18. januára 2019

Veľkonočná torta s musli

2 vajcia., 4 žĺtky., 170 g práškového cukru., 100 g rozmrazeného, vyžmýkaného špenátu., 200 g strúhaných mandlí., 150 g strúhanky., PL hladkej múky., KL kypriaceho prášku do pečiva., 4 bielka., 50 g práškového cukru (do bielkov)
KRÉM: 100 ml pomarančovej šťavy alebo džúsu., 3 plátky želatíny., 2 PL práškového cukru., 250 ml smotany na šľahanie., bal. Smetafixu
POTRETIE: 250 ml smotany ma šľahanie., PL práškového cukru., bal. Smetafixu
POSÝPANIE: 50 g jemne mletých pistácií (orieškov)
OZDOBENIE: 60 g chrumkavých musli s medom., bal. svetlej polevy., 100 g marcipánu., štipka červenej potrav. farby., rozpustenej v KL vody., trochu tmavej tukovej polevy
Vajcia, žĺtka a práškový cukor vyšľaháme do krému, zľahka vmiešame špenát. Mandle zmiešame so strúhankou, múkou a kypriacim práškom a na 1. stupni šľahača vmiešame do špenátovej hmoty. Z bielkov a práškového cukru vyšľaháme pevný sneh, ktorý vmiešame do cesta. Cesto vylejeme do tortovej formy, ktorá má dno vyložené papierom na pečenie. Uhladíme a upečieme. Po upečení necháme korpus chvíľu vychladnúť, oddelíme okraj formy, stiahneme papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť. Na prípravu krému namočíme želatínu do pomarančovej šťavy alebo džúsu, vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom a práškovým cukrom, na miernom teple rozpustíme želatínu, rozmiešame s troškou šľahačky a vrátime späť k šľahačke. Metličkou zamiešame. Vychladnutú tortu dvakrát pozdĺžne rozkrojíme a natrieme krémom.
Potretie torty: vyšľaháme smotanou s práškovým cukrom, Smeta-fixom a boky a hornú stranu torty šľahačkou natrieme. Posypeme pistáciami a odložíme do chladničky.
Zdobenie: Rozpustíme polevu a zmiešame ju s musli. Na papier na pečenie ukladáme lyžicou vytvorené malé hrudky, navrchu trochu stlačíme a necháme stuhnúť. Z marcipánu odkrojíme malý kúsok a väčší diel zafarbíme červenou farbou. Vytvarujeme hlavičky a ušká ovečiek. Špajdlou naznačíme ňufáčik, z bieleho marcipánu nalepíme malé guličky ako očká a trochu marcipánu nastrúhame jemným strúhadlom ako ofinku na vrch hlavičky. Špajdlou urobíme na očkách bodky z polevy. Hlavičky ovečiek posadíme na hrudky musli a ozdobíme nimi tortu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára