18. januára 2019

Košíčky plné ovocia

75 g hladkej múky., KL práškového cukru., ¼ KL soli., 60 g masla
ŽĹLTKOVÁ PLNKA S CITRÓNOM: veľký citrón., 90 g masla., 60 g práškového cukru., PL kukuričnej múky., 4 žĺtky., 300 ml smotany na šľahanie
ZDOBENIE: 500 g bobuľovitého ovocia., balíček bezfarebnej želatíny
Do misy dáme múku, práškový cukor soľ a vidličkou premiešame. Pridáme maslo a v rukách spracujeme sypké cesto. Po kvapkách pridáme 5 KL studenej vody, aby sa cesto nedrobilo. Zabalíme ho do alobalu a dáme do chladničky. Na pomúčenej doske váľkom rozvaľkáme 3 mm hrubé cesto. Okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska. Kolieska vložíme do 2 cm hlbokých formičiek. Vidličkou cesto popicháme. Košíčky pečieme v rozohriatej rúre pri 190 stupňovej C asi 15 minút. Na mriežke ich necháme 10 minút chladnúť, potom nožom uvoľníme okraje, košíčky vyberiem a necháme celkom vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku: z citróna vytlačíme 2 PL šťavy a strúhame KL kôry, odložíme. V hrnci pri miernej teplote vymiešame maslo, cukor a múku na sladkú kašu. Minútu povaríme. V šálke vyšľaháme žĺtky, pridáme malé množstvo horúcej sladkej kaše. Premiešame a obsah šálky vlejeme do sladkej kaše. Za stáleho miešania necháme minútu povariť a odložíme nabok. Do žĺtkového krému pridáme citrónovú šťavu a kôru. Necháme vychladnúť, prikryjeme a na hodinu dáme do chladničky. V miske vyšľaháme šľahačku a opatrne pridáme žĺtkový krém, ktorým naplníme košíčky. Na záver pridáme umyté ovocie a celý košíček zalejeme čírou želatínou pripravenou podľa návodu na obale.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára