18. januára 2019

Netradičný mazanec s makom a višňami

500 g hladkej múky., balíček droždia., 200 ml vlažného mlieka., 175 g mäkkého tvarohu., 80 g cukru., 2 vajcia., pl citrónovej arómy., ½ fľaštičky rumovej arómy., balíček vanilínového cukru., štipka soli
na náplň – 250 ml mlieka., 50 g cukru., štipka mletej škorice., 100 g mletého maku., 2 pl strúhanky., 360 g odkvapkaných zaváraných višní.., 250 ml kompótovej šťavy., ½ balíčka zlatého klasu.,
na posypanie – práškový cukor.,
Na prípravu cesta dôkladne premiešame múku s droždím. Do tejto zmesi postupne primiešame ostatné suroviny a pomocou elektrického ručného šľahača s miesiacimi metlami vypracujeme vláčne cesto. Cesto prikryjeme a odložíme na teplé miesto vykysnúť, kým sa nezdvojnásobí jeho objem. Na prípravu náplne rozmiešame v hrnci mlieko s cukrom, škoricou, mletým makom a strúhankou a za stáleho miešania privedieme k varu. Náplň odstavíme a necháme vychladnúť. Podľa návodu na obale pripravíme zo zlatého klasu hustý puding, primiešame odkvapkané višne. Z vykysnutého cesta vytvarujeme na pomúčenej podložke valček a vyváľame z neho obdĺžnik hrubý asi 5 mm. Makovú náplň rovnomerne natrieme na cesto a navrch nalejeme puding s višňami. Cesto zrolujeme zospodu nahor a stočenú roládu vložíme do tortovej formy s priemerom 26 cm, ktorú sme vopred vymastili a vysypali múkou. Pečieme v rozohriatej rúre. Ešte teplý mazanec vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom.
Elektrická rúra 165°C., teplovzdušná rúra 145°C., plynová rúra stupeň 2 – 3., doba pečenia asi 65 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára