19. januára 2019

Špaldový chlieb so slnečnicovými semienkami

750 g špaldovej múky., 2 balíčky droždia., 2 zarovnané kl morskej soli., 3 zarovnané kl mletého kmínu., 500 ml vlažnej vody., 25é g mäkkého tvarohu., 100 g lúpaných slnečnicových semienok.,
na potrenie – vlažné mlieko., na posypanie – 50 g lúpaných slnečnicových semienok.
Na prípravu cesta nasypeme múku, do misy a dobre ju premiešame s droždím. Postupne pridávame soľ., kmín, vodu a tvaroh a všetko miesime elektrickým ručným šľahačom s miesiacimi metlami, kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien misy a netvoria sa na ňom bublinky. Cesto prikryjeme a odložíme na teplé miesto kysnúť, kým sa jeho objem nezdvojnásobí. Po vykysnutí cesto ešte raz premiesime a vmiešame do neho slnečnicové semienka. Z cesta vytvarujeme bochník a položíme ho na plech (30 x 40 cm), vyložený papierom na pečenie. Opäť cesto prikryjeme a dáme na teplé miesto na tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší. (Cesto môžeme taktiež naplniť do dvoch vymastených foriem na chlieb s rozmermi 11 x 25 cm). Cesto potrieme vlažným mliekom a posypeme slnečnicovými semienkami. Pečieme v rozohriatej rúre.
Tip – Po 10 minútach pečenia postavíme do rúry misku s teplou vodu, aby chlieb nebol vysušený, alebo, chlieb môžeme obohatiť aj lúpanými sezamovými alebo tekvicovými semienkami, anýzom, koriandrom alebo fenyklom.
Elektrická rúra 200°C., teplovzdušná rúra 180°C., plynová rúra stupeň 4., doba pečenia asi 60 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára