16. novembra 2018

Medovníkové cesto

1000 g hladkej múky T 650., 200 g medu., 300 g práškového cukru., 4 vajcia., 100 g masla., 2 KL sódy bikarbóny., KL škorice., KL korenia (klinčeky, aníz, fenikel)
Poleva: 150 g práškového cukru., 40 ml bielka., 2 – 3 kvapky citrónovej šťavy., asi KL múčky Solamyl

Múku, cukor, koreniny – každé osobitne preosejeme. Potom spolu i so sódou bikarbónou premiešame a opäť preosejeme. Pridáme tekutý med, zmäknuté maslo, spolu premiesime, potom po jednom pridávame vajíčka. Dobre premiesené cesto zabalíme do mikroténu a necháme najmenej 4 dni odležať. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na primeranú hrúbku - na maličké tvary celkom na tenko, na stredne veľké tvary na hrúbku 3 – 4 mm a na väčšie tvary na 5 mm. Tvary poukladáme na tukom jemne vymastený plech. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme v dobre vyhriatej rúre. Upečené kladieme na rovnú plochu a vychladnuté zdobíme bielkovou polevou, ktorú môžeme prifarbiť potravinárskymi farbivami. Cukor s bielkom vymiešame dobiela, ku koncu pridáme citrónovú šťavu a škrobovej múčky toľko, aby sme získali primerane hustú polevu na zdobenie kornútikom alebo na polievanie.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára