5. januára 2019

Morka s pomarančom

3 kg morku., soľ., pomaranč., 3 vajcia., 100 g vlašských orechov., dl kyslej smotany., KL postrúhanej pomarančovej kôry., štipku mletého klinčeka., na hrot KL škorice a ďumbier., KL mletého bieleho korenia., strúhanku na zahustenie plnky., 2 dl sladkej smotany., PL horčice., 0,5 dl pomarančového likéru., 50 g masla
Morku očistíme, umyjeme, posolíme a na niekoľko hodín dáme na chladné miesto. Rozšľahané vajcia zmiešame s mletými orechmi, kyslou smotanou, klinčekom, so škoricou, s ďumbierom, korením so soľou, strúhankou, s očisteným na drobné kocky nakrájaným pomarančom a postrúhanou kôrou. Plnka musí byť hustá, podľa potreby zahustíme strúhankou. Plnkou naplníme brušnú dutinu morky a zašijeme. Vložíme ju do pekáča, polejeme sladkou smotanou rozšľahanou s likérom, horčicou a štipkou soli, obložíme plátkami masla, prikryjeme a vo vyhriatej rúre pečieme domäkka. Počas pečenia polievame šťavou a podľa potreby podlievame horúcou vodou. Potom odkryjem a často polievame výpekom, aby mala morka zlatistú farbu. Podávame ju nakrájanú na plátky spolu s plnkou, poliatou šťavou, s ryžou a ozdobenú kúskami pomaranča. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára