18. januára 2019

Veľkonočné uzlíky

200 g hladkej múky., 150 g polohrubej múky., droždie., štipka soli., štipka badiánu (nemusí byť)., vanilínový cukor., 2 – 3 PL cukru., nastrúhaná kôra z malého umytého citróna., vajce., 50 g ohriateho masla alebo margarínu., PL oleja., 200 – 210 ml vlažného mlieka
NA POTRENIE A POSYPANIE: rozšľahané vajce., 30 – 50 g kryštálového cukru
V mise premiešame vareškou všetky sypké suroviny, pridáme citrónovú kôru a ostatné prísady. Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme asi 15 minút kysnúť. Potom ešte raz dôkladne vymiesime, poprášime múkou a necháme na teplom mieste dobre vykysnúť (cca 30 – 60 minút). Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a jemne premiesime. Vypracujeme z neho valec, ktorý rozkrájame na 15 – 16 kusov. Z každého kusu vyváľame valček asi 20 cm dlhý a uviažeme na ňom uzlík. Kladieme na vymastený plech a necháme ešte 15 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme cukrom. Plech vložíme do rozohriatej rúry. Po upečení necháme uzlíky vychladnúť. Uchovávame zakryté. Z cesta môžeme piecť rožky alebo tvary podľa vlastnej fantázie. Uzlíky môžeme tiež zmraziť a pred konzumáciou nechať voľne rozmrznúť.
Čas pečenia: 20 – 25 minút. Elektrická rúra: 190 stupňov C, plynová rúra: stupeň 3 – 4, teplovzdušná rúra: 170 stupňov C.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára