12. januára 2019

Špaldová bábovka

200 g celozrnnej špaldovej múky (jemne mletej)., 200 g polohrubej múky., štipka soli., droždie., vanilínový cukor., 2 – 3 PL trstinového cukru., nastrúhaná kôra z malého umytého citróna., 50 g rozpusteného masla alebo margarínu., 2 vajcia., 180 – 200 ml vlažného mlieka
PLNKA: 50 g nasekaných hrozienok namočených do PL rumu., škoricový cukor., PL medu., vajce., 50 g mletých vlašských orechov
POSYPANIE: práškový cukor
Na prípravu cesta zmiešame v mise obe múky, soľ, droždie, vanilínový cukor, trstinový cukor a citrónovú kôru. Pridáme ostatné prísady a ručne vypracujeme cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Poprášime múkou a zakryté necháme asi 15 minút nakysnúť. Potom ešte raz dôkladne premiesime. Múkou poprášime a prikryté cesto necháme na teplom mieste nakysnúť, pokiaľ dvojnásobne nezväčší svoj objem. Suroviny na plnku premiešame lyžicou. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, umiesime valec a vyvaľkáme alebo dlaňou vytvarujeme pravouhlý plát približne 1 – 2 cm hrubý. Na plát nanesieme plnku. Asi cm široké okraje necháme nenatreté a zrolujeme. Rýchlo a opatrne valec prenesieme do vymastenej bábovkovej formy a oba konce stlačíme a potom dáme do vyhriatej rúry piecť. Upečenú bábovku necháme 5 – 10 minút vo forme vychladnúť a potom ju vyklopíme. Necháme úplne vychladnúť a posypeme ju práškovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára