18. januára 2019

Kvetinová bábovka

2 vajcia., 200 g práškového cukru., 150 g masla., kôra a šťava z citróna., ½ l mlieka., 500 g hrubej múky., 1 ½ kypriaceho prášku., nasekaná horká čokoláda
ĽADOVÁ POLEVA: 60 g preosiateho práškového cukru., 2 PL vody., šťava z citróna., trojfarebná fialka na ozdobenie
V miske zmiešame maslo, pridáme žĺtky, cukor, kôru a šťavu z citróna. Múku zmiešame s kypriacim práškom. Múku s mliekom striedavo pridávame do maslovej zmesi. Z bielko vyšľaháme tuhý sneh a pomaly ho primiešame do cesta. Cesto musí byť dosť riedke, aby bola bábovka ľahká a vláčna. (Do tretiny cesta môžeme zamiešať 2 PL kakaa a pri plnení formy striedame bledé cesto s kakaovým.) Bábovkovú formu vytrieme maslom a posypeme múkou. Do pripravenej formy nalejeme polovicu riedkeho cesta a pridáme polámané kúsky čokolády poprášené múkou. Potom už len dolejeme zvyšné cesto a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 stupňov C asi 40 minút. Kým bábovka chladne, pripravíme si ľadovú polevu. V miske zmiešame práškový cukor, vodu a citrónovú šťavu. Polevou polejeme vychladenú bábovku, necháme zaschnúť a ozdobíme trojfarebnou fialkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára