16. januára 2019

Med a jeho účinky

Med nie je len vynikajúci prírodným sladidlom, ale aj cenným liekom.
Bolesti nôh
Do 5 l teplej vody nasypeme šálku morskej soli, pridáme 5 lyžíc medu a rozmiešame. Nohy si kúpeme asi 10 minút, potom opláchneme čistou vodou a osušíme.
Slabá činnosť pečene
Do jedného žĺtka vmiešame lyžicu medu a štyri týždne jemne na raňajky napríklad s chlebom. Cholín, ktorý med obsahuje, výrazne zlepší činnosť pečene.
Prechladnutie
Do väčšej šálky teplého plnotučného mlieka vmiešame tri lyžičky medu. Pijeme 2 – 3 šálky počas dňa.
Hnačka
Do menšieho hrnca dáme asi 500 ml vody a dve lyžičky rozomletého anízu a rasce. Necháme zovrieť, desať minút vylúhovať a scedíme. Po vychladnutí na telesnú teplotu vmiešame tri lyžice medu a toto množstvo vypijeme v troch dávkach.
Reuma
Pred spaním rozpustíme 2 lyžice medu v 500 ml teplej vody. Do roztoku namočíme ľanové plátno, jemne ho vyžmýkame a priložíme na bolestivé miesto.
Senná nádcha
Pred začiatkom peľovej sezóny žujeme viackrát denne kúsok medového plástu. Pri tom sa vylučujú látky, ktoré posilňujú obranné sily organizmu a minimalizujú množstvo peľu vyvolávajúceho alergiu. Ak sa telo zavčasu stretne s alergénmi, pripraví sa na ne a prepuknutá senná nádcha prebehne miernejšie.
Zápcha
Pred spaním v takomto prípade zjeme jednu lyžicu medu. Pre značný obsah cukru si však treba pred spaním (vlastne ako vždy) vyčistiť zuby.
Zápal ďasien
Pred každým čistením zubov vezmeme do úst lyžicu medu a asi minútu pomocou jazyka masírujeme ďasná. Med môžeme aj prehltnúť.
Zápal sliznice žalúdka
Každé dve hodiny vypijeme šálku rumančekového čaju s dvomi lyžičkami medu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára