11. januára 2019

Tradičný vianočný puding

230 g masla., 2 PL tmavého sirupu (alebo melasy, prípadne medu)., 180 ml brandy., šťava a postrúhaná kôra z 2 citrónov.,postrúhaná kôra z 2 pomarančov., 4 vajíčka., 230 g strúhanky., 230 g hrozienok., 230 g cukru muscovado (alebo nerafinovaného cukru)., 85 g hrubej múky., 85 g posekaných opražených mandlí., 85 g posekaných opražených lieskovcov., 85 g pokrájaného kandizovaného ďumbiera., veľké pokrájané jablko., KL nového korenia a muškátového orecha., ½ KL mletých klinčekov
Maslo s tmavým sirupom miešajte na panvici na miernom plameni. Po vychladnutí zmes pokvapkajte brandy a citrónovou šťavou, pridajte postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru a zašľahajte vajíčka. Zvyšné prísady spolu premiešajte a do tejto suchej zmesi pridajte vajíčkovú hmotu. Cesto vylejte do dobre vymastenej okrúhlej formy a varte v pare asi 6 hodín. Puding po uvarení nechajte 10 minút vychladnúť a potom ho vyklopte z formy. Prikryte ho celofánom a nechajte jeden – dva mesiace v chlade odpočívať. Pred podávaním treba puding ešte hodinu a pol variť v pare.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára