16. novembra 2018

Medovníkový domček

375 g masla., 375 g melasy., 375 g medu., 2250 g hladkej múky., 750 g mletých mandlí., 1 ½ KL mletého ďumbiera., 3 KL perníkového korenia., 1 ½ KL muškátového orieška., 6 KL sódy bicarbóny., 375 g jemné pomletého ďumbiera., 375 g jemne postrúhanej kandizovanej citrónovej a pomarančovej kôry trochu mlieka., jedlý olej., kartón a pauzovací papier., váľok na cesto., plechy na pečenie., malý kuchynský nôž., vrecúško na zdobenie dýzkou., podnos na múčnik
CUKROVÁ POLEVA: bielka z 6 veľkých vajec., 2250 g práškového cukru., 3 KL citrónovej šťavy
Maslo, melasu a med zohrejte v hrnci. Zmiešajte v miske suché prísady: ďumbier, kandizovanú citrónovú a pomarančovú kôru a primiešajte vychadnutú maslovú zmes. Na pomúčenej doske vypracujte cesto (ak je priveľmi suché, pridajte mlieko, ak zase mäkké, múku). Rozvaľkajte ho na vymastenom plechu na hrúbku asi 1 cm. Predlohu z kartónu položte na cesto, kraje obrežte a vyrežte otvory. Cesto dajte piecť do vyhriatej rúry pri teplote 230 stupňov C. Približne 20 minút. Nechajte ho vychladnúť. Znovu naň priložte predlohu a kde treba, ešte povykrajujte. Upečte boky, strechu a tiež zadnú, rovnako ako prednú stranu, nevyrezávajte však na nejaké okná ani dvere.

Z bielkov ušľahajte penu, pridajte cukor a citrónovú šťavu a ešte dotuha vyšľahajte. Vrecúško na zdobenie naplňte vyšľahanou hmotou a tenkou dýzkou nastriekajte línie okolo okien a dvier dvojitú líniu s bodkami okolo vonkajšieho okraja a nakoniec hviezdičky a bodky. Bodky domčeka ozdobte podľa obrázka. 
Na horný okraj oboch plôch strechy nastriekajte krížovú mriežku, na zvyšnú plochu kosotvorcový vzor. Každý kosoštvorec ozdobte bodkou. Zadná stena sa nezdobí, keďže neskôr ju nie je vidno.
Z polevy trocha odoberte a zvyšok vyšľahajte dotuha. Naplňte ním zdobiace vrecúško. Širokou dýzou nastriekajte hrubú líniu na múčnikový podnos a ďalšiu na zadnej strane tam, kde sa na ňu pripája bočná stena. Zadnú a bočnú stenu postavte na línie z polevy a zatlačte ich proti sebe.

Pridajte druhú bočnú stenu a prednú časť domca. Cukrová poleva lepí pevne a keď zaschne, dobre drží jednotlivé časti pokope. Polevu nastriekajte na okraje prednej strany a štít a pritlačte prednú časť strechy. Rovnako založte zadnú časť strechy.
Medzi oboma časťami strechy vznikne úzka štrbina. Na oba okraje nastriekajte línie polevy a do nej zasaďte hrebeň strechy.

Polevu prečnievajúcu na spodnej strane či spojniciach zarovnajte nožíkom. Okraje domca ozdobte ľahkou polevou cez najtenšiu dýzku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára