19. januára 2019

Bravčové pečené s majoránovými knedľami

800 g bravčového mäsa., 2 cibule., PL oleja., väčšie jablko., soľ., čierne korenie., červená paprika., PL provensálskeho korenia alebo zelených byliniek (oregana., tymianu., petržlenovej vňate)., 2,5 dl bieleho sladšieho vína., 5 jednodňových rožkov., 2,5 dl mlieka., PL masla alebo margarínu., 2 PL majoránu., 2 vajcia., muškátový oriešok., 100 g zavaranej červenej cvikly
Cibuľu najemno nakrájame a podusíme na oleji. Jabĺčko ošúpeme, odstránime jadrovník a pokrájame na drobné kúsky. Mäso upravíme na plát, ponarezávame, ho raz z jednej, potom z druhej strany a rozložíme, z oboch strán posolíme, pokoreníme, opaprikujeme a posypeme korením alebo najemeno nakrájanými bylinkami. Na jednu stranu rozložíme cibuľu s jablkom a zrolujeme. Rolku zviažeme bavlneným špagátikom alebo zaistíme ihlicami. Vložíme do zapekacej misy, podlejeme vínom a dobre uzavreté pečieme pri teplote 180 stupňov C cca 60 minút. Na knedle pokrájame rožky na tenké plátky, zalejeme ich horúcim mliekom, ktoré necháme vsiaknuť. Zvyšnú cibuľu najemno pokrájame a na masle udusíme do sklovita. Cibuľu, vajcia, soľ, majorán, čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti zmiešame s rožkami. Z masy vyformujeme 8 knedličiek. Vložíme ich do širšieho hrnca s vriacou osolenou vodou a na miernom ohni varíme 15 minút. Mäso vyberieme, do výpeku dáme na kúsky pokrájanú cviklu, necháme prevrieť, potom prepasirujeme alebo rozmixujeme a dochutíme. Z mäsa odstránime špagátik alebo ihlice, pokrájame ho na plátky a servírujeme s cviklovou omáčkou a knedľami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára