19. januára 2019

Zeleninovo syrové vežičky

½ l mlieka., 50 g masla., 100 g kukuričnej múky., 20 g parmezánu., 200 g nivy alebo iného modrého plesňového syra.,
dresing – 50 g nivy., vajce., trocha soli a korenia., štipka muškátového orieška., 3 lyžice jablčného octu., zväzok pažítky., trocha trebuľky alebo petržlenovej vňate.,
zelenina – 4 lyžice olivového oleja., 400 g paradajok., 400 g baklažánov., 400 g tekvice., 2 artičoky., 40 g cibule – najlepšie šalotky., soľ.,
Očistite zeleninu. Baklažány a tekvicu nakrájajte na kolieska, posoľte ich a odložte. Paradajky vložte do vriacej vody, potom ich olúpte. Rozkrojte ich na štvrtiny a vyberte zrniečka. Vo viacej vode uvarte artičoky. 200 g syra nakrájajte na plátky. Štvrtinky paradajok položte na nepriľnavú platňu alebo plech a vysušte ich v rúre – asi 20 minút na 4 stupni. Kukuričnú múku uvarte s mliekom, maslom a parmezánom na kašu tzv. polentu. Očistite a nakrájajte cibuľky a umyte bylinky. Malé množstvo pažítky si odložte. V mixéri rozmixujte žĺtok s cibuľkami, syrom, octom, koreninami, orechovým alebo iným rastlinným olejom a bylinkami. Baklažány a tekvicu rýchlo opečte. Odložte si ich nabok. Z polenty na plechu vykrojte štyri kruhy s priemerom 8 centimetrov. Na každý položte kus plesňového syra a plátok baklažánu. Okoreňte a položte plátok tekvice. Posypte bylinkami, pridajte kúsok artičoky, na to kúsok usušenej paradajky. Prikryte kusom syra a na 2 minúty. Vložte do grilu alebo predhriatej rúry. Podávajte s dresingom, posypané pažítkou. Na prípravu môžete použiť aj konzervované artičoky, prípadne ich úplne vynechať.
Príprava 45 minút., zapečenie 2 minúty na grile alebo v rúre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára