18. januára 2019

Veľkonočný koláč

400 g polohrubej muky., 80 g práškového cukru., 3 žĺtky., 100 g roztopeného masla alebo rastlinného tuku., 60 g olúpaných mandlí., 15 g mandľových lupienkov., 80 g hrozienok., dl mlieka., citrónovú kôru., väčšiu štipku soli
KVÁSOK: 1,25 dl mlieka., 30 g droždia., 10 g cukru., 60 g polohrubej múky
Z mlieka, droždia, cukru a múky pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. V prehriatej múke rozmiešame soľ, cukor, postrúhanú citrónovú kôru, žĺtky a roztopené vlažné maslo alebo tuk, pridáme nakysnutý kvások, mlieko a vypracujeme cesto. Nakoniec pridáme nadrobno posekané mandle a hrozienka, cesto ešte premiesime a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku posypanú múkou, vyvaľkáme z neho oválny koláč, uložíme na vymastený plech a necháme ešte trocha nakysnúť- potom nožom navrchu nakrojíme kríž hlboký 2 cm, koláč potrieme žĺtkom, posypeme hrubým cukrom, mandľovými lupienkami a vo vyhriatej rúre upečieme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára