tvarohovej zmesi. Hmotu rozotrieme na mrveničkový základ, uhladíme povrch a posypeme plátkami mandlí. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Plech postavíme na kuchynskú mriežku. Ešte horúci koláč posypeme škoricovým cukrom. Necháme vychladnúť.
Tip: Do tvarohu môžeme podľa chuti pridať aj 100 g hrozienok.


Vanilkový pohár s višňami


Na obloženie: višňový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 180 g)., 30 ml griotky., 20 okrúhlych detských piškót.,
Na puding: 250 ml plnotučného mlieka., 250 ml smotany na šľahanie., 2 zarovnané PL cukru., 1 balíček Premium pudingu Pravá vanilka smotanová Dr.Oetker.,
Na ozdobenie: 250 ml smotany na šľahanie., 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker.,
Na obloženie najskôr necháme višne dobre odkvapkať na sitku.
Do pohárov rozdelíme piškóty, ktoré pokvapkáme griotkou. Na piškóty rozdelíme višne. Niekoľko višní si môžeme ponechať na ozdobu. Na prípravu pudingu zmiešame mlieko so smotanou. Obsah vrecka rozmiešame s cukrom v 1/3 mlieka a smotany. Zvyšné 2/3 privedieme do varu. Potom odstavíme zo sporáka, vmiešame vopred pripravenú zmes s pudingom a za stáleho miešania varíme ešte asi 1 minútu. Hotový puding nalejeme do pohárov a necháme vychladnúť. Na ozdobenie ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni smotanu so smeta-fixom dotuha a puding ozdobíme.
Tip: Povrch šľahačky môžeme dozdobiť strúhanou čokoládou, rozpustenou tmavou polevou alebo farebným cukrovým zdobením Dr.Oetker.


Bonbóny z cukrového cesta s marcipánom


Na cesto: 60 g zmäknutého masla alebo margarínu., 25 g práškového cukru., 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker., 1 KL Rumovej arómy Dr.Oetker., 1 PL mlieka., 125 g hladkej múky., 1 zarovnaná PL kakaa.,
Náplň: 150 g Marcipánu Dr.Oetker
Na ozdobenie: 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker., 1 balenie Guľôčok dúhových Dr.Oetker.,
Na prípravu cesta vyšľaháme maslo, cukor a vanilkový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme rumovú arómu, mlieko, múku zmiešanú s kakaom a ručne vymiešame dohladka. Na prípravu náplne vytvoríme z marcipánu asi 24 guľôčok. Z cesta vyvaľkáme plát asi 3 mm a nakrájame na štvorce podľa veľkosti marcipánových guľôčok. Každú guľôčku obalíme cestom, položíme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Guľôčky necháme vychladnúť. Na ozdobenie rozohrejeme tmavú polevu podľa návodu na obale, guľôčky polejeme a posypeme dúhovými guľôčkami.