16. novembra 2018

Medovníky na stromček

350 g hladkej múky., 200 g práškového cukru., 2 vajcia., KL mletej škorice., 5 zomletých klinčekov., 40 g mletých orechov., 2 PL medu., PL citrónovej šťavy., ½ PL sódy bikarbóny., žĺtok na potretie., na polevu 300 g práškového cukru., 2 bielky
Do preosiatej múky zamiešame cukor, orechy, škoricu a klinčeky. Med zohrejeme za stáleho miešania a pridáme sódu bikarbónu, čím vznikne peny. Tú vlejeme do múky, všetko dobre premiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade odpočívať do druhého dňa. Cesto potom rozvaľkáme na doske na hrúbku ¾ až cm a vyrežeme srdcia, domčeky a hviezdy. Malou okrúhlou formičkou vyrežeme otvor pre navlečenie nite. Medovníky poukladáme na vymastený plech, potrieme žĺtkom a vo vyhriatej rúre pečieme do bledohneda. Z bielkov ušľaháme sneh a potom doň pridáme cukor. Krém potom ako ozdobu natierame na niektoré časti vychladnutých medovníkov a pre lepší efekt pridáme strieborné alebo farebné cukríky. Keď poleva stuhne, môžeme medovníky zavesiť na tradične ladený vianočný stromček.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára