18. januára 2019

Starodávna veľkonočná torta

150 g tmavej čokolády., 150 g masla., 150 g práškového cukru., 2 lyžice tmavého kakaa., 5 vajec., 2 lyžice brandy (vínovice)
krém – pohár marhuľového lekváru., 2 tabličky horkej čokolády., 100 g masla., 3 vajcia., 150 g práškového cukru., pol téglika šľahačkovej smotany (125 ml)
Polámanú čokoládu vložíme do kastrólika, pridáme maslo a kastrólik vložíme do väčšieho hrnca s vriacou vodou. Vo vodnom kúpeli miešame dovtedy, kým nevznikne hustý krém. Žĺtky oddelíme od bielkov a vyšľaháme ich s polovicou cukru. Hladkú masu vlejeme do horúcej čokolády a šľaháme metličkou niekoľko minút (nad parou). Odložíme z vodného kúpeľa a šľaháme, až kým masa nevychladne. Vsypeme preosiatu múku a kakao, dôkladne premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, po lyžici vsypeme zvyšok cukru a šľaháme. Keď sa povrch začne lesknúť a dá sa krájať nožom, spojíme ho (veľmi jemne) s cestom. Rúru vyhrejeme na teplotu 190 stupňov Celzia. Tortovú formu s priemerom 24 cm vymastíme maslom, vyložíme papierom na pečenie a prelejeme cesto do formy. Pečieme 30 až 35 minút. Keď je cesto upečené, vyberieme ho z formy a uložíme na chladné miesto (asi na 2 hodiny).
Krém – Rozmrvenú čokoládu nasypeme do kastrólika, pridáme 2 lyžice smotany a postavíme na malý oheň, aby sa hmota rozpustila. Maslo rozotrieme na penu a vajcia šľaháme na malom ohni s polovicou práškového cukru. Vychladíme, pridáme rozpustené maslo a rozotrieme (najlepšie sa krém v mixéri). Vlejeme vychladenú, ale stále tekutú čokoládu a premiešame. Nakoniec ušľaháme smotanu so zvyškom cukru, jemne spojíme s krémom a vložíme do chladničky. Tortu prekrojíme na dva pláty, jeden potrieme vrstvou hustého marhuľového lekváru, vymiešame s jednou tretinou čokoládového krému. Prikryjeme druhým plátom a zvyšok krému rozotrieme po povrchu torty. Napokon môžeme poliať čokoládovou polevou a ozdobiť orechmi. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára