19. novembra 2018

Ovocný Savarin

15 g čerstvého droždia., 4 PL cukru., 300 ml vlažného mlieka., 0,5 kg hrubej múky., KL soli., 6 vajíčok., 170 g masla
SIRUP: 600 ml vody., 0,5 kg práškového cukru., 210 ml rumu alebo čerešňovice
DEKORÁCIA: hrušky fondované vo víne., čerstvé ovocie., kandizované ovocie., pocukrované kvety a lístky mäty, karamelové oriešky

Do mlieka rozdrobte droždie, pridajte cukor, preosiatu múku a soľ, zamiešajte rozšľahané vajcia. Cesto vypracujte a vložte do vymastenej misy, prikryte a nechajte v teple kysnúť asi hodinu, kým sa objem nezdvojnásobí. Potom do cesta zamiešajte roztopené vychladnuté maslo a dobre ho vymieste - cesto má byť lesklé a pružné. Okrúhlu formu na koláč savarin, vymastíme maslom, vysypte múkou a naplňte cestom. Prikryte ju a cesto nechajte ešte 45 minút kysnúť na teplom mieste. Potom koláč pečte pri teplote 190 stupňov C. Asi 35 minút. Keby vám zvrchu priveľmi hnedol prikryte ho alobalom. Medzitým si pripravte sirup. Vodu s cukrom nechajte dobre prevariť ( asi tak 20 minút), kým nezíska hustotu sirupu a nemá zlatistú farbu. Potom sirup odstavte z ohňa a po 5 minútach pridajte rum alebo čerešňovicu. Horúci koláč polejte polovicou sirupu a po vychladnutí ho obložte ovocím. Podávajte so zvyšným sirupom.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára