16. januára 2019

Boršč pre diabetikov - 2 porcie

150 g predného hovädzieho mäsa (hruď., krk., rebrá)., 50 g koreňovej zeleniny (mrkva., zeler., petržlen)., 50 g zemiakov., 50 g cvikly., 50 g kapusty., 1 menšia cibuľa., 1/2 strúčika cesnaku., 1 rajčiak alebo rajčiakový pretlak., bobkový list., rasca., 4 zrnká čierneho korenia., 1 lyžička octu., 10 g oleja., 1/2 dl hustej kyslej smotany, zelená petržlenová vňať., voda., soľ
Umyté mäso v celku dáme do studenej vody, posolíme, pridáme čierne korenie a pomaly varíme asi pol druha hodiny. Mäkké mäso pokrájame na tenšie rezance alebo menšie kocky. Vývar precedíme a po vychladnutí zoberieme z neho tuk. Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na oleji, pridáme zeleninu pokrájanú na kocky a kapustu, krátko popražíme, podlejeme vývarom, premiešame a povaríme. Potom pridáme zemiaky pokrájané na kocky, bobkový list a rascu a uvaríme. Krátko pred dovarením pridáme pridáme pokrájané rajčiaky alebo rajčiakový pretlak, osobitne do mäkka uvarenú cviklu, pokrájanú na hrubšie rezance, mäso. Podľa chuti dosolíme, pridáme roztlačený cesnak a okyslíme octom. Keď boršč rozdelíme na taniere, dáme naň za lyžicu hustej kyslej smotany a ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno.
Toto je príprava ukrajinského boršču. Niekedy sa pridáva aj šunka alebo údená slanina, potom je to boršč kyjevský. Moskovský boršč obsahuje aj údené mäso a párky, námornícky boršč prerastenú údenú slaninu a moldavský boršč teľacie mäso a huby.
Nutričné hodnoty
1 porcia: 1030 KJ - 246 kcal;
B - 18,0 g; T - 14,0 g; S - 12,0 g;

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára