18. januára 2019

Veľkonočné venčeky na vajíčka

450 g hladkej múky., droždie., 60 g cukru., vanilínový cukor., štipka soli., vajce., bielok., 50 g na miernom ohni rozpusteného masla alebo margarínu., 100 ml vlažného mlieka., 125 ml vlažnej smotany na šľahanie., štipka badiánu (nemusí byť)., uvarené, maľované veľkonočné vajíčka., žĺtok PL mlieka
V mise premiešame všetky sypké prísady. Pridáme ostatné suroviny a vareškou vypracujeme cesto, ktoré necháme zakryté na teplom mieste asi 15 minút. Ešte raz dôkladne premiesime. Ak sa už cesto nelepí, posypeme ho múkou a zakryté necháme na teplom mieste kysnúť až zdvojnásobí svoj objem. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, krátko premiesime a nakrájame na 18 – 20 kúskov. Každý kúsok vyváľame na valček asi 25 cm dlhý. Vždy dva valčeky zvinieme dohromady ako venček, konce stlačíme k sebe a kladieme na plechy vyložené papierom na pečenie. Na teplom mieste necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a pečieme v rozohriatej rúre. Do stredu vychladnutých venčekov vložíme uvarené maľované vajcia.
Elektrická rúra: 200 stupňov C, teplovzdušná rúra: 180 stupňov C, plynová rúra: stupeň 3 – 4, doba pečenia: 20 – 25 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára