18. januára 2019

Ovocná torta s mandľami

4 žĺtky., 4 bielky., 2 vajcia., 250 g práškového cukru., šťava a kôra z pomaranča., 200 g hrubej múky., 20 dkg margarínu (hera., palmarín)
PLNKA: 150 g masla., 150 g práškového cukru., 3 žĺtky., šťava a kôra z pomaranča., 100 g mandlí., 4 PL pomarančového likéru (Coinreau) alebo rumu., balenie mrazených alebo zaváraných marhúľ
ZDOBENIE: kolieska pomarančov., balenie bezfarebnej tortovej želatíny., pomarančová šťava, smotana na šľahanie
Celé vajcia a 4 žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do penista, pridáme postrúhanú pomarančovú kôru a šťavu z pomaranča. Zo štyroch bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý striedavo s múkou primiešame k cestu. Tortovú formu vytrieme margarínom, vysypeme hrubou múkou, vlejeme do nej cesto a v mierne vyhriatej rúre pri 180 stupňov C pomaly upečieme (asi 30 minút). Upečený korpus necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame do penista, pridáme po jednom žĺtky, postrúhanú pomarančovú kôru a šťavu, olúpané a zomleté mandle, 2 PL pomarančového likéru a ešte premiešame. Marhule, ktoré sme nechali pri izbovej teplote rozmraziť, stiahneme zo šupky a nakrájame na malé mesiačiky. Korpus prekrojíme pozdĺžne na polovice, pokvapkáme zvyšným likérom alebo rumom a potrieme krémom, ktorý prekladáme drvenými mandľami a marhuľami. Ozdobíme plátkami pomaranča. Boky torty tiež ozdobíme drvenými mandľami. Navrch torty kladieme rezy pomaranča a marhúľ a prelejeme želatínou, pripravenou zo šťavy trochy cukru a vody (250 ml) a balenia želatíny. Tesne pred podávaním ozdobíme šľahačkou a cukrovými ozdobami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára