20. novembra 2018

Vianočný vrkoč

600 g hladkej múky., 25 – 30 g kvasníc., 70 g cukru., vajce., 2 žĺtky., KL soli., 2 dl mlieka., 125 g masla
Múku so soľou preosejeme do misy, urobíme v nej jamku a vlejeme do nej teplé mlieko s rozpustenými kvasnicami a cukrom a necháme kysnúť asi 15 minút. Potom pridáme žĺtky, vajce zmäknuté maslo a dobre vypracujeme cesto, ktoré, prikryté utierkou, necháme asi hodinu kysnúť. Cesto premiesime, rozdelíme na tri časti a každú časť rozvaľkáme na plát dlhý ako plech. Každý plát potrieme inou plnkou a zvinieme. Závin spletieme do vrkoča a konce zatlačíme. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom. Vrkoč položíme na vymastený plech a pri teplote 175 stupňov C pečieme asi 50 minút.
Orechová plnka: 1,5 dl mlieka, 180 g práškového cukru, balíček vanilínového cukru, 250 g pomletých orechov, 30 g piškótových omrvín. 

V horúcom mlieku rozpustíme cukor, necháme zovrieť, vsypeme orechy, zamiešame a do odstaveného vmiešame piškótové omrvinky.
Maková plnka: 1,5 dl mlieka, 200 g cukru, 250 g pomletého maku.

V horúcom mlieku rozpustíme cukor, necháme zovrieť, primiešame mak a odložíme vychladnúť.
Tvarohová plnka: 250 g tvarohu, vajce, 80 g práškového cukru, štipka soli, 3 PL krupice, 2 PL napučaných hrozienok. Všetko spolu rozmiešame.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára