11. januára 2019

Marhuľovo mätové želé

600 g marhúľ., PL mäty (posekaná)., 8 lístkov želatíny., 0,2 l marhuľovej šťavy., 0,1 l bieleho vína
Formu s obsahom si 0,6 l dobre vypláchneme vodu a vyložíme fóliou na pečenie. Marhule umyjeme, krátko obaríme vo vriacej vode, schladíme, stiahneme šupu. Rozdelíme na polovice a odkôstkujeme. Želatínu namočíme do vody. Marhuľovú šťavu a víno zohrejeme na malom plameni a vylejeme do misy. Zo želatíny vytlačíme vodu a v teplej šťave ju roztopíme. Nakoniec opatrne vmiešame marhule a mätu. Trocha šťavy odlejeme do pripravenej formy, poukladáme do nej marhule a zvyškom zalejeme. Dáme stuhnúť do chladničky (aspoň na 6 hodín). Pred servírovaním vyklopíme želé z formy, odstránime fóliu. Želé pokrájame na rovnaké plátky, uložíme na tanier a ozdobíme listami mäty. K tomu sa hodí malinový kompót: 0,1 l červeného vína, šťava z ½ citróna, 2 PL kryštálového cukru dobre zmiešame, pridáme 100 g malín a prevaríme. ½ PL maizeny vymiešame na hladko s 2 PL vody, opatrne vmiešame do šťavy s malinami, uvedieme do varu a hneď odstavíme. Dáme vychladnúť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára